aydınlatma balastları

Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
aydınlatmalarda kullanılan balastların ne işe yaradıkları hakkında bilgi edinmek istiyorum.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Balast ile yakılan lambaların tamamına DEŞARJ TÜPÜ denir.Bu tip lambaların dirençkarakteristiği nega-
tiftir.Bir omik direnci ele aldığımızı düşünelim.Dirençten geçen akım arttıkça ,dirençteki gerilim düşümü,yani direncin üstündeki gerilim artar ve direncin sıcaklıkla değişimi ihmal olunduğu takdirde,bir doğrudan ibaret olan akım-gerilim eğrisinin eğimi pozitif olup,değeri direncin sabit değerine eşittir.Hal-
buki,bir deşarj lambasından geçen akım arttıkça,lambanın uçları arasındaki gerilim,yani lambanın yanma
gerilimi azalır ve akım-gerilim eğrisinin eğimi negatif olup,her noktadaki değeri arkın o noktaya tekabül eden çalışma durumuna eşittir.Bundan dolayı,bir deşarj lambası gerilimi sabit olan bir şebekeye doğru-
dan doğruya bağlanır ise,Şebeke gerilimi lambanın tutuşmasına kafi geldiği takdirde,LAMBADAN GEÇEN
AKIM çok artar,sonuçta,lamba tahrip olur veya sigorta atar.Bundan dolayı,bu tip lambaların,direnç karak-
teristiği pozitif olan ve BALAST dediğimiz bir empedansla seri olarak şebekeye bağlanmaları gerekir.Bu
durumda lamba,lambanın uçları arasındaki gerilim ile,seri bağlı empedansın uçları arasındaki gerilim top-
lamının şebeke gerilimine ( vektörel olarak ) eşit olduğu bir vaziyette stabil olarak çalışabilir.Umarım so-
runuza tatmin edici cevap olmuştur.Deşarj tüplerinden bazı ( özel imalat ) tipleri balastsız çalışmakla beraber,genel uygulama olarak balastlı olarak kullanılmaktadır.
 
Uzun yıllar önce bende bu sorunun cevabını aramıştım.fahri yetiş üstadın anlattıkları doğru.Ben o zamanlar tatmin olabileceğim cevabı Kaynak elektrik dergisinde Sn. Prof.Moiz ESKANAZİ'nin aydınlatma gereçleri konulu bir makalesinde bulmuştum.Kısaca özetlersek balast ilk ateşleme için gerekli olan gerilim yükselmesini sağlıyor,daha sonrada tüpten geçen akımın kısa devreye gitmmesi için kararlılk direnci vazifesi görüyor.
Gerilim yükselmesi;balast akım varken zorluk gösteriyor.Fakat akımın kesildiğini anladığı anda pişman olup,imana geliyor.Bu sıradada kısa bir anlık gerilim yükselmesine sebep oluyor.
Arkadaşlar Amerika ve Avrupa Birliği 'nde konvansiyonel(sac nüve+sargı)balast kullanımı yasaklanmış olup yerine filtreli elektronik balast zorunlu hale getirilmiştir.
 
Cıva buharlı veya fluoresant lambalarda balast kullanılır.Bu tip devrelerde devreye enerji uygulandığında flamanlara veya cıva tüpüne uygulanan gerilim {balastın omik direnci} ile sınırlnmış olarak uygulanır.Çok kısa bir süre sonra geçen akım balastı indüktif yük yapar,ters elektromotor nedeniyle balast direnci ortalama 10 kat artar.Bu artış devreden geçen akımı sınırlar.Lamba yandıktan sonra normal akımını çekmeye başlar.Fluoresant lambalarda lamba yandıktan sonra lamba uçlarında 160 Volt civarında gerilim ölçülür.Bilgilerinize.
 
Yazılarınız bilgilendirmeme olarak çok güzel ama tam ve net balast görevi nedir?Belli bi voltmu üretir,yada biraz daha açıklayıcı olursanız sevinirim...Şİmdiden tşklr.
 
Bu kadar bilgi "bilgilendirmeme"ise,bilgilendirme nedir bilmiyorum.Aradığınız cevap kısaca:Akım sınırla-
ması yapar ( Lenz kanununa göre ).
 
Arkadaşım yanlış yazmış olabilir insanlar yineda saol..
 
Aklıma takılan gerekli bir soru var.
Katalog değerlerinde 1,2 amper akım çeken lambayı besleyen bir balast kendi üzerinden enerji geçirirken ayrıca bir güç harcarmı? Harcarsa ne kadar harcar?

yani bu balast-ampül ile yapılacak bir armatür kaç amper akım çeker ?
 
Mekanik balastlarda,asgari % 10 güç kayıpları oluşur.
 
Ozaman kablo hesabı yaparken 1,32 amper üzerinden düşünmeliyim. Zaman olarak bu değer değişirmi, ısınmadan dolayı artış olması ihtimali varmı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,498
Mesajlar
918,065
Kullanıcılar
450,487
Son üye
mrcbnnn

Yeni konular

Geri
Üst