SİSTEM FREKANSI DÜŞTÜ...

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
15.03.2013 Tarihinde saat 11:15 ile 11:25 arasında enterkonnekte sistem frekansı kademeli olarak 49:00 Hz. ye kadar düştü.Termik santral ve Şalt kumanda tablocuları olarak hepimiz o on dakikayı büyük bir stres içinde geçirdik. Çok şükür dahada aşağı düşmeden sistem kendini toparladı.ADAPAZARI YÜKTEVZİ MERKEZİ ile yaptığımız görüşmede arıza sebebi olarak : Bulgaristan ile 2 Yunanistan ile 1 adet Yüksek gerilim E.N.H. bağlantımız olduğu ve bu bağlantılar ile AB. sistemine bağlı olduğumuzu,ülke sınırları dışında karşı tarafta bu hatların koptuğunu dolayısı ile bize gelen enerji transferinin kesilmesinden kaynaklandığını söylediler.Biz çok merak etmiştik belki sizinde ilginizi çeker diye paylaştım.Hepinize hayırlı işler, hayırlı Cumalar......:eek:
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Evet şimdi aklıma geldi de :S Atatürk HES'te AB'nin sistemine girmeden önce 50 Hz'i yakalamamızın çok zor olduğu ve dalgalanmaların fazla olduğu söylenmişti. Neden kendim sistemimizde bu durum böyle ?
 
sayın meraklı elektrikçi
abi biz dışarıdan elektrik mi alıyoruz ?
 
Elbette alıyoruz. Daha doğrusu şöyle ki tüm sistem birbirine bağlı ne tarafta ihtiyaç varsa o taraf alıyo elektriği tabi genelde bizde ihtiyaç oluyor. Hatta şalt sahasında bi cihaz görmüştüm AB'ye bağlı bir cihaz. Bu cihaz sistemimizde arızayı algıladığında AB ülkelerine olan bağımız kesiliyor.
 
hımm yanlış bilmiyorsam satıyoruz da
çünkü bi kaç ay önce suriyeye vermeyelim davası çıkmıştı tv'de.
bende madem satıyoruz neden alıyoruz gibi düşündüm bi soruyum dedim sizlere.
bir film'de ki gibi bir soru :) madem satacaktık neden alıyoruz madem alıyoruz neden satıyoruz :D
 
bu bilgiyi paylaştığınız için teşekküler.
kumandaodaları, enterkonnekte sistem tehlikeli olduğukadar eğlenceli :)
 
49 hz düşmesi ne gibi sorunlara neden olur ? :)
 
evet enerji verilerini geriye dönük olarak izlediğim zaman Manisa organize sanayi içinde 49,6 hz altına düştüğünü gördüm.
 
Açıklamalar belki kısmen mantıklı olabilir ama bana sistem frekansının 49Hz düsmesinin asıl nedeninin dış bağlantı hatlarından çok kendi 380 ve 154kV hatlarımızda meydana gelen açmalar oldugu kanaatindeyim. Sonuçta yaklaşık olarak ülke üretimine baktıgımızda 635.000MWh ülke üretimi iken dıs alım 17800MWh dıs satım ise 338Mwh civarındadır. Yani Dış alım ülke üretiminin %2.75 civarında bir katkısı olmaktadır.
 
Frekansın 49 Hz'e düşmesi demek sistem stabilitesinin (kararlılık) bozulması demektir. Sistem stabilitesi bozulursa ne olur? Aynı Japonların domino taşları gibi tüm eneterkonnekte sistem çöker. Elektrik enerjisinin dezavantajlarından birisi üretildiği anda tüketilmesi gerekir. Arz gücü ile talep gücü aynıysa sistem frekansı 50 Hz'dir. Frekans 49 Hz'e düştüyse bu arz gücü ile talep gücü arasında yaklaşık % 6'lık bir talep gücü açısından artış olduğunu gösterir. Talebin arzı % 6 geçmesi üretim tarafının senkronizasyon şartlarını bozar. Bu durum üretim barasının çökmesine üretim barasının çökmesi de enterkonnekte sistemin çökmesine neden olur. Bunu önlemenin yollarından biri de talep tarafında yük atılmasının yapılmasıdır. Frekans röleleri vasıtasıyla belli freaknslarda belli yük fiderleri devreden çıkarılmalıdır. Büyük ihtimal bu yapılmış ve sistemin çökmesi önlenmiştir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,376
Mesajlar
917,105
Kullanıcılar
450,249
Son üye
Okanuzunoglu

Yeni konular

Geri
Üst