Şekil 7.
Dağıtım Panosu
Şekil 8.
Dağıtım Panosu
Toprak Kaçak Akım Koruma Cihazlarının Konutlarda Kullanımı :
Yönetmeliğe göre bir tek 30 mA eşikli toprak kaçak akım koruma cihazı ile doğrudan doğruya ve dolaylı olarak dokunmaya karşı hayat koruma yapılması yeterlidir. Ancak geniş bir dairede bir çok elektrikli cihazın veya izolasyonu zayıflamış eski cihazların kullanılması durumunda, normal halde sık sık açmalar nedeni ile gereksiz elektrik kesintilerine neden olunur. Tam bir seçiciliğin sağlanması istendiğinde dağıtım panosu çıkışları şekil 7deki gibi ayrı ayrı veya gruplar halinde 30 mA eşikli toprak kaçak akım koruma cihazları ile
korunabilirler.
Uygulamada ekonomiklik sağlanması ve kısmen elde edilen seçicilik ile tüm dairede doğrudan doğruya ve dolaylı olarak dokunmalara karşı hayat koruması için, ana
kesici 300 mA eşikli seçilip, doğrudan dokunma olasılığı olan tüm prizler, banyodaki elektrik tesisatı, su ile işlem gören elektrikli cihazlar 30 mA eşikli toprak kaçak akım koruma cihazları ile beslenirler. Diğer sabit cihazlar dolaylı dokunmaya karşı ana girişe konulmuş 300 mA cihaz tarafından korunurlar. Ana giriş kesicinin 300 mAlik koruma eşiğiyle yük tarafındaki 30 mAlik koruma eşiği arasında seçicilik sağlanması durumunda dahi,diğer sabit cihazların bir toprak kaçak akım arızası olduğunda ana giriş kesici açacağı için banyo ve prizlerde elektrik kesileceğinden seçicilik kısmen sağlanabilmektedir. (8)
Montajda dikkat edilecek hususlar:
Kaçak akım koruma şalterinin doğru ve güvenli bir şekilde koruma yapabilmesi için montajda dikkat edilecek hususlar şöyle özetlenebilir;
Kofrelere yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, amper değerleri yeterli büyüklükte olan kaçak akım koruma şalterleri kullanılmalıdır.
Nötr iletken izole olarak çekilmeli ve hiçbir yerde (şalter ile yük arasında) topraklanmamalıdır.
2 kutuplu kaçak akım koruma şalterinde faz ve nötr iletkeni, 4 kutuplu kaçak akım koruma şalterinde tüm fazlar ve nötr iletkeni şalter ile irtibatlandırılmalıdır.
Kaçak akım koruma şalterinden geçen akım, şalterin nominal akımını aşmamalıdır.
Topraklama direnci, 30 mA'lik kaçak akım koruma şalteri için max 2160 Q 300 mA'lik, kaçak akım koruma şalteri için de max 216 n olmalıdır.
Tesisata bağlı kaçak akım koruma şalterinin çalışmasını kontrol etmek için, test "T" butonuna basınız. Cihaz devreyi açmalıdır. Cihazı test etmek için faz-nötr iletkenleri kesinlikle kısa devre edilmemelidir.
Alıntıdır:
.._-'Federal Elektrik'-_..