Yağmurlu Havada Atan Sigorta

ahmetbursa

Üye
Katılım
12 Nis 2014
Mesajlar
19
Puanları
1
Merhaba,
Bahçeli bir ev yaptırdık.
Evin iç tesisatı bir de bahçede aydınlatma için çekilen tesisat var.
Evin girişinde, dış cephede ana sigorta kutusu var.
Bu panoda sayacın altında ana sigorta var. Ayrıca bahçe aydınlatmasının çalışmasını sağlayan timer(zamanlayıcı).
Sizlere sorum şu;
Bahçe lambalarıma silikon çektirdim. Yağmur girmiyor.
Ancak yağmur yağdığında, gök gürlediğinde ana sigorta atıyor.
Ev komple elektriksiz kalıyor.
Bahçeden kaynaklı bu sigorta atması neden olabilir? Başka bir elektrikçi, kablodan kaçmak için nötr ve toprak hattında bir şey yapıldığını söyledi. ikisi yer mi değiştirmişti, tam hatırlamıyorum.
Bahçe sigortası attığında, evin komple gitmesi engellenemez mi, bahçe ile evin ana sigortası ayrılamaz mı?
Bir de ilginç olanı 3-4 aydır, yağmurlar da yağmasına rağmen sigorta atmamıştı. Ama son yağmurda attı. Bu nasıl olabilir? Yani lambalara su giriyor olsa, neden daha önceki yağmurda, karda atmadı da şimdi attı?
Yapılması gereken nedir?
Acil bilgi rica ediyorum.
Elektrikçi ile görüşürken tamamen bilgisiz olmak istemiyorum. Sizin desteğinizle..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Aklıma gelen faz ile nötr birbirlerine yakın ve izolasyon hatası var. Yağmur yağdıgında ve gök gürlediğinde faz ile nötr öpüşmesi söz konusu olabilir. Su sızıntısı + gök gürlemesi.;)
 
ana salter dediginizi iyi inceleyin, imkaniniz varsa fotosunu cekip bizimle paylasin. Cunku normal sigorta bu anlattiginiz kadar hassas degildir. Kaldiki ana salter atiyor diyorsunuz, bahce aydinlatmasinin ayri sigortasi vardir muhtamelen ve daha kucuk degere sahip olmasindan oturu ilk onun atmasi gerekir.

Atan seyin sigorta mi yoksa kacak akim rolesimi oldugu sunun icin onemli. Eger kacak akim rolesi ise agrizali veya dusuk kaliteli bir malzeme olma olasiligi var. Yada biryerlerde su sizintisi. yani sorun daha ufak caplidir.
sigorta atiyor ise biryerlerden basbaya kisa devre oluyordur.
 
Son düzenleme:
Ahmetbursa kardeşim yasadıgınız sıkıntıların su sebeplerden kaynaklanabılır.
1.evın tesısatının bır kısmında nötr hattı ıle toprak karışmış olabılır ( capraz bağlantı) bu kacak akımın atmasına sebeb olur.
2.bahcede avlu duvar veya ferforje bağlı olan herhangıbı armatürün nötr ucu toprağa temas edıyor olabılır. yamurlu havalarda su nem yoğunluğu olduğu ortamlarda drencın dusmesınden kaynaklı toprağa 30mA lık bır akım olması kacak akımın atmasına neden olur.
3.toprak altından gecen doğal gaz borusu galvanız veya demır su borusunun evın elektrık tesisatına bağlı herhangı bır nötr ucu ıle temas etmesı bu durumun yavmurlu havalarda yada bahceyı suladığınız anlarda olması kuvvetle muhtemel.

bu durumu anlamanın kolay bır yöntemı var. olcu aletının ohm kademesine alıp evın toprak hattı ıle nötr hattı arasında olçum yapın. sıfır ohm yada sıfıra cok yakın bır değer gordugunuzde nötr hattınızın toprakla temas ettıgını anlamış olursunuz.

evdekı toprak hattı ıle bahcedekı nemlı olan bır topragagı olcdugunuzde ( toprak drencı olcen cıhaz gerekır) yüksek değerde drenc okursanız topraklamanız yetersız demektır. iç tesesıta yonetmelıgınde 5 ohm olması gerekır.
 
onur arkadaşımın dedı doğru bende atan sıgortanın kacak akım olduğunu düşünüyorum. normal otomatın sadece yağmurlu havada attığını hıc gormedım.
 
Arkadaşlar çok sağolun.
Ben elektrikten hiç anlamam. ancak galiba bizim elektrikçi de anlamıyor, ya da işine geliyor.

Evin ana panosunda, bahçe aydınlatma saat ayarlayıcısı(timer)yanında 2 adet kaçak akım rölesi ve 1 adet otomat var.(ilginç olan bu otomat atmıyor, hatta kapattığımda aydınlatmadan kaynaklanan ana otomatın atması sorunu giderilmiyor.) ancak kaçak akım rölelerini kapatırsam, ana otomatın atmasını durdurabiliyorum. Bu da tuhaf değil mi?

oonur arkadaşım, atan ana panonun sayaç altında yer alan ana şalteri. Üzerinde On Yeşil, Off Kırmızı var hatta.

Panoyu açıp fotosunu çekip yüklemek isterim ama, elektrikçi, kabloları açıkta bıraktı, çarpılmaktan korkuyorum.

Bu işte bi tuhaflık var ama anlamadım. Evin bahçe kapısına otomatik bağlatırken başka arkadaş geldi. Onun söylediği, fazla kablo çekmemek için faz, nötr'ün ters bağlanmış olduğuydu, yanlış hatırlamıyorsam. diyorum ya anlamıyorum bu işlerden.
Ama evden değil de bahçe aydınlatmasından kaynaklı olarak ana şalter atıyor ve tüm ev karanlıkta kalıyor. Bahçe aydınlatmasının kaçak akım rölelerinin şalterini indirmeden de sorun çözülmüyor. Ana şalter açılmıyor.

Elektrikçi güya gelip bakacaktı, ama geldiğinde de açıkçası bence kendine uyan çözümü yapacak yine. Hatta kaçak akım rölesini iptal edeyim dedi. Bu tehlikeli olmaz mı?
Hayatımız sizden gelecek cevaplara bağlı :)
 
Arkadaşlar, kaçak akım var diyorsunuz ya, sanırım öyle.
peki bu nasıl bulunacak? bahçeyi kapatınca elektrik normale döndüğüne göre, bahçe de kaçak var mı demektir bu? yoksa evin içinde mi? ama evin içinde olsa, içerdeki panodaki kaçak akım rölesi atmaz mıydı?
bahçede duvar üstlerindeki armatürler mi tek tek kontrol edilmeli?
ayrıca kaçak akım rölesini iptal etmek tehlikeli olmaz mı?
 
Bahçe aydınlatmasının Nötr hattında bir kaçak var ise bahçe aydınlatmasının otomatik sigortasını kapatsanızda kaçak akım rölesi atmaya devam edicektir. Bahçe aydınlatmasını tamamen hattan ayırarak denemenizde fayda var. Faz ve nötr bağlantılarını tamamen ayırarak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,242
Mesajlar
916,127
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst