PIC analog giriş

facundo

Üye
Katılım
16 Haz 2008
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar ben 16f877 analog girişine termokupl girişi yaparak sıcaklık ölçmek istiyorum bunun mantığını biraz açıklayabilecek arkadaş var mı?

ayrıca genel bir analog giriş yapılabilir mi bunuda merak ediyorum.
 
analog girişler zaten genel amaçlı. siz sadece okuyacağınız gerilim aralığını picin okuyacağı anlıyacağı seviyeye (düşürmek/yükseltmek) getirmeniz gerekiyor.
thermocuple tipine göre değişik sıcaklıklarda değişik gerilim üreten termopillerdir. iki farklı elementin uçlarının nokta şeklinde birleşmesinden oluşur. uV seviyelerinde gerilim üretirler. bu yüzden 5v gerilim ile beslediğiniz bir pic ile bu termokoupl okutulamaz araya yüksek hassasiyetli amplifier kullanmanız gerekmektedir. tabi bu iş sanıldığı kadar kolay değildir. bir çok analog elektronik kurallarına uymanız gerektğinin yanısıra termokouplarda (cold junction compansation) soğuk nokta kompanzasyonu denilen bir durum vardır. yani termokouple ucunun ölçüm noktası sıcaklığın ölçüleceği noktada iken devrenin ortam sıcaklığında ve bu kompanzasyonu yaptığınız elemanın ortam sıcaklığında olması gerekmektedir. diğer bir nokta; kullanılacak high precision amplifier in gain (kazanç) i yüksek olacağından thermonun bağlı olduğu noktanın ve opampın besleme hattında oluşacak küçük gerilim dalgaanmaları kazançla doğru olarak çıkışa yansıyacaktır. bu yansımalar sizin sürekli yanlış ve alakasız sıcaklık okumanıza sebep olacaktır. diğer hususlardan birisi ground loop u önlemek amacıyla yapılması gereken yıldız bağlantı hususudur. analog elektronikte vazgeçilmez bir unsur olan bu bağlantı yapılmaz ise ground hattında oluşan gerilim dalgalanmalrı size aynen yol su elektrik olarak geri döncecektir. eğer elektronik konusunda yeni iseniz ve illada thermo couple kullanıcam diyorsanız size tavsiyem analog olarak işlerin çözüme ulaştırıldığı cold junction comp işlemlerinin otomatik yapıldığı max6675 entegresini öneririm.

diğer bir yol da pic için kulanılan internal referance noktasını dışarı porta yönlendirerek harici bir referans voltajı uygulamanız ve okuma aralığını daraltmanızdır. (narrow span) normal beslemede 5mV luk değişimleri algılarsınız 10 bitte. yani 5/1023 tür.
referansı düşürerek bu step voltajını düşürebilirisinz

kolay gelsin
 
açıklamna için teşekkür ederim.
op07 entegresi ile temokupl değerini nasıl okuyabilirm mesela
 
op07 uygulamalarında şema bulursunuz.
 
(cold junction compansation) soğuk nokta kompanzasyonu denilen bir durum neden ortaya çıkıyor. termokupul dan direk olarak okunan değer termokupl un bulunduğu yerin sıcaklığını vermez mi zaten
 
yardımcı olabilecek arkadaş var mı acaba
 
açıklama yardım cı oldu
 
(cold junction compansation) soğuk nokta kompanzasyonu denilen bir durum neden ortaya çıkıyor. termokupul dan direk olarak okunan değer termokupl un bulunduğu yerin sıcaklığını vermez mi zaten


ölçülecek noktadaki tc ucu ile tc nin devreye bağlandığı uçlaar arasında ısı farkından dolayı oluşan hatalar ve bunun kompanze edilmesi durumudur. sonuçta mikrovoltlar söz konusu.
 
açıklamalar için teşekkür ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,321
Mesajlar
916,705
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst