Üniversite Bitirme Tezi "Tesla Coil"

bLAckMamBa

Profesyonel Üye
Katılım
4 Nis 2009
Mesajlar
604
Puanları
266
Herkese merhabalar,

Öncelikle elimde bu proje ile ilgili fotoğraf yok zamanında video çekmiştim youtube'a yüklemiştim.

Yaklaşık 2 buçuk sene önce bitirme tezi olarak bir arkadaşım ile birlikte yapmıştım bu projeyi.

Projeyi açıklayacak olursam;

"High Voltage Supply" kısmı için neon lamba trafosu kullandık. İlk başta aldığımız trafo çalışmadı çünkü elektronik trafo yüksek frekanslarda istediğimiz sonucu vermiyordu bu yüzden mekanik olan ile değiştirdik.
"Spark Gap" dediğimiz atlama boşluğu için 2 adet vida kullandık.
"Tank Cap" kısmı için 35 adet seri kondansatör kullandık.
"Primary Coil" için 1 cm çapında içi boş sarımlar arası 1 cm olacak şekilde bakır boru seçtik. Yaklaşık 10 metre ihtiyaç oldu.
"Seconday Coil" için 12 cm pvc boru üzerinde yaklaşık 60 cm boyunda 1mm kalınlılığında tel sardık. Sanırım 900 küsür sarım ediyordu.
"Discharge Terminal" için alüminyum aspiratör borusu kullandık.

Not: Vermiş olduğum sayısal değerlerde farklılıklar olabilir tam hatırlamıyorum kusura bakmayın.

İşin sonunda prizden aldığımız 220 voltu yaklaşık 1M Volt değerlerine çıkararak havada ark oluşturmasını sağladık.

Tesla Coil bitirme tezi

 
Tebrikler [MENTION=80608]bLAckMamBa[/MENTION]-80608, Yalnız tehlikelerinden bahsetmemişsin benim bu onuda bilgim yeterli değil rica etsem 2-3 satır da olsa bahsettsen ne kadar yaklaşabiliriz sağlık açısından...
Bu konu iyi oldu sağda solda kendin yap sitelerine bakıp farklı nicklerle eklenen çalışmaları burada toplayabilmek güzel olacak, belki farklı adla buradaki arkadaşlarımız üyelerimiz eklemiştir, tanıdığımız arkadaşların marifetlerini görmek beni z,yadesi ile memnıun edecek:)
 
Tebrikler @bLAckMamBa-80608, Yalnız tehlikelerinden bahsetmemişsin benim bu onuda bilgim yeterli değil rica etsem 2-3 satır da olsa bahsettsen ne kadar yaklaşabiliriz sağlık açısından...
Bu konu iyi oldu sağda solda kendin yap sitelerine bakıp farklı nicklerle eklenen çalışmaları burada toplayabilmek güzel olacak, belki farklı adla buradaki arkadaşlarımız üyelerimiz eklemiştir, tanıdığımız arkadaşların marifetlerini görmek beni z,yadesi ile memnıun edecek:)

"by lent" ustam şu anda öyle bir soru sordun ki bana yıllardır içimde ukte olarak kalan bir konuya değindin.

Prosesin sonunda çok yüksek frekansda düşük akım yüksek gerilim oluşmakta. Bilindiği gibi çok yüksek frekanslarda akım telin, hattın ya da bakır borunun dış yüzeyine yaklaşarak gitmektedir(skin effect). İnternette izlediğim videolarda bu işi yapan adamlar oluşan arklara ellerini uzatıyor ve herhangi bir şey olmuyordu. Kendi üzerinden toprağa akacak olsa dahi çok yüksek frekansdan dolayı yani skin effecttten dolayı derisinin yüzeyinden akıyordu ki bu da onlara zarar vermiyordu. Biliyorsundur ki Nikola Tesla'nın da böyle fotoğrafları vardır.

nikola-tesla-resmi.jpg


Ama o öğrencilik yıllarımda elimi o arka uzatamayacak kadar ürkek olduğumu gördüm. Aradan 2 buçuk sene geçmiş olmasına rağmen bu projeyi beraber yaptığım arkadaş ile konuştuğumuzda ara ara dile getiririz "Neden yapmadık diye!" ama işte o anki görüntü ve ses insanı korkutuyor.

Yaklaşık 2 metre uzaktan floresan lambayı yakıyordu. Daha uzaktan da etkileşim yapıyordu ancak akşam karanlığında görülebiliyordu sadece.

Sağlık açısından; ortamdaki oksijen atomlarını ark sayesinde kimyasal reaksiyon oluşarak ozon gazına dönüştürüyordu ki bu da kötü bir koku çıkarıyordu ortama gerçekten. Onun dışında bir de videodan çok belli olmasa da gürültüsü çok oluyor kulaklara zarar verebilir. :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,458
Mesajlar
917,744
Kullanıcılar
450,400
Son üye
ufuki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst