Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

Sayın kasım yılmaz hocam !
Öneriniz için çok teşekkürler. Fakat sizin fikrinizi uygulamak bayağı zor gibi görünüyor. Yalnız sizin fikrinizden yola çıkarak daha pratik bir yol buldum galiba. Benim kullandığım milin kalınlığı 20 mm. ve rulmanın iç çapı da 20mm. İç çapı 20 mm.den büyük mesela 22 - 23 mm. iç çapı olan 2 adet rulmanla bu işi çözeceğim galiba. Rüzgar çelen için kullanacağım rulmanlar mile hiç değmeyecek ve aşırı sürtünme olmayacak.
Yarın çizip, buraya koymaya çalışacağım.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sayın şef aceba bazı mekanik sistemleri

maket olarak yaparak uygulayıp yapsanız daha iyi olmazmı

hem boş yere masraf yapmamış olursunuz hemde ilk önce bu şekilde çözebilirsiniz gibi geliyor

sizin yaptığınıza saygım sonsuzdur sadece fikir vermek istedim, ustam
 
sayın şef hocam çiziminizden gördüğüm kadarı ile eğer çizime benzer bir uygulama düşünüyorsanız. kuyruk uzunluğu çok önemli, ve bu uzunluğu sadece belli aralıktaki hızlarda verimli kullanabilirsiniz. deneme yanılma yöntemiyle sonuca ulaşmanında bu sistem için çok zahmetli olacağını belirteyim. ayrıca rüzgarkıran sisteminizin salınıma eğilimi çok yüksek. kuyruk ve burun sürekli esen rüzgar karşısında yatay eksene yaklaşma eğiliminde olacaktır burdada sabitlenemeyeceği için salınım yapacaktır. kuyruğun doğrultusunu eksene hizalarsanız. bu salınım büyük ölçüde azalacaktır. fakat burun her halukarda salınım eğilimini sürdürecektir. burnun yatay çizginin altında kalan kısmını silersek bu kısımda karşısından gelen rüzgara direnç göstermeyip salınma eğilimini azaltacaktır. (bu değişikliklerden sonra galiba benimkine çok daha fazla benzeyecek). çok fazla aceleniz yoksa sizin için ayrıntılı bir çizim yapayım onu bi değerlendirin derim.

şef hocam gelelim rüzgar kıranla pervane milini ayırmaya sorunumuz dediğiniz gibi iki rulmanla halledilebilir. milinizin 20mm çapında olduğunu farzederek iç çapı 20 milimden büyük bir boru mile geçirilir.. borunun alt kısmına dıştan iki rulman geçirilir rulmanlar dıştan iskelete bağlanır borudanda rüzgar kırana gerekli şekilde bağlantılar yapılır.... (rulmanlar borunun alt kısmında rüzgar kıran bağlantıları üst kısmında kalacak)

sağlıklı çalışması için rulmanlar kesinlikle birbirine paralel ve eksene(boruya) dik olmalı. bu kaynak işçiliği ile zor sağlanacak bir durum daha çok tornalık bir iş(kaynak işçiliğini sizin yaptığınızı tahmin ettim). aslında bizim şu sulama amaçlı kullandığımız pancar motorlarında kaplin ve kaşıklar(tribün) arasındaki mili taşıyan parça bu iş için biçilmiş kaftan çıkma bi tane oluverse tam denk gelecek...

ayrıca sos hocamın maketler konusundaki önerisine sonuna kadar katılıyorum. bu denemeleri basitce aliminyum folyo ile bile yapabilirsiniz(bende öyle yapacam) aluminyum folyonun kalınlığı yeterli gelmezse elişi dükkanlarında bakır, piriç gibi ince levhalar var onlarda alternatif olabilir...

şimdiden kolay gelsin... sonuna kadar arkanızdayım...
 
