Astsubayların Sorunları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
sayın alpernbugra peki neden çin deki bir tekstil işçisinin maaşıyla türkiyedeki tekstil işçisinin maaşını kıyaslamıyosunuz ! fenerbahçeli bir yöneticinin hisse senedi konusunda ne yapalım yani galatasarayla beşiktaşla kıyaslamayacagızda bir demir çelik şirketiylemi hisse senedimizi kıyaslayacagız dedigi gibi yani sizin maaş konusunda kıyaslayacagınız tsk nın kendiiçinde olması gerekirken herkes hala kendi kafasına göre meslek dallarıyla kıyaslıyo ;) sayın mardahan voleybol hikayeniz çok güzel bir askerlik anısı olmuş fakat bkonuyla baglantı kuramadım sizde astsubayların yüzündenmi 3 üncü oldunuz :)arkadaşlar astsubyaların maaşları toplumun çogu kesimine göre yüksek bendende yüksek fakat astsubaylar tsk içindeki adalet sisteminden kaynaklanan sorunları anlatmaya çalışıyorlar.daha öncede bahsettigim gibi, tsk içinde astsubayların birbirleri dahil astsubayları seven olmaz sistemleride zaten bunu gerektiriyor.asker sevmez,uzmançavuş sevmez,kendi içlerinde zaten işler dolayısıyla kavgalılar,subay desen zaten okurken yumurtayı taşa vursan veya taşı yumurtaya vursan gene yumurta kırılır prensibini ögrenerek yetişiyorlar.ki bunu yedeksubay'lara dahil ögretiyorlar.bir kısa dönem askerin bile eger bir astsubayla hukuki sıkıntı içine düşüp mahkemelik olsalar hop kısa dönem asker hemen subay statüsüne sokuluyor bumu adalet,adam hayatını vermiş askerlige bir açıkögretim mezunu astegmen oluyo 2 veya 3 ayda (ki kabak bile yetişmez 2 ayda :)) ama biz türk subayı yetiştirip yıllarını vermiş astsubayların uzaman çavuşların komutanı yapıyoruz bumu adalet.

Peki size kurum içinden bir örnek vereyim o zaman.
Mühendislik Fakültesi mezunu (bölümü önemli değil) sivil memur mühendis, myo mezunu 25 yıllık kıdemli başçavuştan daha düşük maaş almaktadır. Ayrıca statü olarakta daha aşağıdadır. Sizce bu ne kadar normal bir durum?
 
Peki size kurum içinden bir örnek vereyim o zaman.
Mühendislik Fakültesi mezunu (bölümü önemli değil) sivil memur mühendis, myo mezunu 25 yıllık kıdemli başçavuştan daha düşük maaş almaktadır. Ayrıca statü olarakta daha aşağıdadır. Sizce bu ne kadar normal bir durum?
kıyasladıgınız örnek güzel birörnek. peki neden bir üstegmenle kıyaslama yapmıyorsunuz diye sorsam?sivilmemur mühendis statüsünde bir kişi daha yüksek diye biliyorum.ayrıca astsubaylar emekli olunca 1 in 4 üne düşemiyor yaa kıyasladıgınız sivilmühendis? emekli olunca kıdemli başçavuştan yüksek maaş alacagı kesin.ayrıca astsubaylar mühendislik,hukuk fakülte mezunu olsalar dahi gene astsubay kalıyor ve yükselemiyor(mühendisten iyi koca olur çünkü problemlerle ugraşmak ve çözmek onun işidir):) bence mühendisin toplum içinde itibari daha yüksek.

arkadaşlar araştırmacı gazeteci yazar ''UMUR TALU'' astsubayların sorunları ile ilgili yazı dizisi yazdı ve genelkurmay tarafından sansür yedi neden,niçin,ne amaçla,sizlerden ricam konuya yorum yazarken bunları okuyp degerlendirdikten sonra yazmanın daha iyi olacagı kansındayım.tabu ve totemlerimizi yıkıp artniyetli yaklaşmayalım astsubaydüşmanı veya sevdalısı degilim fakat konuyu araştırdıgımda haketen haksızlık, adaletsizligin olmasını tsk ya yakışmadıgını gördüm. bu vatanın bütün askerleri bizim içimizden çıkıyor er inden mareşaline kadar o yüzden haksızlıga ugrayanın yanında olmak bizim borcumuz ve görevimiz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın kalptencan, hak verirsiniz ki, sivilde bile olan silsile, TSK gibi güçlü disipline sahip bir birimde misliyle olmalıdır.

Subayların sorumlulukları olmaması konusuna katılmıyorum. Elbette nöbetçi subaylar ve birliklerin nöbetçi amiri de olur. Nöbetçi amir birliğin durumuna göre Albay da olabilir. Nasıl nöbet değişimine nöbetçi onbaşı gidiyor, nöbetçi astsubay gitmiyorsa, devriyeye nöbetçi astsubay çıkar. Vukuat anında nöbetçi subay da, nöbetçi amir de olay yerine gelir... Hatta vukuat olan birliğin amiri ve gerekirse disiplin subayı da çağrılır.
Benim askerlik yaptığım birlikte, 2 subay 1 astsubay ceza aldı. Subaylar birlik içindeki durumlarından, astsubay ise bir düğünde fazla kaçırıp silah sıkıp huzuru kaçırmaktan...
Astsubaylarla, subayların aynı görevi yapması beklenemez. Çünkü hem görev - yetki - sorumluluk üçgeni, hem de sayıları farklıdır. Tıpkı erbaşlarla, astsubayarı bir tutamayacağımız gibi. Hatta uzmanlarla, eratı...

Askerlikte oluyor böyle şeyler... O gün için çok gücüme gitmişti. Anlatayım :
Tugay içinde voleybol turnuvası düzenleniyor, ama fikstürde en fazla 30-40 kişi ile içtima bağlayan bizim çekirdek tabur yok. Tabur komutanıma gittim, durumu arz ettim. Sorular sordu, cevaplar verdim. Sonunda da en az 3. olmaya söz verdim. Ama kafamdaki kesin birincilik. Çünkü çoğumuz DK yız ve çok iyi bir takımımız var. Akşam üstleri, diğer birliklerle yaptığımız maçlarda 3-0 yenemediğimiz zaman üzülüyoruz... Tabur komutanım, fikstürü alıp tugay karargaha gitti. Bir hafta sonra yeni fikstür yayınlandı. Biz de varız. Tamamı çavuş, onbaşı ve erlerden kurulu bir takımız. Rütbeli yok aramızda. Karşımızdaki takımlarda ise tam tersi... Evet birinci olabilirdik, ama oalmadık. 3.lükle yetindik... Çünkü voleybolcu değil askerdik...
Askerlik anıları bitmez tabi... :) Konuşturmayın beni :D

Kıssadan hisse; ne kadar iyi olursan ol, ne kadar çalışırsan çalış yerini yurdunu bileceksin...



Astsubayların su an ki mücadelesinin makam mevki mücadelesi olmadığını
öncelikle belirtmek isterim.Ayrıca konu tam anlamıyla maaş olmamakla berbaber asıl amaç özlük haklarıdır.Sizin mesleğinizde bir teknisyen mühendisin işini yapamayabilir ama bizim meslekte maaşını çok bulduğunuz astsubay çavuşlar bir teğmenin yerine vekaleten baktığı görevde şehit olabiliyor.Üstelik o görev tazminatını teğmen alırken.Kamuda çalışan bir elektrik mühendisinin aldığı maaşı lütfen belirtirmisiniz.Siz maaşınızı almadan kesilen verginin nerelere gittiğini biliyormusunuz.Şu an ordudaki subay sayısının yarsına yakını albay ve bu rütbeye ulaştıktan sadece iki sene sonra kadrosuzluktan emekli olma hakkına sahip olarak normal emeklilik tazminatının tam iki katını alıyor bunlara niye tepki göstermiyorsunuz.sırabile edemezsiniz.dan bir voleybol maçı bu kadar zorunuza gittiyse birde yasamını ailesiyle birlikte bu ortamda sürdüren insanların yasadıgı hakzıslıkları düşünün.tahmin bile edemesiniz.Basit bir örnek araştırın.Dünyanın en kalabalık ordusu çi nde general sayısı 91. Bizim ordumuzda 362 .yorum sizin bu millet kurtuluş savaşını yarbayların binbaşıların emir komuta ettiği Alaylarla kazandı şimdi iise albaylara verilecek görev yeri ve kadro bulunamıyor en son milli guvenlik dersleri vardı ekstra milli eğitim maaşlı malesef o da gitti. binlerce öğretmen kadro beklerken hak mıydı bu insanlara.lütfen biz sadece adalet istiyoruz hak etmediğimiz bir yudum boğazımızdan geçmesin inşallah.
Hakkınızı alamadığınız bir gün hatırlanmak dileğiyle.....

