Anel Grup 2014 Yılını Sıfır iş Kazası ile Kapattı
Faaliyet alanı ‘elektrik’ ve ‘mekanik’ gibi iş kazalarında ikinci riskli grubu oluşturan Anel Grup, “Sıfır iş kazası, sıfır meslek hastalığı” ilkesiyle 2014 yılında da çalışmalarını titizlikle sürdürdü. İş kazalarını önlemek için yıllardır çalışan Anel Grup, 2014 yılında yurt içinde 1 buçuk milyon adam saat, yurt dışında ise yaklaşık 6 buçuk milyon adam saat harcayarak sıfır iş kazası ile iş güvenliği alanındaki ciddiyetini gösterdi.
İstatistiklere göre, iş kazalarında madencilikten sonra elektrik ve enerji sektörü ikinci sırada geliyor. Elektromekanik sektörünün önde gelen oyuncularından Anel Grup, çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği için uluslararası standartları uyguluyor. Bu alandaki çalışmalarını çeşitli ödüller ile taçlandıran Anel Grup şirketlerinden Anel Elektrik, Abu Dabi Havalimanı projesinde, ana yüklenici firma TCAJV tarafından, İş Sağlığı ve Güvenliği alanında 2013 yılının Eylül ve Ekim aylarında 2 ayrı ‘Başarı Belgesi’ ile ödüllendirildi. İşyerlerinde işin yapılması sırasında çalışanların karşılaştıkları sağlık sorunları ve mesleki tehlikelerin ortadan kaldırılmasına yönelik sistemli çalışmalarda bulunan Anel Grup, yurt içinde 1 buçuk milyon adam saat, yurt dışında ise yaklaşık 6 buçuk milyon adam saat harcayarak 2014 yılını iş kazası yaşamadan kapattı.
Çalışan temsilcileri ve üst yönetimle beraber İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yoğun çalışmaları bulunan Anel Grup, tüm grup şirketlerinde risk analizleri yaparak çalışanları tehlikelere karşı titizlikle bilinçlendiriyor. Amaçlarının öncelikle tespit edilmiş tehlikeleri ortadan kaldırmak ve sonrasında iş ile işçi arasındaki en iyi uyumu sağlamak olduğunu belirten Anel Grup İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Hüsnü Murat Er konuyla ilgili; “ İşe ilk girişlerde tüm personel iş yeri hekimi tarafından sağlık muayeneleri yapılarak işe uygunluk açısından kontrol edilir. Sağlık muayeneleri yıllık olarak tekrar edilir. Bunun ardından, Temel İş Güvenliği ve Acil Durum eğitimleri verildikten sonra personellere iş başı yaptırılır. Bu eğitimlerin yanısıra yıllık eğitim planında verilmesi gereken 16 saatlik eğitimler belirlenir ve program dahilinde yıl içerisinde gerçekleştirilir. Sahalarımızda mesleki yeterlilik belgesi olmayan personellerin çalışmasına izin verilmez” diyor.
İş Kazalarında Ramak Kala Olayları Önemli
“Ramak kala olayı”; işyerinde meydana gelen, çalışan, işyeri ya da ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaylara verilen isimdir. İstatistiklere göre her 300 ramak kala olayında 29 yaralanmalı kaza, her 29 yaralanmalı kazada 1 can kayıplı veya ağır yaralanmalı kaza gerçekleşiyor.
Anel Grup, her yıl düzenli olarak acil durum tatbikatları gerçekleştiriyor. Tespit edilen aksaklıkların giderilmesi için sürekli iyileştirme felsefesi doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Şantiye çalışmalarında toolbox olarak bilinen “İş Güvenliği İş Başı Konuşmaları” yapıldıktan sonra çalışmalara başlanıyor. Anel Grup olarak Ramak kala olaylarına çok önem verdiklerini belirten Anel Grup İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Hüsnü Murat Er; “Sebebi araştırılmadığı takdirde her 300 ramak kala olayının 1 ölümcül veya kalıcı sakatlığa sebep vereceğine inanmakta ve bu nedenle iş kazalarının yanı sıra tüm ramak kala olaylarını da raporlayıp sebeplerini araştırmaktayız. Bir iş kazası veya ramak kala olayı yaşandığında sebeplerini mutlaka inceler, buna benzer kazaların tekrarlanmaması için tüm çalışanlara “öğrenilmiş dersler” adıyla bilgilendirme yaparız. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Anel Grup’un faaliyet gösterdiği sektörlerdeki Türkiye’de son 3 yılın kaza ağırlık oranları; 2011 yılında 2,1093, 2012 yılında 1,6643 ve2013 yılında 1,9442 olark görülürken biz Anel Grup olarak, Türkiye verilerinin aksine yurt içi ve yurt dışı toplam kaza ağırlık oranlarımız; 2011 yılında 0,0040, 2012 yılında 0,0028, 2013 yılında 0,0197’dir. Anel Grup olarak amacımız sıfır iş kazası ile birlikte sıfır meslek hastalığıdır.”