Dağıtım şirketleri ve Topraklama

Katılım
29 Ocak 2017
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
25
Konum
Zonguldak
Merhabalar. Üç senedir SMM olarak kendi işimi yapmaktayım, yaklaşık on senedir de elektrik proje sektöründeyim. Topraklama ölçümleriyle ilgili kafama takılan bir kaç husus var. Dağıtım şirketleri, tesisat-fenni muayeneler için önceden elektrikçi veya mühendis tarafından topraklama raporu talep ediyor. Maalesef piyasa şartları çok kişide topraklamaya imza atma yetkisi bulunduğu için (teknisyenler-çıraklık eğitimi mezunları dahil) ölçülmeden imzalanıyor. Ölçmek için müşteriden belli bir ücret talep edildiğindeyse bir çok müşteri ölçmeden imzalayan kişileri tercih ediyor. Bir kaç yetkili kişiyle görüştüm bu konu hakkınnda. Genel görüş; imza atan kişilerin bununla ilgili eğitim aldıkları, ölçüktükleri cihazın kalibrasyon raporunu da eke koyduklarını ve bunla ilgili bir şey yapılamayacağı yönünde. Sizce dağıtım şirketleri topraklama ölçüm raporları için fotoğraf ve video istese bu problem çözülebilir mi? Bu konuyla ilgili hangi mecralara başvurulabilir? Topraklama ölçümleriyle beraber kaçak akım röleleri de test edilse daha iyi olmaz mı? Biliyorsunuz piyasada paslanmış çelik lamayla topraklama yapan ustalarımız var. Maalesef aynı kişiler ellerindeki çalışmayan artık akım rölelerini de vatandaşa satabilirler, fabrikasyon hatası da olabilir. Sizlerin görüşlerini merak ediyorum. İyi çalışmalar herkese.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümleri,EMO tarafından sertifika verilmiş Mühendisler dışında da yapılabilir diye bir mevzuatmı var ,hiç duymamıştım.Bu konu ile ilgili bel-
ge alabilirmiyim ?
 
Son düzenleme:
Elektrik abonelikleri için ustalara da bu yetkiyi tanıdılar. Türkiye çapında sayaç açılışı için topraklama raporu imzalayabiliyorlar. Bu yetki verilmeden önce de, bazı mühendisler de ölçmeden imzalıyordu.
 
Bu yetki,hangi mevzuatta ? Bu bel-
ge ,nerede kullanılıyor ?
 

Ekli dosyalar

  • Topraklama yetki.pdf
    666.8 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Periyodik kontrollerde Ekipnet belgesi zorunluluğu getirildi. Benim bahsettiğim elektrik açılışları için olan kısmı. Elektrik açılışlarındaki topraklama raporlarını hepsi imzalayabiliyor, dağıtım şirketlerinde tesisatçı olarak gözükmeleri yeterli. Tek kısıtlayıcı özellik yapının kurulu gücü, bu güç sınırı da teknikerler için 1250kW, teknisyenler için yanlış hatırlamıyorsam 700kW, yani hemen hemen binaların büyük bir kısmına atabiliyorlar. Tek problem bu da değil, aynı şeyi mühendisler de yapmakta.
 
" Topraklama ölçer " ifadesi hangi mevzuata göre,onu öğrenmek istiyorum mümkünse.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,336
Mesajlar
916,799
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst