jenerator ve kompazasyon

Konu hakkında, gerek şimdi gerekse daha önceleri bie paylaşım yapıldı. Bende, calısdıgım fabrıkada 400 kVA generatör devreye aldıgımızda, AKSA montaj teknısyeni, kompansazyon gerekmediğini söylemişdi ve bende bu yönde fikir beyan ettım devamlı.

Ama, ikilemde oldugum bır konu var, kullandıgımız yenii generasyon Reaktif Güç Kontrol Rölelerınde, "COSQ2" diye bir menude bır parametre bulunmaktadır. Klemenslere generatörden gelen bir gerilim bagladıgınızda ve Şebeke gerilimi kesılıpde generatörünüz devreye girdiginde, cos q 2" yı ayrı bır degere ayalardığınız için röle yıne devreye kondansatör almaktadır.

Bunları gördüğümden bu yana ben tereddutdeyım. Kondasatör ve Röle ımalatcıları bu konuda bıze acıklama yaparak yardımcı olurlarmı..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Entes Firma temsilcisi var ise açıklama yaparsa seviniriz aynı zamanda diğer firmalarda rölelerine böyle bir özellik neden koymadığını açıklarlarsa memnun oluruz. Ben seneler önce bu konuyu Entes satışta çalışan Elektrik Mühendisine sormuştum tatmin edici cevaplar gelmedi olay havada kalmıştı.
 
Konu hakkında, gerek şimdi gerekse daha önceleri bie paylaşım yapıldı. Bende, calısdıgım fabrıkada 400 kVA generatör devreye aldıgımızda, AKSA montaj teknısyeni, kompansazyon gerekmediğini söylemişdi ve bende bu yönde fikir beyan ettım devamlı.

Ama, ikilemde oldugum bır konu var, kullandıgımız yenii generasyon Reaktif Güç Kontrol Rölelerınde, "COSQ2" diye bir menude bır parametre bulunmaktadır. Klemenslere generatörden gelen bir gerilim bagladıgınızda ve şebeke gerilimi kesılıpde generatörünüz devreye girdiginde, cos q 2" yı ayrı bır degere ayalardığınız için röle yıne devreye kondansatör almaktadır.

Bunları gördüğümden bu yana ben tereddutdeyım. Kondasatör ve Röle ımalatcıları bu konuda bıze acıklama yaparak yardımcı olurlarmı..

Hocam cos fi değeri 0,8 in altına düşerse müdahale yapılmalı. İkinci cos fi değeri jeneratör için zaten birincide 0.999 tanımlarsınız ikincide yani jeneratör için 0,8 tanımlarsınız sorun çözülür.

Yalnız şu var eğer siz aynı sisteme düşük güçte jeneratör bağlayıp sadece en önemli makinaları besliyorsanız ve aynı kompanzasyon sistemini kullanıyorsanız sabit grupları ve kademeleri gözden geçirmeniz gerekli. Çünkü kapasitif yükün aşırı olması farklı sorunlara neden oluyor. Jeneratör üreticileri bu yüzden kompanzasyon işine pek sıcak bakmıyorlar.

Saygılarımla....
 
sayin arkadaslar hepinize tesekkurederim
reaktif gucrolesi ureten ve generator uretenler veya satanlar bu konuyu kesin bir cizgi veya belli sartlarla belirlemeleri en mantikli cozum galiba.
forum yoneticileri bu konu icin bir baslik acip bu basligin altinada mesala entes krk aksa vs vb firmalari davet edip goruslerini alsa cok mantikli olurdu.

sonuc olarak jeneratore min%52 ve max%71 olarak yuklenmisim jenerator etiketinde 1159A yaziyor
ben ise 600-825A arasinda bir yukle yuklenip calistirmisim. jeneratore kapasitesinden fazla yuk yuklenmedigi icin (simdilik yuklemedim ancak yuklemem gerekebilecek ilerde %90 olur gibi) bu durumda simdilik kompazasyon devre disi birakiyorum.
yuke gore bir cosq haritasi cikardikdan sonra yani degerim 0.8 in altinami dusuyor ustunemi cikiyor iyice ogrendikden sonra bir girisimde bulunacagim.
zira bazi makinalarimda dahili kondansatorler var. jenerator calisirken bu kondansatorler cosq degerini nereye cekiyorlar goremiyorum
once bu degri gormek icin olcum yapip sonrasinda tekrar yazacagim.

tekrar yorumlar bilgiler icin tesekkurler.
 
