Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Motor üzerindeki etiket değerlerinin hiç önemi yok. Kaç faz olduğu, gücünün kaç kw. olduğu, devir sayısı gibi değerlerin önemi yok. Bizim için önemli olan oyuk sayısının çok olması, oyuk derinliğinin fazla olması ve bobin sarılan nüvenin kalın olması.

Oyuk sayısının çok olması daha fazla bobin grubu ve daha fazla mıknatıs kullanarak düşük devirlerde üretim yapmasını sağlar.
Oyuk derinliğinin fazla olması oyuk içine daha fazla bobin sarmaya yarar. Nüvenin kalın olması bobinin daha uzun olması demektir. Tüm bu saydıklarım da daha düşük devirde daha fazla güç almaya yarar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sayın Şefim bizim bobinajcı ile bugün alternatör üzerine sohbet ederken illa yapım şemasını getir ben sarayım dedi. Bende sizin daha önce paylaştığınız 3 fazlı 24 oyuklu alternatör sarımı şemanızı a4 kağıda 36 oyuklu imiş gibi çizdim . Sormak istediğim soru şu yıldız bağlantı ve üçgen bağlantı şekilleri diye uygulamalar var internette aratıp öğrenmeye çalışıyorum ama resimlerden ve yazılanlardan tam anlamıyla birşey anlayamadım. Bu asenkron motordan modifiye yapacağımız alternatörümüze hangi tür bağlantı yapıcagız ve en az 1mm tel kullanın dediniz 1.3mm olsa dahamı iyi olur veya 1.5 mm . Teşekkür ederim saygılar. Yeni yılınızı kutlar başarılarınızın devamını dilerim.

netten biraz daha bilgi toplayınca ilk sorumun biraz saçma olduğunu fark ettim :)
 
Son düzenleme:
Sayın ycs.
Siz bobin çıkışlarının tamamını yani 6 ucu da dışarı çıkartın. Klemenslere bağlarken de aynen asenkron motor bağlarmış gibi bağlatın. Klemensler üzerinde gerek yıldız, gerekirse üçgen bağlamaya uygun olsun. Bobinajcıya böyle söylerseniz anlayacaktır.

Bobin teli çapı yapmak istediğiniz alternatör gücüne göre değişir. Biraz daha güçlü olsun derseniz 1.30 mm tel daha iyi olur.

Çok daha kalın telle sarılırsa oyuklara girecek sipir sayısı az olur. 1.30 mm. tel iyidir.
 
Son düzenleme:
Sayın Şef Merhaba daha önceki mesajlarımdan birinde bu alimunyum profillerden kanat olurmu diye sormuştum ama gerçek forograflarını çekmeyipte internetten ona benzer idareten bir resim yüklemiştim işte bahsettiğim alimunyum profiller bunlar

Ne düşünüyorsunuz bu profillerle ilgili ?
En sırt kısmı 6cm
boy 200 cm

P140106001.jpgP140106002.jpgP140106003.jpg

ben düşey eksenli trübin yapmayı düşünüyorum
 
Son düzenleme:
SN. Ycs bildiğiniz uçak kanadı kesitinde olmalı bu profil tek başına olmaz uçak kanadı kesitini biliyorsunuzdur ama ben yine de ekliyorum :)

bernoulli-prensibi.gif
 
4 adet var boyları 2 şer metre. Yazıyla 11cm yazdıgım kenarı veya 6cm olan sırtı keser isem işe yaramaz mı? Düşey eksenli trübin yapımında.
 
Son düzenleme:
Valla benim dememle olsa olur derim :) orayı burayı kes desem işi çok *sırtı kes iki ucu birleştir kanada benzer* aklınızda fikir oluşması adına "pervane kanadı kesidi" ve "uçak kanadı" konularını görüntüleyin
 
Sayın ycs.
Resmini verdiğiniz profilden pek yapılamaz. Ben internette araştırdım ama bulamadım. Bir de siz arayın. Güneşlik alüminyum diye arayın. Ortası geniş, kenarları ince çift katlı bir alüminyum çeşididir. O alüminyumla yapılabilir. Ben daha önce yapıp, denemedim ama yapısı itibariyle olur diye düşünüyorum.

Bu arada alternatör çalışması nasıl gidiyor ? Bizi merakta bırakmayın.

Ben de bugünlerde yeni bir alternatör yapıyorum. 36 oyuklu, stator kalınlığı 16 cm. Stator iç çapı 80 mm. Her sırada 12 adet olmak üzere 4 sıra, 48 adet mıknatıs kullanacağım. Tel çapı 1.60 mm. ve 15 sipir yaptım. Tahminime göre 70-80 devirde 24 volt alırım.
 
Sayın Şefim bende geçen süre içerisinde 15 adet 40 25 10 ebadında neodyum mıknatıs aldım 10 tane daha lazım olucak tahminime göre. Böbinajcıya daha uğramadım en son şemayı getir demişti :) öyle kaldı. Aslında ben bu işi sürekli yapmak istiyorum 1 tane ile kalmıyacagım yani. O yüzden internet başında oldugum zamanlar bilgi topluyorum resimlere bakıyorum ve sizin gibi değerli insanların yorumlarını paylaşımlarını ders çalışır gibi takip ediyorum. En verimlisi ve en saglamını yapmanın peşindeyim.
Tornacıda rotoru işletirken mıknatıs yatakları açtırmak iyi bir fikirmi sizce ?

Mıknatısları işyerinde plastiklerin içinden demirleri yakalamak için sipariş etmiştim mayın dedektörü gibi kare veya dikdörtgen bir saca yapıstırıp 15 tanesinide öyle kullanmayı düşünüyorum. Daha hangi motoru söküp sarıdırıcagım konusunda kararsızım içimden bir ses 48 veya 54 oyuklu yap diyor :)
şöyle bir düşüncemde var düşey eksenli değilde yatay eksenli trübin yaparsam şayet ilk işyerimize kurucagım akşam eve giderken küçük bir hidrolik piston yardımıyla devre dışı bırakıcagım veya çok şiddetli rüzgarlarda koruma olarak kullanmayı düşünüyorum elle pompayı sıktıkça gökyüzüne bakıcak trübin.
 
Son düzenleme:
Sn. Şef merhabalar söz mıknatıstan açılmışken aklımda olan bi soruyu soracağım müsadenizle, küp şeklinde neo mıknatısa sahibim, bunun kutuplarını nasıl tespit edebilirim, referans olarak ne tavsiye edersiniz. Elimin altında kutupları belli başka mıknatıs maalesef yok :(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,409
Mesajlar
917,383
Kullanıcılar
450,313
Son üye
dnihatt1

Yeni konular

Geri
Üst