Bilisimtr

Üye
Katılım
12 Mar 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Öncelikle Selamlar....Böyle bir forum sitesini oluşturup herkesi bilgi paylaşımına yönelten site yöneticilerine ve paylaşımda bulunan herkese teşekkürler...

Biz mesleğimizin henüz baharındayız arkadaşlar bilmediğimiz vede öğreneceğimiz çok şey var umarım sorduğumuz sorulara bu kadarına da pes demessiniz.Herşeyi teori olarak gördük ama uygulama çok farklı en az 50 defa çizdiğim bu topraklama projelerini uygulamada affalladım.Benim sorum şu..

Bu temel topraklama filizleri bina dışına bırakıldıktan sonra ne yapılıyor.Bunlar bina içindeki panolara toprak hattı olarak nasıl taşınıyor.Topraklama baralarının bırakılma nedeni nedir yani kısaca bana şu temel topraklamasının uygulamasını anlatacak olan abim,kardeşim şimdiden çok teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.Bilisimtr,merhaba,olay şöyle son topraklamalar yönetmeliği bunu zorunlu kılıyor.Ülkemizde topraklama mefhumu tam oturmamıştır.Tartışılır hususlar vardır.Son yönetmelik de kulağını uzun yoldan gösteren adam misali anlaşılması zordur.Fakat içinde olumlu ilerlemeler de barındırmaktadır.İleride gelişmiş ülkelerdeki uygulamalardan geri kalmayan ama ülkemiz teknik adamlarının daha kolay anlayabileceği,ayrıca çeşitli kategorilerde belli kriterleri madde madde zorunlu kılan metinler de içeren yeni yönetmelikler oluşturulacağına inanıyorum.Buraya kadar soruya cevap bulamadın tabi işte cevap;Temel topraklama çok önemli faydalı bir zorunluluktur.Potansiyel dengeleme sağlar.Binanın temelinde demir donatı dan çıkarılan galvaniz şerit filizler projesine göre 2 ,4 veya daha fazla tapraklama elektroduna bağlanır.Yine projesine uyularak gerekli noktalardan ana dağıtım ve tali dağıtım panolarına bakır veya galvanizli şeritler ie irtibatlar verilir.Burada asıl olan şudur binanın bütün metal aksamı ve koruma topraklamasının birleştirilmesidir.Bu birleştirmede ek ve irtibatların iyi yapılması korozyona karşı tedbirlerin alınması gerekir.Farklı metalleri birbirine bağlarken bimetalik klemensler veya termo kaynak kullanılması gerkir.Ayrıca beton içindeki demir donatının toprak direncini düşürmeye de katkısı vardır.Potansiyel dengeleme çok önemlidir.Forumda başka başlıklar altında yerteli bilgi var.Mevcut binalarda da uygulanması mümkündür.
 
kardeşim binanın temel topraklamasını döşedikten sonra köşelere çıkaracağın firizlere köşebent demirleri çakıp bağlantı yapıyorsun,çıkaracağın bir diğer firizide binanın elektrik bacasna çıkartıp baraya bağlıyorsun,bütün binadan gelen topraklamalarıda burada topluyorsun
 
peki potansiyel denge baraları ne yapılıyor?
 
Eş potansiyel denge barasına bütün topraklamalar bağlanır. Yani, temel topraklaması, işletme (nötr) topraklaması, koruma topraklaması... Topraklamada en güvenilir sistemdir. Tesis içerisinde herhangi iki nokta arasında oluşabilecek gerilim farkı önlenmiş ve tüm noktalarda eş potansiyel sağlanmış olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,493
Mesajlar
918,030
Kullanıcılar
450,473
Son üye
EfsaneDon

Yeni konular

Geri
Üst