hortumlanan trafolar...

Katılım
18 May 2008
Mesajlar
145
Puanları
1
Yaş
39
eminim bir çoğunuz daha önceleri duymuşsunuzdur fakat ben bunu foruma taşımalıyım diye düşündüm. bari sonrakiler hortumlanmasınlar...

geçen yaz dsi nin tarımsal sulamaya ayırdığı suyu iyice kısıtlaması üzerine bir çok çiftçi apar topar sondaj ve elektrik alma çalışmalarına başlamıştı. öyleki panolar trafolar kabloları döşeyen firmalar artık neredeyse randevu usulü çalışmaya başladılar. yaz oldu sulamalar yapıldı, peşine hasat alındı ve insanlar ovalardan evlerine, köylerine çekildi. yakın zamanda duyduğumuz haber şu filancanın trafosu patlamış.. usta getiriliyor inceliyor. trafonun tapasının olmadığı. yağının çalındığı anlaşılıyor. nasıl bir çalışma yapıldıysa ovanın boyda boya olan bütün trafoları patlatılmış. öyleki patlatılmayan trafoları hem saymak hemde tahmin etmek çok daha kolay. köylerin içme suyunu sağlayan trafolar. ve köylere elektrik sağlayan trafolar.

şimdi amaç nedir diye sorduğum soruşturduğumda. yağın çok pahalı olduğunu ve trafoda miktar olarak bol miktarlarda bulunduğunu söylediler (örnek 200kva 197 litre dediler) bir farklı rivayete göre bu yağ okadar inceymiş ki bir kamyonun deposuna koy mazot gibi yakarsın diyor(onada inanmadım). sonra yıllarca bu işerle uğraşmış bir arkadaşın yanına gittiğimde. bana bunun yıllardır yaşanan bir durum olduğunu sadece yağın çalınmasının bir şans olduğunu belirtti. trafoları direklerden yerlere atıp komple kendisini hurda diye götürdükleri, sadece yağını, bakırını, alüminyumunu götürdükleri de oluyor dedi. usta nedir çaresi; ya adam dikeceksin yada alarm taktıracaksın diyor. peki siz böyle bişey yaptınız mı?; yok haliyle alarm bizim işimiz değil o yüzden pek haberimiz olmuyor dendi.

peki çıktık alarm ve güvenlik firmalarından bilgiler alalım dedik. duyduklarımız karşısında nerede ise şok oldum. adamlar sırf bu işler için ürün geliştirdiklerini. enerjisini kendi üreten(güneşpilli) sistem tasarladıklarını uyguladıklarını belirtti. meğer köklü bir geçmişe sahipmiş bizim hırsız ve arsızlarımız... cep telefonu sinyalini bozabilenleri sensörleri yanıltanları bile az değilmiş... bir de trafo ile oynayabilecek kadar cesur olmaları cahilliklerinden değildir heralde...

bilmiyorum konu ile ilgili hem gösterilecek yollara hemde tavsiyelere acayip ihtiyacımız var.

misal yağı ilave edipte çalıştırma gibi bir lüksün yok yağsız çalıştıran tipte şerefsizlere denk gelmiş olabilirsiniz deniyor... sistem de kalabilecek hava ve nem... kabacası trafo yanmış gibi işlem görecek....vs... vs...

son olarak hırsızı bulmanın veya suç üstü yapmanın bile faydası yok... olacağı engelleyemezseniz olan olmuş oluyor. giden gittikten sonra ne yakalanan hasarını karşılıyor nede hurda bakırınla yağınla sistemi yeniden toplayabiliyorsun...

başına bu tipte olay gelen arkadaşları bu başlık altına yorumları ve önerileri ile bekliyorum....

herkeze kolay gelsin...
saygılarımla...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bu sorunla tek karşılaşanın sitede ben olduğumu düşümek bile istemiyorum...
 
benim çalıştığım firmamın ankara gölbaşı karaoğlan köyündeki 3adet sondaj pompasını besleyen 100 kva trafo direkten yere atarak çalındı. olay 11 02 2009 gece oldu. bu basımıza gelen ilk olayda değil. Genelde hiç üşenmeden 120 lik 150 lik kablaları kesiyorlardı. ayak izlerinden en az 5 kişi olduklarını tahmin ediyoruz. yeni trafoyu burdurdaki şantiye hurdalığından temin ettik ve direk balkonundaki civatalı butun bağlantıları kaynakladık dahası profilden kuşak dolandık. arazideki tüm trafolara gelecek hafta aynı önlemleri alacağız.artık trafo çalmak isteyen mikroplar yanlarında oksijen getirmeleri gerekiyor. tabi oksijenin parıltısını açık arazida karanlıkta nasıl gizlerler bilemem.
hiç kimsenin böylesi olaylarla karşılaşmaması dileğiyle. saygılar.
 
Son düzenleme:
alarm- bekçi yada sezon bitince yağı siz alın ve muhafaza edin sonra tekrar koyarsınız ben trafo çalındığını bile duydum elektrikten anlamayan biride bu hırsızlıkları yapamaz
 
Sn yuksekpotansiyel, olay çok çok sık karşılaşılan bir olaydır. Çözümü de basit ama zahmetli aslında.
Sezon kapanıp çiftçiler evine taşınırken, herkesin veya çoğunluğun müsait olduğu bir günde vinç kiralanır. Bir gün önceden trafoların bağlantıları sökülür (fi8 bakırlar, AG çıkış kabloları, topraklama şeritleri) Vinç her trafo direğinin yanına gider. Trafoyu yerde bekletilen traktör römorkuna kor. Çiftçi de alır trafosunu evinin garajına koyar römorkla beraber. Sezon açılırken de işlemler tersten yapılır.
Trafo kurtarılır bu sayede ama gelecek olan hırsızın AG iniş kablosunu çalması, sayaç panosuna zarar vermesi de olasıdır. Bunların çözümüde şu şekilde olur:
Sayaç panosunun mühürü kırılmayacağı için, trafodan boşlanan iniş kablosu direkten çıkarılır (beton içinde kalmadıysa), pano kaidesinden panoyu tutan civatalar sökülür, pano çıkış kabloları sökülür, işletme ve koruma topraklamaları sökülür. Vinç panoyu da (Trafodan inip sayaç bölmesine giden kabloyla beraber) alır ve römorka koyar.

