Elektrik gidince

mcsultan

Üye
Katılım
22 Kas 2010
Mesajlar
206
Puanları
31
Merhaba,

Cnc mi usb port üzerinden ve notebook kullanarak çalıştırıyorum. Herşey güzel de elektrik giderse ne olacak diye düşünüyordum ki, dün başıma geldi.

Dün bir kaç saniyeliğine elektrik kesildi. Notebook çalışmaya devam etti ancak cnc durdu. Bir kaç saniye sonra elektrik gelince tabiki cnc, mach3 ün gerisinde kalmıştı ve yaptığım çalışmanın ortasından güzel bir geçti.

Başında durmayışımdan kaynaklanan sebeple engel olamadım. Notebookun pilini çıkarsam böyle bir durumda programda kapanacak ve muhtemelen kaldığı kordinatları kaydetmemiş olacağını düşünüyorum. Denemedim, ancak aha önce işlem sırasında program kitlenmiş ve tekrar açtığımda son kaldığı kordinatlar uçmuştu.

Acaba elektrik kesildiğinde programıda durduracak bir birşey yapabilirmiyiz.
 
Geçmiş olsun. Harici bir program yazılıp elektrik kesildiğinde Mach3'e konsoldan STOP komutu gönderilebilir. Vaktim olduğunda yazmaya çalışayım.
 
Bu arada şöyle birşey buldum.

Modify your wiring so that teh power supply holds in a relay in the E-Stop circuit. If the power supply drops teh machine goes into E-Stop and Mach will stop executiong the program because of the E-Stop. That is a rather common way to wire industrial machines. One of the conditions for the E-Stop to be cleared is that the machine has electrical power. Otherwise you could possibly have an E-Stop cleared when power comes on and things could be moving and who knows what could happen...
 
İlginiz için teşekkür ederim
 
Basit bir uygulama yazdım. Test etmek isteyen var mı?

Notlar:
- Mach3'ün SDK'sı beş para etmez. Sık sık hata veriyor. Kurulumunda harici uygulamaların kullandığı (aşağıda) reg anahtarlarını kaydetmiyor. Bunları yazdığım uygulamanın installer'ında reg dosyasına kaydettireceğim.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Mach4.Document]
@="Mach4.Document"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Mach4.Document\CLSID]
@="{CA7992B2-2653-4342-8061-D7D385C07809}"
- Eğer Windows Vista ve üstü kullanılıyorsa uygulamayı ve Mach3'ü yönetici olarak çalıştırmak gerekiyor. Çözüm bulana kadar böyle.
- Bu uygulamayı bir Mach3 plug-in'i haline getirebilirim ilerde. Böylece kurulumla uğraşmaya gerek kalmaz.

Test adımları:
Şu anki sürüm için:
- Mach3 çalıştırılır
- Uygulama çalıştırılır
- Bir gCode açılır ve run edilir
- gCode çalışırken dizüstü bilgisayarın güç kablosu çekilir. Bu durumda Mach3'ün "Reset" düğmesine basılmış gibi davranmasını bekliyoruz.

Reset düğmesine basıldığında o an hangi satırda kaldıysa orada duruyor. Geri sarmıyor yani.

Test etmek isteyenler olursa ÖM atsın. Bir iki güne kadar uygulamanın kurulum dosyalarını göndereceğim.
 
Eklediğiniz ingilizce metin işi kolaylaştırdı. Benim kart üzerinde 16 giriş mevcut. Mach3 input ayarlarında 10 numaralı pin, estop olarak ayarlı yada ben açmışım zamanında bilmiyorum. 10 numaralı pine karttan 5 volt verdiğimde (kullanıcı klavuzunda 5 volt 7ma giriniz diyor) mach3 estopa geçiyor. Mach3 de, ilgili input ayarlarından low aktif ettiğimde ise 5 voltu pinden çıkardığımda estop çalışıyor.

Düşüncem şu, 5 volt çıkış veren bir telefon şarj cihazını (güç kaynağını)bu pine bağlamak, elektrik kesildiği anda güç kaynağıda kesileceği için estop aktif olmuş olacak,

Soru şu; telefon şarj cihazı yada güç kaynağından 5 voltu 10 numaralı pine girdiğimde adaptörün nötr kablosu boşta kalacak, onuda kartta bir yere (grnd) bağlamam gerekiyor mu? Yoksa bir sıkıntı çıkmaz mı?
 
Şarj aletlerinde kapasitör var. Elektrik kesildiği andan itibaren kısa da olsa bir süre daha akım gönderecek. Belki gcode'da bir iki (belki daha fazla, bilemiyorum) satır kaybınız olabilir ama temel olarak işinizi görebilir. Denemek lazım tabi.
 
Evet kapasitör benide düşündürüyor ancak denedikten sonra birşey diyebilirim bende :) Adaptörden çıkan nötr kablosunu takacağım bir yer yok sanıyorum değil mi? Şemada input portları aşağıda.
 

Ekli dosyalar

  • input_sema.gif
    input_sema.gif
    62.9 KB · Görüntüleme: 29
Adaptör 5VDC çıkış tarafına Nötr demiyelim Eksi diyelim.Siz ayrıca bir Berakoutboard kullanıyorsunuz anladığım.Bu Breakoutboardın (-) ile aynı yere bağlamanız gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,409
Mesajlar
917,385
Kullanıcılar
450,315
Son üye
Süleyman 81

Yeni konular

Geri
Üst