video sinyali ve h sync , v sync hakkında bilgi almak istiyorum..

CherKEZ

Üye
Katılım
13 Mar 2008
Mesajlar
86
Puanları
1
Yaş
47
Hepimize Kolay gelsin;

vga sinyali ve sürekli yanında gördüğümüz v sync ve h sync , rgb gib terimler hakkında bilgisini paylaşacak veya türkçe link verebilecek arkadaşlardan yardım istiyorum...

HEr Şey kendi ile çoğalır.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...n-Önce-lütfen-forum-kurallarını-okuyunuz.213/
 
Merhaba,

Belirtiğiniz terimler resim tüpü ve ekran standartları ile ilgili.

Misal VGA dediğiniz bir resim formatıdır ve bir resim çözünürlüğünü ifade eder. 'Video Graphics Array'in başharflerinden oluşur, meaili de Video Grafik Düzenlemek-Sıralamak anlamına gelir.

VGA, birçok resim çözünürlüğü formatından yalnızca bir tanesidir. Resim tüpü, LCD ve plasma panel üreticilerinin AR-GE'leri sonucu bu terimler evrenselleşmiştir. Bunları hiçbir üretici firma inkar edemiyor.

Çarpımı yapılan değerler ekrandaki yatay ve dikey piksel/nokta sayısını ifade eder. Yani VGA'da resim 640 x 480 = 307200 pikselden oluşmaktadır. Bu da takribi 0,3 Megapiksel demektir. Bu megapiksel terimini son 7 yıldır çok fazla kuallnıyoruz işte o da bu hesaptan geliyor. Ekran stndartları aynı zamanda kamreların CCD standartlarıdır. Çünkü kaydedilen resim ne ise ekranda da o görünür. Bu terimlerin bir bölümünü günlük hayatta kullanıyoruz diğerleri de özellikle televizyon yayını sektöründe kullanılıyor ve gün geçtikçe ilerleyen teknoloji bu terimleri günlük hayatımıza getiriyor. Misal; 10 yıl önce HD TV'yi hangimiz biliyorduk ya da duymuştuk?

V SYNC ve H SYNC terimeri de resim tüpü çalışması ile ilgilidir. V SYNC diyey senkronizasyon, H SYNC ise yatay senkronizasyon yapar. Peki nedir bu senkronizasyon?

Resim tüpünün çalışmasını incelerseniz detaylı olarak görürüsünüz. V SYNC dikey olarak tarama yapıp resimin dikey kısımı oluşturur, H SYNC ise yatay olarak tarama yapıp resmin yatay kısmını oluşturur. İşte bu 2 kavram resmi ortaya çıkarmada büyük rol oynar ve frekansları ne kadar yüksek ise haraketli görüntü o kadar iyi görünür. Fikir üretmesi açısından resim tüpünün çalışmasındaki görevini görmenizi istiyorum.

o-scope-cp.gif



Kırmızı rengindeki tarama ışını yatay ve dikey senkronizasyonun resim tüpü içindeki işlevlerini gösteriyor.

RGB dediğiniz terim; Red, Green ve Blue'nun baş harfleridir yani Kırmızı Yeşil ve Mavi demek. Peki bu renkler ne anlama geliyor?

Eski renkli televizyonların ön panelinde mutlaka bu 3 rengi yan yana simge olarak görmüşsünüzdür. Bu renkli anlamına gelir. Ayrıntısına inersek; renkli bir görüntünün temelinde sadece bu 3 renk vardır ve elektronik ortamdaki karşımlarından diğer renkler meydana gelir.
 
benim bir sorum olacak bunlar güzel bir acıklama olmuş.
mönitör ile pc haberleşme yaparken ni görüntü aktarımı yaparken h ve v nasıl bir sinyal dalgası üretir ? kare mi? sinüsoydal mı? yoksa...?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,314
Mesajlar
916,619
Kullanıcılar
450,148
Son üye
AİŞTAR

Yeni konular

Geri
Üst