Adalet güzeldir, fakat emir’lerde olursa daha güzel olur.HZ. MUHAMMED
 
polisin 8 saat çalıştını kim söyledi...Bayrampaşa çevik kuvvete gelde 1 hafta staj yap... Arkadaşım var orda da telef oluyolar, izinleri kapanıyor...Herşey uzaktan göründüğü gibi değil yani...yakinen gördüm çünkü.

+ Askeriyenin fiziksel yükünü çeken astsubay ve uzmanlardır bence. Bir araba gibi düşünecek olursak aracın tekeri gibidir, gitmesini yürümesini sağlar. İnşallah bu hareketle astsubay arkadaşlar hakettikleri hakka kavuşurlar... Ayrıca OYAK gibi bir kuruluşa paraları kesilip yeterince karşılığını daalamayanlar onlar. O kadar saçma ve ayrımcı ve dolandırıcı bir kuruluş ki asteğmenden bile her ay para kesip, herhangi bir geri dönüşüm yapmamaktadır, askerlik bitiminde iade etmemektedir...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben astsubaylık kolaydır demiyorum...
"Adaletsiz" olduğundan bahsettiğiniz olayların sivilde daniskası var. Düzen böyle... Hem sivil çalışma şartları TSK dan daha iyi olsa astsubayların orada ne işi var değil mi ?
Aralarında tıpkı sivilde de olduğu gibi, aldığı maaşı kat kat fazlasıyla hakedenler olduğu gibi, kuruşunu haketmeyenlerin de olduğu gerçektir.
Şu anda astsubayların düştüğü kaos, TSK ya zarar vermektedir. Bu işten en zararlı çıkacak olan da astsubaylardır. Ordusunu seven bir sivil olarak bundan kaygı duyuyorum. Bunlar TSKnın en güvenilir kurum olmasını kırmak ve hatta ordunun eski itibarını kazanabilmek için gereksiz bir hamlede bulunmasını zorlamak için yapılıyor olabilir. Yedi düveli dize getirmiş Türk Ordusu bu değil...

Sayın kalptencan; 2 üsteğmen birlik içi nedenlerle, 1 astsubay birlik dışı sebeplerle ceza aldı dedim. Yani subaylara da ceza veriliyor. Görevini en iyi biçimde yapan ve iç hizmet yönetmeliklerine uyan biri neden ceza alsın ki ? Elbette askeri disiplin, memurlara göre oldukça serttir. Ama bu, şimdi hayıflanan astsubay arkadaşlar bebekken de böyleydi, şimdi de böyle... Girmeselerdi. Ben girmedim...

Sayın Since0 ben astsubayların maaşlarını çok bulmuyorum. Göreceli olarak konuşuyorum. Özlük haklarından söz ediyorsunuz. Kaç sivil kurumda TSK daki özlük hakları var ki ? Lojman, orduevi, yazlık orduevi, askeri kreş, kantin, askeri halı saha vs... Siz çayı kaç liraya içiyorsunuz ? Savcı hakim kaç liraya içiyor ? Mühendis teknisyen kaç liraya içiyor ? Siviller olarak bizler bunları görmezden gelemiyoruz. Sizlerde görün...
 
Son düzenleme:
kıyasladıgınız örnek güzel birörnek. peki neden bir üstegmenle kıyaslama yapmıyorsunuz diye sorsam?sivilmemur mühendis statüsünde bir kişi daha yüksek diye biliyorum.ayrıca astsubaylar emekli olunca 1 in 4 üne düşemiyor yaa kıyasladıgınız sivilmühendis? emekli olunca kıdemli başçavuştan yüksek maaş alacagı kesin.ayrıca astsubaylar mühendislik,hukuk fakülte mezunu olsalar dahi gene astsubay kalıyor ve yükselemiyor(mühendisten iyi koca olur çünkü problemlerle ugraşmak ve çözmek onun işidir):) bence mühendisin toplum içinde itibari daha yüksek.
1 in 4 olayı zamanla aşılacak, bu belli.
Üsteğmenle kıyaslama yapmadım çünkü anlatmak istediğim mevzu o değil. Nasıl astsubayla subay arasında belli bir fark varsa astsubayla sivil memur arasında fazlası var, anlatmak istediğim bu. Görev sırasında alınan maaşlara biliyorsunuz aradaki farkta belli ama çokda fazla değil sivilde emin olun çok daha fazlası var.
 
ülkenin en büyük kamburlarından biri olan askeriye ve bunun çoğunluğunu oluşturan uzman ve astsubay kadrosu çoğunlukla sivilde bir işe yaramayacaklarını hissedip (genelde hissiyatları doğru) asker oluyorlar. BAZILARI evdeki karısına söz geçiremeyen ama askere tekme tokat dalıp ana avrat küfür edebilen şahsiyetlerdir. sürü psikolojisi bu arkadaşlarda bayağı etkili olmaktadır. biri diğerinden görüp aynı hareketleri yapar. rütbe yükseldikçe ego seviyeleride yükselir, sonra tatmin olduklarında artık kıdemli olmuşlardır.mesleki olarak bir işten anladıklarını pek görmedim. işe destek olmak yerine köstek olmakta daha başarılı olurlar. hat safhada beleşçi ve bencil kişiliklerinin yanı sıra sivil toplum arasında ve arkadaş çevresinde oldukça bonkör görünmeye çalışırlar. tek takdir edilesi yanları kıvrak zekalı olmalarıdır araziye hemen ayak uydurabilirler. bu tablo en alt rütbeden en üst rütbeye kadar
şiddeti lineer olarak artar. bir tuğgeneralin ve bir kurmay albayın döverek asker öldürmesi buna bir örnektir. (kırklareli 33.mknz pyd tug)

şimdi maaşları az olunca acısını askerden çıkaracaklar, çok versen busefer çok sayıda oldukları için kambur dahada büyüycek. bu sefer daha çok işe yaramaz insan başvuru yapacak. iki ucu ballı değnek.
 
Ortada haksızlık varsa tabii hak aranacaktır. Hiç bir hak mücadele etmeden alınmaz. Siz durumunuzdan şikayet etmez yada edemeyecek durumda olursanız, başkası size hakkını vermez. Sanayi devriminde ingiliz işçiler 7 gün çalışırken, tırnaklarını kazıya kazıya haftada 2 gün tatil hakkını kazandılar, eğer onlar birlik olmasalardı şu an işçi sınıfı 7 gün daha çalışmaya devam ederdi. Astsubaylar şikayet etmeseler, kim nerden bilecek o sıkıntıları, çünkü talep yok!! Devlette çalışan ile özel sektör çalışanını kıyaslamak abes, çünkü özelde çalışan kişinin en büyük problemi iş garantisi, iş garantisi olmadığı için, işsiz kalma stresi sebebiyle, diğer sosyal haklarını alabilme şansını düşünemiyor. Şöyle düşünmek gerekirse aç insan önüne konan yemeğin iyi kötü yada az çok olmasıyla ilgilenmez, önüne konsun o yeter. Tok adam ise yemekten sonraki tatlının ne olacağını merak eder, diğerlerin yediği tatlı porsiyonlarını kıyaslar. Özelde çalışan daha ilk aşamayı geçemediğinden, artan nüfus ve buna bağlı artan rekabet sebebiyle, sanayi devrimini tersten yaşamaya başladık. Özelleştirmeyi savunan bir kısım insanın en büyük hayali devlet çalışanından iş garantisini kaldırmak , o zaman hak arayan, sosyal haklarını sorgulayamayan bir kitle oluşacak. Medyada yer alan kamu çalışan reformunun özü budur, iş garantisini kaldırmak, merkezi sınav yerine kurumların kendi elemanları alaması, gerçek anlamı kendi görüşüne yakın kişilerin işe alınması olarak ceryan edecektir. İş garantisinin kalkması demek memurun performansını artıracağını düşünen var ise kendini köprüden aşağı atabailir, belediyelerdeki çalışanların büyük çoğunluğunda da zaten iş garantisi yoktur, performansları nasıldır :)

Neyse, konumuza döndüğümüzde Ben Astsubayları destekliyorum , doğrudur astsubaylardan daha zor şartlarda çalışan insanlar vardır. Bu da yukarda bahsettiğim sebep yüzündendir. Umarım Astsubay arkadaşlarımızın bu haksızlık durumları sona erer, istediklerini alırlar.
 
Sayım Murat Cengiz; forumdaki diğer yazılarınızdan anladığım kadarıyla siz elektrik mühendisisiniz...
Altınızda çalışan teknisyen ile aynı maaşı almak mı sizce adalet ? :)

Astsubay arkadaşların "HAK" arayışları, subaylara verilen, ama kendilerine verilmeyen zamdan sonra başladı. Aldıkları maaş, yan ödemeler ve diğer artılarını düşünürsek, bırakın özel şirketleri, fakülte mezunu öğretmenden bile iyi durumdalar.

Kamu reformu şarttır. Kamu da "salla başını, al maaşını" usulü çalışan o kadar çok insan var ki... Devlete attın mı kendini, gel keyfim gel... Yok öyle... İşini yapabilen çaışsın, maaşını alsın. Yapamayan kendine iş baksın... Başkalarının sırtından geçinmesin. Elbette yanlış ve yanlı tarafları da vardır bu reform paketinin. Onlar ayrı bir konu.

Emeklilik çok daha farklı bir konu. Yıllar süren popilist politikalar, oy savaşları emeklilik yaşını çok düşürdü. Dolayısıyla piyasada pek çok genç emekli var. Çalışanlar emeklilere bakamaz hale geldi. Üstelik bunlar esnaflığa soyunup, esnafın pastasına da dalıyorlar. Madem hala çalışabilecek durumdaydın neden emekli oldun ?
Astsubaylar emekli olunca maaşları düşüyor da, öğretmenin ki düşmüyor mu ? Mühendisinki düşmüyor mu ? Teknisyeninki düşmüyor mu ???
 
Şu anda kitteyim sayın Mardahan, bırakın altımda çalışan teknisyen, ilkokul mezunu işçi bile benden fazla kazanmaktadır. Maaş ücret çarpıklığı her daim vardır. Bunun giderilmesi lazım ama siyasetin getirdiği bazı sebepler buna imkan vermemektedir. Astsubaylar, öğretmenler yada mühendisler emekli olunca yarı maaş alsınlar demiyor, kendi problemlerini dile getiriyorlar.


Bilirsiniz kıyaslamalı örnekler veririm, öğretmenler en son ek ödemeden faydalanamadı ve şu anki toplu sözleşme görüşmelerinde bu konu var, ama kitlerdeki mühendislerde sıfır lira ek ödeme aldı, kadrolu memur mühendis ile kitlerdeki mühendisin ücreti dengelendi, çalışma şartları arasında çokta fark olmasına rağmen ama ben kitlerde ek ödeme alamadım diye bunu isteyen mühendis görmedim ki bu sebeple toplu görüşmede bu konu yok!!! Başka bir örnek, atanamayan öğretmenler, savundukları konulardan biri ben öğretmen oldum devlet beni birde utanmadan sınava sokuyor diyor, sanki biz mühendisiz bizim diplolmamız yokta bizide sınava sokuyor diyen mühendiste göremezsiniz. Sonuçta devlet öğretmeni her sene en çok atama yaparken , mühendisler iki senede bir tane ile alınmaktadır. Sonuçta evinin yakınında ilkulunda yarım gün çalışan öğretmen, dağ başında bir elektrik santralında çalışan mühendisle aşağı yukarı aynı ücreti alacak duruma gelecektir. Sonuçta ağlamayan bebeğe meme vermezler. Bugün 1 lira farkı dediğiniz, sesinizi çıkartmassanız yarın 5 lira, öbürgün 20 lira olur.

Cumartesi çalışmak konusunda, özelde cumarteside çalışan kişi " bak ben nasıl cumartesi çalışıyorsam memurda cumartesi çalışsın "der. Şantiyeciye baksan pazar bile çalışır ona sorsan " cumartesi çalışan adam pazarda çalışabilir, bak ben çalışıyorum ya" diyebilir. Bu mantıkla herkes yedi gün çalışmak zorunda kalır, esas doğrusu haftada 5 gün çalışmaktır. Herkes kendine göre avantajlı konumda üsttekine bakar, altakine bakmaz.

Sonuçta kişisel olarak askerliğim boyunca, (yedek subay olarak yaptım 16 ay), astsubaylarla ilgili pek güzel anılarım olmamıştı. Astsubay tanıdık yada akrabamda yok ama bu durumda ben destek veririm.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,188
Kullanıcılar
450,062
Son üye
elektronikcibirisi

Yeni konular

Geri
Üst