PİL BOŞ MU DOLU MU DENEYİ. Bugün Ne Deneyelim? -5-

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,190
Puanları
181
Yaş
40
Helal olsun Ümit yine etkili bir çalışma vidyo yapmışsın, yeni ile eskisinde ağırlık farkı hissediliyor, sosyal mesaj da vermişsin :)
 
Cocukken dişlerdik pilleri, yumusak ise pil bitmis derdik.)
 
aslında aklıma gelmedi, hassas terazide de tartsam güzl olurmuş... bir kuyumcuya gidip...
Yok canım hassasa gerek yok, insan hissediyor peki o zaman elektronun da bi ağırlığı olduğunu biliyoruz da bu kadar fark eder mi? Sen ne dersin nasıl açıklayabiliriz Ümit, elektrofizikci?
Bide işin diğer ucu madalyonun diğer yüzü var, günümüzde hayatımız boyunca bilgisayar başında geçiriyoruz, bütün her şeyi disklere (iş, özel yaşam) kaydediyoruz. Peki hardiskin ağırlığnda bir değişim olur mu? Hayr?
Boşa mı uğraşmış oluyoruz?
 
valla hacı abi beni aşan sorular ama aklıma şu geldi. Kayıtlar zaten elektronların dizilimi ile olmuyormu? aynı elektronların sırası yeri ne bileyim değiştirilerek kod değişiyor.... dolayısıyla toplam yükde bir değişiklik olmuyor. Biz aslında bir veriyi değil kodları taşıyoruz. onları çözüyoruz.... Aklımda deli sorularrr diyesim geldi yine...:)
 
Orta boy ve 9v pillerede zıplatma metodu uyguladınız mı :) yoksa onlar için farklı projeleriniz mi olacak ?
Kullanılan pildeki kimyasal reaksiyonlar sonucu hammaddesindeki azalma ile hafiflemesi olayı görülüyor çinko-karbon harici pillerde de aynı durum söz konusu mu incelemeye değer.
 
Aku de denemeyinde :)
 
Merhaba.Çok değişik ve çok ilginç bir yöntem bu bana göre sn.elektrofizikçi,videoyu baştan sona kadar defalarca da izledim.Bitmiş pillerde malzeme (Çinko dış kap ve ayni zamanda pilin eksi kutbu) eksikliğinden bir balanssızlık (Dengesizlik) oluşması sonucunda bu sekme ve sıçrama formu değişiyor gibi göründü bana.Çinko-karbon pillerin kimyasından hepimizin de bildiği gibi pil deşarj olurken nişadır (NH4Cl) 'ın - yüklü Cl iyonları Zn (çinko) kaba nüfus eder ve onu ZnCl2 şeklinde +2 değerli haline yükseltgenmesine de neden olur,bu esnada Zn kap,yani pilin dışını oluşturan kısım da yavaş yavaş eriyerek nişadır çözeltisine doğru geçer,nişadır azalmaya ZnCl2 (Lehim suyu olarak da geçer) gittikçe de artmaya devam eder,ta ki pil tam olarak bir e.m.k.'ni hiç üretemeyecek duruma da gelinceye,çinko kap tam olarak da eriyinceye kadar.

Ortadaki karbon (grafit) çubuk ise hiç bir zaman bir değişime de ugramaz,sadece elektronların çözelti içine doğrudan sevk edilmesini yani Elektrik akımının taşınmasını,naklini doğrudan doğruya da sağlar,bu elektro-kimyasal olay sırasında.Grafit çubuğa gelen amonyumkökü,yani artı yüklü olan bu NH4 kökü,burada NH3 (amonyak gazı) ve H2 (hidrojen gazı) şeklinde tam olarak bozunurken,bu nişadırın kütlesi gitgide böylece azalır,yani bir kısmı ortadaki kömür çubuktan gazlaşıp tam olarak kaçarken veya MnO2 (Kutuplaşma önleyici görevi olan mevcut kömür tozu içinde yer alan mangan dioksite H2 gazı tam hapsolurken,diğer serbest kalan Cl kökü ise Zn ile bir tuz oluştururken her zaman için bir kütle kaybı da söz konusu olur.

Burada pil çalışırken mevcut çinko kabın yavaş yavaş eridiğinden de söz edebilmiştik,ama bu erime her noktada da çok eşit şekilde ve çok homojen de olamaz çoğu zaman,zaten olması için de bir şart veya kanun da yoktur bununla ilişkili olarak.Cl iyonları canları nereye isterse oraya gidip o bölgedeki çinko atomunu eritip çözeltiye de çinko klorür tuzu şeklinde geçirme eğilimindedirler çünkü.Bir taraftaki açılmış çok daha büyük çinko delikleri,diğer taraftaki açılmış daha küçük çaplı deliklerle,yani asimetrik yönden olan bu çinko aşınmaları bence bu zıplamalardaki asıl büyük farkları da ortaya çıkaran en önemli bir neden olabilmelidir benim kendi görüşüme göre de.Bu paylaşımınız pek çok kişiye de, en azından bu kuru çinko-karbon pillerin (Löklanşe pillerin) doluluğu/boşluğu hakkında kaba da olsa yine bir fikir verebilmesi açısından oldukça büyük önem taşıyor ve mutlaka herkesçe bunun ilk baştaki bu yöndeki bir fiziki kontrolüyle de mutlaka göz önüne alıp değerlendirmesi açısından da çok iyi olacaktır düşüncesindeyim ben.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
herşey iyi de nerden aklına geldi üstad böyle bir şey, yani pilin boş mu dolu mu olduğun anlamak için pili yere atmak :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,832
Mesajlar
930,567
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355
Geri
Üst