Bu konuda elektromekanik olarak çözümleme zaten yapılmış ama PLC konusunda başka bir alternatif söyleyeyim. Statik hafızadaki herhangi bir bit'in inversini alırsanız o zaman tek butonla ve son derece basit bir şekilde işinizi çözersiniz.

Acemiyken yaptığım bütün PLC programlarımı yavaş yavaş bu şekilde değiştirmeye başladım çünkü artık yer sıkıntısı çekmeye başladım
 
selamlar
kael ke-zrxx(d) 19.uncu fonksiyon(çok fonksiyonlu zaman rölesi)
Hiç bir kumanda devresi çizmeye uğraşmadan tek buton ile start stop yapmanızı sağlar.Bu fonksiyonlardan sadece biri.ayrıntılı kullanım klavuzunu internet sitemizden indirebilirsiniz.
 
arkadaşlar,bende daha önce bu yada buna benzer bir devre eklendi mi bilemicem ama J-k flip flopuyla yaptığım devreyi eklemek istedim..
 

Ekli dosyalar

  • tek buton start stop.rar
    14.3 KB · Görüntüleme: 134
Yardımlar için teşekkürler peki bu darbe akım anahtarı ile yapılmıs bi devre örnegi var mı?
 
arkadaşlar biliyorum fazla oluyorum ama. bu zerria arkadaşımızın eklediği kumanda devre şemasının açıklamsını yapabilecek biri varmı??
 
Devreyi yorumlayacak olursak ; (A) ve (B) kontaktörü yardımcı,(C) kontaktörü ise ana kontaktördür.(Yani motora enerji veren.Güç devresine baktığınızda göreceksiniz).

Start butonuna basıldığında kumanda beslemesi (R) fazı C kontaktörü enerjili olmadığından N.C kontağından geçer ve yine enerjili olmayan B kontaktörünün N.C kontağından geçer ve A kontaktörü enerjilenir.A kontaktörü kendini mühürler.A kontaktörü kontakları konum değiştirir ve C kontaktörü enerjilenir,kendini mühürler.(Bu durumda butondan elimizi çeksekte C kontaktörü kendini mühürlediğinden motor çalışır).C kontaktörüde enerjili olduğundan kontakları konum değiştirir.

Durdurma işleminde ise ;butona tekrar bastığımızda A kontaktörünün önünde C kontaktörü olduğundan enerjilenmez.Ancak B kontaktörünün önünde C kontaktörünün N.A kontağı var.C kontaktörü çalıştığı için kendini kapattı ve 2. butona basınca enerji bu kontak üzerinden B kontaktörünü enerjiledi,kendini mühürledi.Yine C kontaktörünün önünde seri kontak olarak kullanılan B kontaktörünün N.C kontağı B'nin enerjilenmesi sonucu kontak değiştirerek C kontaktörünün enerjisini kesecektir.C kontaktörünün mühürlemesi bozulacak ve motor duracaktır.

Yayınlanan şema çalışmaktadır.Kolay gelsin

Sn sametcey54 istediğiniz şema önceden tarafımca açıklanmıştır.
 
arkadaşlar özür dilerim ama bu soru bu forumda kabak tadı vermeye başladı. bana gına geldi doğrusu.ama yinede saygı duymak gerekir sanırım. saygılarımla.
 
arkadaslar darbe akım rolesı dıye bız elektrıkcılerın kullandıgı bırkere bastıgında kontagını kapatan bırdaha bastıgında eskı konumuna donen bır malzeme var onunla rakalık yapılan bırsey hanı bınaya gırdıgınde anaahtara basarsın lamba yanar 5. kata cıkarsın basarsın lamba soner ıste bu malzemeyle hıc kumanda yapmadan oluyor
 
arkadaşlar bu sistemde start butonuna bir adet impulus röle kullanırsanız olur.
 
yhaa arkadasalar ıı hosdaa bu gosterdınııs devreler userındee kondansatorlerın felan deerlerı yasmıoo onlarıı nasıl yapcazz aceepp daaha lisee 3 orencısyıım mazurr goruun
 

Forum istatistikleri

Konular
128,409
Mesajlar
917,385
Kullanıcılar
450,314
Son üye
Şuayıp çelebi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst