Asenkron Motorlarda Elektriksel Arızalar -2

Asenkron Motorlarda Elektriksel Arızalar -2
Arızalar bitmek bilmiyorsa birde şu arızalara göz atalım,

Bobinlerde veya Bağlantılarda Kopukluk

asenkron motorlarda arıza 2
Diğer yazıda da belirttiğimiz üzere aşırı yüklenmeden dolayı bobin tellerinde hasar gözle görülebilir. Bu hasardan biriside bobin telinin aşırı ısınmadan dolayı telin kopmasıdır. Arıza belirtisi motorda ses değişiklerinin oluşması,tek fazda kopukluk olduğunda diğer iki fazın ısınması dolayısıyla motorun çok fazla akım çekmesi vb. belirtileri sayabiliriz. Arıza basit bir seri lamba ile bulunabilir. Sonrada,o sarım grubu açılarak telin tamiri ve yalıtkan takviyesi yapılır.
     Diğer bir arıza şekli ise klemens bağlantılarından kaynaklanabililir. Klemens bağlantıları  iyi kontrol edilmelidir. Eğer bağlantıda gevşeklik varsa motor sarsıntısından dolayı iyice açılır ve şerale (elektrik atlamaları vb.) yapmaya başlar. Bu durumda motor sesinde ve akımda değişiklik olur. Klemens bağlantıları yapıldıktan sonra,bağlantıları son bir kez daha kontrol etmekte fayda var.

Faz sargılarında Terslik

 

Fazlar bağlanırken ters bağlantı oluşturulursa-yani yıldız veya üçgen ters bağlanırsa-bobinlerde ters manyetik alan meydana gelir. Motor iniltili çalışır. Ayrıca kullanacağımız amaca göre yıldız-üçgen bağlantı yapmalıyız. Örneğin ağır bir yük için asenkron motor ilk önce üçgen çalışmalıdır, çünkü her bir bobin iki faz arasında kaldığı için kendine gereken akımı rahatlıkla çeker. Yıldız bağlantı ise daha hafif yükler için yapılmalıdır. Hem böylece gerektiğinden fazla akım çekmeyip,ek masraf yapmayız. Bu başta çok küçük bir tasarruf yöntemi olarak gözükse de toplamda böyle değildir. Ne varki şu da bir gerçektir;hız ayar ünitelerinin ucuzlamasıyla bu yöntem eskisi kadar çok kullanılmıyor.

Yanlış bobin Bağlantısı

 

asenkron motor arızaları

REKLAM ALANI

Bazı asenkron motorlarda,bobin yerleri önemlidir.Yani manyetik alanın istenilen gibi olması gerekir.
Bu arızanın belirtisi motorun titremesi veya iniltili bir şekilde çalışması olarak görülebilir. Bu arızanın tespiti pusula yöntemi ile kolaylıkla bulunabilir. Arızanın başlıca oluşma sebebi bağlantı yanlışlığı veya bobin grubunun yanlış oyuğa yerleştirilmesinden kaynaklanır. Bu durum yapılan tersliklerin düzeltilmesi ile ortadan kaldırılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