Komoanzasyonun jeneratör çalışırken devreye alınması jeneratöre ekstra yük sağlar bilginize

Sent from my RM-875_eu_turkey_966 using Tapatalk
 
Toplam yükünüz kVA olarak jeneratörün %90 kapasitesini geçmiyorsa kompanzasyon devreye alınmasına gerek yoktur, çünkü yakıt tüketimine katkısı yoktur. Bizzat denenmiş olduğunu belirtmeliyim. Şöyle ki; 100 kwh aktif tüketime kadar kompanzasyonlu ve kompanzasyonsuz çalıştırılan jeneratörde yakıt tüketimi (%1 farkla-ölçüm hatası yada tasarruf olabilir)
aynı olmuştur.
Diğer taraftan toplam kVA yükünüz sınıra yaklaştığında kompanzasyon yapmanız ilave yüke yer açacağından faydalı olabileceği gibi, jeneratör üzerinden akan reaktif akımları azaltacağı için ısınma gibi sorunları da engelleyebilir.
Biz uzun süre sistemimizde tristör anahtarlamalı ve harmonik filtreli olarak jeneratörümüzü kompanze ederek çalıştırdık, sorun yaşamadık. ancak sizin durumunuzda şu anda gereksiz.
Özellikle yavaş sistemlerde yük azalıp da kapasitifde kalacak bir sistem zarar da yol açabilir. Olacaksa da hızlı çıkacak bir sistem olmalı.. Sabit kondansatör fikri ise jeneratör intiharı gibi geliyor bana..


merhaba sayin ustalar

800kwa lik jeneratoru gecen hafta devreye aldim
forumdan okudugum kadariyla jenerator calisirken kompazasyon devrede olmali mi olmamalimi diye 2 farkli gorus bulunuyor bu sorunun kesin bir cevabi yokmudur acaba ?

200 dk kadar jeneratorum %65 yuk ile calisti
sayacimdan okudugum kadariyla 846kw aktif + 482kw reaktif guc gecmis
bu esnada kompazasyon devre disindaydi.

kompazasyon devreye alinmalimi ?
 
Olayı çarptırmanın başka yönlere çekmenin başka manalar çıkarmanın anlamı yok. Biz sabit kondansatör önerirken cosfi'si çok düşük olan işletmeler için söyledik. Analizörle yüklenme durumu gözlenir yük belli bir değerin altına hiç inmiyordur cosfi:0,6 gibi kötü değerlerdedir bunu 0,8'e taşımak için sabit kondansatör konulur. Sırf jeneratör çalışmada bir miktar gerilim düşümünden kazancım olur kablomda biraz daha ısınır v.s. gibi ucuz beklentiler içinde tristörlü kompanzasyon sistemi kurulmaz. Kaldı ki tesiste mevcut olsa dahi jeneratör çalışmada devreye almam.
 
Şebeke kesilip Grup Elektrojen devreye alındığında (ya da girdiğinde) kompanzasyon yapılması mantıksızdır.
Biz işletmemizde Grup Elektrojen ve Kompanzasyon Sistem(ler)i arasında bir(er) kumanda kablosu çektik, Grup Elektrojenler çalışmaya başladığında kompanzasyon sistemi devre dışı bırakılıyor.
 
ben sadece normal standartları anlatayım jeneratör devreyken kompanzasyonun çalışmasını bir çok kullanıcı istemez.çünkü kompanzasyon da devreye girmesi istendiği zaman enerji harcayacağı için jeneratörün kısıtlanmaması için tasvip etmezler ama tersine isteyen kullanıcılar da bulunmaktadır.Bana sorarsan ya jeneratör devrede olur ya da kompanzasyon devrede olur her ikisininde aynı anda devreye girip çıkması mantıklı değil.
 
arkadaşlar şebeke elektriği yokken kompanzasyon devrede olmalıdır elektrik kesildi jeneratör devreye girdi misal veriyorum 70 amper çeken motorun jeneratör devreye girince kompanzasyon devreden çıkarsa 90 amper çekmeye başladı ısındı yandı heleki bu 7/24 çalışan fabrikaysa ve üretimde aksaklık veriyorsa fabrikada bir bantın durması diğer bantlarında durup işin aksaması demektir ki vay haline o zaman :) bırakalım şimdi enerji tasaarufunu şunu bunu enerji tasarrufunda takılıp kalmışız olaya değişik açılardanda bakalım enerji tasarrufu için değilde fabrika mdüdürlerinden motor sargı parası üretim aksaması şuydu buydu diye fırça yememek açısından durumu ele alırsan eminim kompanzasyonun önemini anlarsın:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,388
Mesajlar
917,182
Kullanıcılar
450,273
Son üye
rawengineer

Yeni konular

Geri
Üst