bay_pipo52 ' Alıntı:
çokkkkkkkkk saollll
Mehmet95 arkadaşım ; 10 A'lik veya 10 (30 A) lik bir sayaç neden akım trafosu aracılığıyla bağlanıyor ki... Bu sayaçlar direkt bağlanırlar.
Tüm akım trafosu aracılığıyla çalışan sayaç etiketlerinde ....X 5 A. diye bir ibare vardır. Akım trafosunun dönüştürme oranına göre çarpanlı hesaplanır.
Affına sığınarak yukarda verdiğin şemaları açıklamaya çalışayım ;
Büyük akım / gerilim değerlerinin ölçme kolaylığı, can ve mal emniyeti açısından ölçü trafolarının sekonder uçları aracılığıyla küçültülerek ölçme cihazlarına gönderilirler, ölçü trafoların dönüştürme oranlarından çıkan değerler ÇARPAN'dır.
Şekil 1 : Klasik bir 3 fazlı
Elektrik sayacı, küçük işletmelerde, üç fazlı elektrik tüketen yerlerde kullanılır, Şebeke ve yüke direkt bağlanır.
Şekil 2 : 3 fazlı, akım referansı akım trafosu aracılığıyla çalışan, gerilim uçları direkt şebeke gerilimine bağlı bir sayaçtır. Yük akımı sayaç üzerinden değilde akım trafosu üzerinden geçer. Bu sayaçlar 60 veya 80 A.'den fazla akım çeken orta ölçekli işletmelerde kullanılır. Etiketinde ...X5 A. ibaresi vardır. Sayaç üzerinde okunan endeks akım trafosunun dönüştürme oranı ile çarpılır, gerçek tüketim bulunur. Örnek : Akım Tr. dönüştürme oranı 400/5 A. ise... 400/5=80... sayaç endeksi 80 ile çarpılarak tüketim hesaplanır. Alçak gerilim, yüksek akımlarda kullanılır.
Şekil 3 : 2 akım ve 2 gerilim trafolu ARON bağlatılı sayaç. (genelde kullanılmaz)
Şekil 4 : 2 akım ve 2 gerilim trafolu ARON bağlatılı sayaç. (genelde kullanılmaz)
Şekil 5 : 2 gerilim trafolu, 3 akım trafolu sayaç. Büyük sanayii işletmelerinde, elektrik tüketiminin ölçümü yüksek veya orta gerilim kısmından yapılan yerlerde yani yüksek gerilim, yüksek akım devrelerinde kullanılır. Etiketinde ....X5 A. ve 100 veya 110 V. ibaresi bulunur. Okuma değeri Şekil 6 ile aynıdır. Eğer sayacınız dijital bir kombi sayaç ise TEDAŞ tarafından pek istenmeyen bir bağlantı tipidir. (3 yerine 2 gerilim trafosu olması nedeniyle)
Şekil 6 : , Büyük sanayii işletmelerinde, en çok kullanılan, 3 gerilim, 3 akım trafolu, elektrik tüketiminin ölçümü yüksek veya orta gerilim kısmından yapılan yerlerde yani yüksek gerilim, yüksek akım devrelerinde kullanılır. Etiketinde ....X5 A. ve 100 veya 110 V. ibaresi bulunur. Sayaç üzerinde okunan endeks hem akım trafolarının hemde gerilim trafolarının dönüştürme oranlarının çarpımı ile ortaya çıkan ÇARPAN değeriyle çarpılır.
Örnek :
Akım Trafosu : 25/5 A. = 5
Gerilim Trafosu : 15.000 / 100 V. = 150
ÇARPAN = 150 X 5 = 750 'dir.
Sayaç endeksi 750 değeri ile çarpılarak gerçek tüketim değeri bulunur. ( Bu değerler Aktif, Kap.Reaktif, İnd.Reaktif içinde geçerlidir.)
KÜÇÜK BİR, İKİ NOT :
* Dönüştürme trafoları kesinlikle topraklanmalıdır, Akım trafolarının sekonder (l) uçları (Y.G için gövdeleri de...), gerilim trafolarının gövdeleri,
* Sayacınız analog (diskli) ise faz sıralaması doğru olmalıdır,
* Tesiste kombi sayaç yoksa genelde 3 adet analog sayaç vardır. Aktif ve İndüktif reaktif sayaçların bağlantıları düz, kap.rektif sayaç ise ters bağlanır,
* Sayacınız dijital ise faz sıralaması önemli değildir.
* Sayaç panosunun veya eğer Yüksek gerilim sisteminden ölçüm yapıyorsanız TEDAŞ tarafından mühürlenen Ölçme hücresinin kapısının, Gerilim tr. ayırıcısının mühürlerinin sağlam olmasına dikkat ediniz, başınız ağrır. ;D