monofaze yardımcı sargılı motora frekans kontrolü nasıl yapılır??

bbmozcan

Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
50
merhabalar, monofoze yardımcı sargılı (kompresör) frekans kontrolü yapılırmı? bu sayede tork kaybetmeden ilk kalkışlarda devri düşürerek demeraj akımının önüne geçilebilirmi? yada frekans konventöründen başka monofaze motorlar için demeraj akımı nasıl düşürülür? araştırdığım kadarıyla soft starterler genellikle 3 faz asenkron motorlarıyla kullanılıyormuş.. bilgileriniz için şimdiiden teşekkür ederim..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
frekans konvertörü ile düşük frekansda tork çok düşer eğer tork sorunun varsa hiç düşünme bile monofaze motor için kendin bir devre dahi yapabilirsin hatta forumlarda pot kontrollü 220v motor hız kontrol devre şemaları vardı aslında piyasada hazırıda vardır. elektrikli süpürgelerin üstündeki potlu hız ayarı aslında bu işi yapıyor eski bir elektirkli süpürgeden hız ayarını söküp devreyle biraz oynayıp istediğin gibi çalıştırırsan işini görebilir. tabi endüstriyel ortamda kullanacaksan hazır devre yada softstarter bulmak daha akıllıca olacaktır. ama seninde dediğin gibi 220v motor için softstarter varmı açıkçası bende bilmiyorum kolay gelsin.
 
monofaze frekans kontrolü u111 tda 1085 c entegeli devrelerle enkoder veya tako genaratörlü devreler hazırlanılarak yapılabilinir. 1 beygire kadar yaptıgım bir devre mevcut ama tiçari amaçla kullandıgım için açık devresini burdan yayınlayamıyorum. elektronik bilginiz varsa bu iki entegrenin data sheet lerine girin uygulamalarını takip edin!
 
bilgileriniz için çok teşekkür ederim. peki böyle bir devre ile küçük bir klima kompresörü (1,5 kw )gibi yüklü kalkışta sorun yaşarmı?
 
bilgileriniz için çok teşekkür ederim. peki böyle bir devre ile küçük bir klima kompresörü (1,5 kw )gibi yüklü kalkışta sorun yaşarmı?

Kesinlikle hayır, sesli çalışmaktan başka sorun yaşamaz . Sadece düşük devirlerde darbe genişligine uygun vuruntu sesi duyarsınız .Yani sesli çalışır .
 
monofaze motorlara sürücü i,le yol veremezmiyiz fabrika ortamında fan motorları var 220 v onların devir ayarları için elektronik bilgim az potla falan ayarlayamam konverter le olmazmı acaba?
 
Arkadaşlar merhaba sanırım bu konuya uygun bir yerdeyimdir
elimde LENZE 220 ac giriş 220 Ac 1.5 KW gücünde çıkış bir SMD frekans inverter var bir arkadaşımdan aldım
data larını da indir dim ancam elektronik bilgim iyi olmasına karşın motor konusunda biraz yetersizim sanırım
bu cihaz ile 1 kw lik 220v ac monofaze Masa üstü torna makinesinin motorunu kumanda etmek istiyorum
motora iki kablo gidiyor
Smd çıkışında U V W 3 çıkış ve PE PE olmak üzere 2 Toprak var

ekte datasheet deki bağlantı veriliyor ama sanırım bu bağlantı 3 faz için
Motor ile bağlantısını nasıl yaparım ?
 

Ekli dosyalar

  • lenze.JPG
    lenze.JPG
    62.4 KB · Görüntüleme: 802
mikado ekteki vermiş olduğun şema 1faz 3 faz evirici 220 çıkışlı frekans konvertörü 1faz girip 3 faz çıkışlı yani ve o şema o şekilde bir anlam teşkil etmez bir işe yaramaz açıkçası SMD yazan kısımda bir çok malzeme var IGBT modül PWM modülü AC-DC çevirici koruma modülü vs.
 
Sayın xxxtoprak yanıt için çok tşk ler
Anladığım kadarı ile bu inverter ile ancak 3 faz bir motor sürebilirim

datasheets in tamamı aslında bu adreste var
http://www.drivesandautomation.co.uk/files.do?file=8&category=57

:( Bu arada çıkışları kontrol etmek istedim ama o da problem oldu üzerinde EPM modülü olmadığı için f1 hatası veriyor .

teşekkürler
 
tek fazlı invertörler yapılaması mümkün fakat ticari olarak pek yapılmayan ürünler sadece özel istek üzerine ürettirebilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,254
Mesajlar
916,251
Kullanıcılar
450,075
Son üye
oodak

Yeni konular

Geri
Üst