Bütün bunları yapmak için bir elektrikçi ve vinççi ile anlaşılıp toplu fiyat alarak giderleri azaltabilirsiniz. Bütün bunları yaptıran var mı diye soracakcanız eğer: Evet var. Ne yapsın gariban çiftçi...

Sn berkantozturk, insanoğlu çiğ süt emmiştir. Gelen hırsız sizin kaynatarak sabitlediğiniz trafoyu çalamayınca ona zarar verebilir (Buşingleri kırabilir...). Bir de hırsız sadece trafoyu gözüne kestirmiyor bazen. Hatbaşından ayırıcıy açıp (uzun hatlardaki) direklerdeki swallow telleri çalan cinsleri de var haberiniz olsun.
 
sn genç arkadaş bahsettiğiniz kişiler çiftçilerimiz. onların sezonu bitince an az 4 ay ortada görünmezler. hani onların trafolarının çalınması veya başka bir şey gayet normalde. bizim 24 saat işleyen bir gıda fabrikamız var ve tüm su ihtiyacımız arazideki sondajlardan karşılanıyor. üstelik arazide her gün yaklaşık 100 işci çalışma yapıyor. yani faal bir arazi. bizde böyle bir şey oluyorsa zavallı çifçilerimizin hiç sansı yok. ayrıca jandarma çagırdık ben ordaydım, jandarma beni tatmin etmedi ve onları gördükçe hırsızların bulunacağını hiç zannetmiyorum. ayrıca yağ çok kıymetli mağdem, adamlar direkten trafoyu atarak yağı ziyan etmişler.
 
Sn. berkantozturk,
Trafoyu direkte ayırıp parçalaması zor olduğu için aşağı atarlar. Aşağıda ayrıştırırlar sanırım.
Yağın litresi 4-5 liraysa hurda bakırın kilosu 8-9 lira civarı. Bakırı her hurdacı alır, pazarı vardır. Yağı sacede bilen kişiler alır. Onlar da çalıntı olduğunu bilir zaten. Hırsızlar çaldıkları yağı kendi kamyonetlerinde kullanıp bakırı da satar tahminim (O kadar adam ve malzeme ancak kamyoete sığar...)

Sizin olay hepten ilginç. Araziyi tanıyan kişiler olma ihtimali fazla. Olaylar gece gerçekleşmiş olabilir. Jandarmanın tutumunu ben şöyle anladım: Olaya ilgisiz gibi görünüp, hırsızların bir daha faaliyete geçmesini sağlayıp suçüstü yapmak.
__________________________________________________

Yağ eksilip, trafo sargıları açığa çıkıp hava ile temas etmemeli. Sargı izolasyonu zayıflar ve trafo ilk enerji vermede (yağ eklenmiş olsa dahi) yanar.
 
bizim olayda adamların yaklaşık 15-20 arası trafoyu patlattıklarını düşünürsek.sadece yağları aldıkları halde ufak yolluda olsa bir kamyon gerekiyor. ayak izlerine bakarsan ekip çalışması olduğu her halinden belli. lastik izlerine bakarsan bir de kepçe veya traktör var ki(bükük ihtimal kepçe) kamyon bir yerde çamura saplanmış ordanda artık neyse bu iş makinası onunla çıkarmışlar... bana sorarsanızda alarm bekçi vs... bunlara işlemez. trafoların alınıp gidilmesi en manıklı yol. ama ozamanda bu şeref yoksunları kablolara kuyulara vs. çalışmalarında yön değişikliği yaparak tam gaz devam edecekler.

benim aklıma da bir alternatif şu geliyor ama ne kadar mantıklı olur nekadara patlar ve nekadar uygulanabilir bilmem. bu güvenlik kameralarında en azından ikişer adet takılsada bir büro gibi bir yerde bir eleman bunu gözetlese veya bu işi zaten yapan güvenlik firmaları ile bir anlaşmaya gidilse?

hırsıza kilit dayanmaz demişler. bir haftadır kendim düşünüyorum kendim çürütüyorum.

sök tak yapmak bile çözüm değilmiş gibi geliyor artık bana. şu işe adam akıllı bir çözüm bulsak alacağımız hayır duanın haddi hesabı yok....

saygılarımla...
 
bana deseler ki,şu direğe çıkıp og trafosunu çalmak, ya da merkez bankasını soymak.Sanırım merkez bankasını soymayı daha güvenli bulurdum.Benim böyle bir sıkıntım olsaydı,sanırım trafoyu çalmak isteyenlere karşı bir tuzak kurardım.Allah insanlarımızın yardımcısı olsun.İnanın bana bu trafo çalınma olayını birisi söylese inanmazdım.Şok oldum siz bunları anlattığınızda
 
sn mustafa direkte genelde kuslardan dolayı sgorta atıyor ve dile kolay 36 kv valla ne yalan söyleyim yükseklik bir yandan sgortayı degiştirirken bacaklarım titriyor. adamlarda iyi cesaret var. ayrıca bu sitede elektrik özellikle o.g çarpmıs insan resimleri var. resmen kızarmıslar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,434
Mesajlar
917,585
Kullanıcılar
450,358
Son üye
Mss13

Yeni konular

Geri
Üst