12 volt araba dinamosunun calışma pirensibi anlamak istiyorum
---------------------------------------------------------------------------------------
12 volt üretmesi için 1500 devir mi gerekir baglantıların yanlış olma ihtimali varmıdır
devir çıkışı ve şarz lambanın sön mesi nasıl oluyor
----------------------------------------------------------------------------------
alternator nasıl calışıyor neye altarnator denir jenerator altarnatör müdür ve bunların asıl nasıl calışması gerekir
 
Merhabalar arkadaşlar bende bir kıymetli kardeşimizin daha önceden bana bu konu ile ilgili olarak yollamış olduğu iki adet resimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yalnızca burada Sayın ŞEF abimizin tasarladığı kendi el emeğine ait çalışmalara denk şekilde olan resimleri sunmak istedim

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


Bu resimlerden de anlaşılacağı gibi ikinci olan resimin sağ tarafında olan işaretli bölgede hareket sağlama gayreti var yanlış anlamamış isem. Benim de fikirim burada; gerektiği anda 360 derece yani tam tur dönebilecek bir dairesel düzenek yani ray gibi bir düzenek geliştirmek mümkün müdür senin bu kurulu sistemine? Ayrıca kullanmakta olduğun metal de önemlidir. Sürtünme katsayısı ve de aşınma durumları söz konusu olacağından az kayıpla çok verim alabilmek kimi zaman zor olur. Bu konuda çembersel diyeceğim bir alternatif düzenek şeklinde olabilecek düzenek ile belki de bu sistem daha da verimli olacaktır...
Sevgi ve saygılarımla hoşçakalın...
 
Arkadaşalar bakın ne buldum :p / 6 V akü şarj etmişler

http://www.teknomerkez.net/index.php?git=1028


1- Rüzgar enerjisini kullanabilmek için 4 adet tas yapıldı. Bu taslar, buzdolap tamircilerinin kullandığı, 2 adet buzdolabı gazının boşalmış tüpünün ikiye bölünmesiyle elde edildi.

2- 4 adet demir çubuk.

3- Bisiklet pedal zincir yuvası

5- Elektrik üretmek için 2 adet HP 610 deskjet yazıcıya ait motor.

6- Hızı arttırmak için hız düzenleyici dişli sistemi olan bir elektrik motoru.

7- Kavak ağacından direk.

8- Tornadan yapılmış çeşitli parçalar ve vidalar.
 
sayın şef abimiz,acaba yapmıs oldugunuz bu sistem hangi aletlerin enerjisini sağlıyor.
bu arada o aşşagıdaki türbinin rüzgarın hangi yönden eserse essin rüzgara dönmesi mantığına hayran kaldım.umarım emeklrinizin karşılığını almışssınızdır.
bu arada diğer arkadaşlarıma sesleneyim lütfen böylesine değerli bi insana karsı uslubumuzu biraz daha düzeltmeye çalışalım.
saygılarımı sunar başarılar dilerim
 
slm bir dc motorun yardımcı sargılarına dc voltaj versek ana sargı uçlarından alacağımız gerilimle bir ısıtıcıyı çalıştırabilirmiyiz.
bir rüzgar gülü ve dc motor ile özellikle kışın rüzgarlı havada gerekli enerjiyi alabilirmiyiz
1 kw civarı bir motor kullansak ve çıkışına ısıtıcı rezitans bağlasak...
rezitans bağlama amacımız frekans ve voltaj sınırı olmaması ne kadar dönerse o kadar çok ısıtacak.
bu şekilde bir evin ısı ihtiyacı karşılanır mı?
yorum ve tecrübelerinizi bekliyorum selamlar..
 
Sayın engineer_84 arkadaşım !
İltifatların için teşekkür ederim.
Yaptığım rüzgar türbinini henüz istediğim devirde dönderebilecek rüzgar olmadı. İstanbulda binaların arasında bir yerde. Tahminime göre 12 volt ve 10 - 15 amper almayı düşünüyorum. Belki daha fazlasıda olabilir, emin değilim. Tabii direk olarak cihazlara veremiyoruz. Önce bir akü grubunu doldurup, bu aküleri de invertör aracılığı ile 220 v. a.c. ye çevirip öyle evde kullanmayı düşünüyorum.

Aşağıda gördüğünüz küçük yatay türbinin esen rüzgara göre yön değiştirme olayı ise bana ait değil, öncelerden yapılmış bir sistemi kopya ettim.

Ayrıca diğer üyeleri bana karşı daha saygılı olmaya davet etmeniz hoşuma gitse de, şimdiye kadar kimse bana bu sayfalarda saygıda kusur etmediler. Hepsi beni sever ve sayarlar. Hepsi yaşıma, tecrübeme ve onlara teknik destek ve bilgi yardımında bulunmam nedeniyle saygıyı elden bırakmadılar.

Hoşçakalın, Allaha emanet olun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,140
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst