W Otomatlar

Katılım
14 Eki 2007
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
39
Benim şöyle bir sorum var?
W Otomatik sigortaların üzerinde yazan marka,akım değeri ve B-C karakteristiği gibi bilgilerin silnmiş olduğu yada okunamadığını düşünelim.Bu durumda bu sigorta bilgilerini marka önemli değil,özellikle B-C karateristiği ve akım değerini nasıl öğrenebiliriz.Hangi ölçmeleri yapmalıyız.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sn.Tatar Ramazan

Bildiginiz üzere, B serisi otomatlar hassas ( ani ), C serisi otomatlar ise töleranslı ( gecikmeli ) açma yaparlar.
Bizde otomat üzerine herhangi bir yük baglayıp ( örn.arızalı bir asenkron motor ) devredeki ampermetrenin degerine bakarak otomatın çekilen akım yüksek olacagı için geçikmelimi yoksa animi attıgının tesbitinden sonra bunu anlayabiliriz.
Biraz zahmetli ama aklıma gelen çözüm bu şekilde oldu,farklı bir yöntemi var ise bende ögrenmek isterim.
Saygılarımla;
 
Aslında bir de şu olay söz kousu,w otomatların içerisindeki iletken üzerinden geçen fazla akımdan dolayı ısındıgı zaman genleşmeden dolayı konumunu degiştirerek devreyi kesiyor,dolayısı ile burdaki iletkenin kaç derecede açtıgı tesbit edilip bunun devre akımıyla orantısı kurulabilirse eger sigortanın degeri bu şekildede ögrenilebilir diye düşünüyorum.
Saygılarımla;
 
Karakteristiğinin ve akımının tam olarak öğrenilebilmesi için test imkanı olan bir yerde test edilmesi gerekir.Test masalarında istenilen akım geçirilerek açma süresi kayıt edilir.Bunun dışında tam olarak tesbit etme olanağı yoktur.Ayrıca bütün otomatlar kısa devre akımında ani açarlar.Elinizde böyle otomatlar var ise önemsiz yerlerde kullanın.Devre anahtarı niyetine kullanın.Ya da kullanmayın.Kolay gelsin.
 
Kardeş bir test düzeneği ile akım değerini artır, attiği değeri bul ve tekrar dene bu değeri aniden verdiğinde açiyorsa B tipidir biraz bekliyorsa C tipidir.
 
bak biz ne yapıyoruz.
bir tane 220 v trafo bul.çok büyük olmasına gerek yok.20-30 wattlık bile çok
seconder ve primer altlı üstlü ayrı makaralardan alanlardan olursa daha iyi.
sonra seconderi boşalt.onun yerine 2,5 veya 4 lük kablo ile bir kaç spir sar.
bu olmazsa da test edeceğin akıma göre güçlü bir trafo bul.
mesela 50 wat-100watt gibi
neyse
sonra bir tane de varyak lazım.
bu trafonun 220 girişini varyağın çıkışına bağla.
şimdi trafonun çıkışını istediğin volta göre ayarlayabilirsin.çünkü varyakla girşini ayarlayabiliyorsun.
trafonun seconderini de 4 lük kablo ile sardın ya.Kim tutar artık seni :)
çıkışı 2 volt yaparsanız.25 veya 32 amper geçirebilirsiniz.Deneyeceğiniz sigortaya göre hesabınızı yapar,gerilim ve akımı ayarlayabilirsiniz.
şimdi sigorta vasıtasıyla çıkışı kısa devre yaparsınız.o bakır iletkenlerin ve ek yerinin minicik dirençleri çok yüksek akım çekmenizi engelleyecektir.
bir de ampermetre bağlayacaksınız.
o kadar
varyakla gerilimi,dolayısıyla çekilen akımı artırıp sigortanın atmasını bekleyeceksiniz.attığı yer size kaç amper olduğunu verir.
sonra biraz soğumasını bekleyip tekrar aynı akımı verdiğinizde,hemen atıyorsa b, gecikmeli atıyorsa c dir.
Bunları söyledikten sonra teknisyen arkadaşıma katıldığımı da belirtmek isterim.Yani anahtar olarak ya da önemsiz yerlerde kullanın.
İnşaallah işinize yaramıştır.
Kolay gelsin.
 
Bu güzel bir fikir, sn.m-usta-fa,bende sn.tknsyn katılıyorum en dogrusua anahtar olarak yada bunun gibi yerlede kullanılması.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,140
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst