Metal Dedektörleri Şemalı Açıklama

uln2003mfk

Üye
Katılım
4 Tem 2008
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
38
Metal dedektörlerinin çalışma prensipleri ve Elektronik devre şemaları.

Metal dedektörleri elektromanyetik dalgalar gönderme ve alma genel prensibine göre çalışırlar. Gönderilen elektromanyetik dalga rastladığı metal cisim üzerinde "eddy currents" veya "faraday akımları" denen bir akım endükler. Bu endüklenen akım dedektördeki bobine tesir ederek bir takım küçük sinyal değişmelerine sebep olur. Bu küçük sinyaller elektronik devrelerde kuvvetlendirilerek ses sinyali oluşması için hoparlöre gönderilir. Bazı dedektörlerde ibreli veya dijital sinyal ölçme devreleri de vardır.

Bir çok metal dedektörü tipi vardır. Burada 4 tip dedektörden bahsedilecektir.

1- BFO (Beat Frequency Oscilator - Vuru Frekansı Osilatörü) tipi dedektör. Dedektörün arama başlığında bir tek bobin vardır. Bu osilatör bobinidir. Bu bobin metale yaklaştığında, osilasyon frekansı değişir. Bu değişen frekans, elektronik devrede çalışan ikinci bir osilatörün sabit frekansıyla karşılaştırılır. Aradaki frekans farkı ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne iki örnek veriyoruz.

BFO1: 2 transistor ve 1 entegreli metal dedektörü şeması
bfo1.jpg


BFO2: 7 transistorlu metal dedektörü şeması
metal.gif

2- Sinyal genliğine duyarlı dedektör: Arama başlığında iki bobin vardır, biri osilatör bobinidir. Bu bobin verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine, etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin genliği büyümeye başlar. Bu büyüyen sinyal, ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne dört örnek veriyoruz.

GD1: 3 transistor ve 6 entegreli metal dedektörü şeması.
phaserdet.jpg


GD2: 6 transistor ve 1 entegreli metal dedektörü şeması.
eti549.jpg


GD3: 6 transistor ve 2 entegreli metal dedektörü şeması.
coinshooter.jpg


GD4: 13 transistor ve 4 entegreli metal dedektörü şeması.
buccaneer.jpg


3- Sinyal fazına duyarlı dedektör: Arama başlığında iki bobin vardır, biri osilatör bobinidir. Bu bobin verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine, etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin fazı osilatör sinyaline göre değişmeye başlar. Bu değişen sinyal, ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne bir örnek veriyoruz.

FD1: 9 transistor ve 5 entegreli metal dedektörü şeması.
shadow.jpg



4- Pulse Induction (Darbe endüksiyon) tipi dedektör: Arama başlığında genelde bir bobin vardır. Bu bobine çok kısa bir süre içinde çok yüksek akımlı bir darbe verilir. Çok kısa bir süre için etrafta yüksek bir manyetik alan yaratılır. Darbe bittikten sonra bobin alıcı devreye bağlanır ve gönderilen darbenin etkilerini dinlemeye geçer. Gelen etkiler değerlendirilir. Etrafta metal varsa bu etkiler yüksektir, bunlar ses sinyali olarak hoparlörden duyulur. Bu tip metal dedektörüne iki örnek veriyoruz.

PI1: 6 transistor ve 8 entegreli metal dedektörü şeması.
sandbanks.jpg


PI1: 5 transistor ve 5 entegreli metal dedektörü şeması.

Bu şemalar eğitim amaçlı verilmiştir. Sadece şema dedektör imal etmek için yeterli değildir. Metal ayırmalı ve derin algılamalı dedektörlerin yapımı tecrübe gerektirir. Nitelikli dedektör profesyonelce çalışan mühendislerin işidir.
 
Umarım faydalı olur verdiğim bilğiler bol şanslar.. ;)
 
Yalnız bir şey daha sormak istiyorum.. metaller tarafından endüklenen bu akımlar daha sonra bobini nasıl etkiliyor? bu konuda biraz daha detaya inebilirmisiniz?
 
Metal üzerindeki manyetik alan bobinin üzerindeki sinyali saptırıyor diyelim.Örneğin su dolu bir havuza taş attığınızda dalgalar oluşur ve bunu gözle fark ederiz.Bobinin üzerindeki manyetik alanın metal tarafından bozulması bobin üzerindeki sabit osilatör sinyalini etkiler buda potansiyel pozitif veya neğatif yönlerde farka sebeb olur.bu fark ise en basitinden LM 741 opamp lı karşılaştırıcı devreler ile karşılaştırarak çıkış verir çıkışta buzzer veya ışıklı göstergeler ilede bu sinyal anlaşılabilecek duruma getirilir...Aşagıdaki animasyon anlamanıza yardımcı olabilir

faradyanim.gif
 
iyi günler bir şey sorucam,bunlar metalkapı dedektörlerimi yoksa el dedektörlerimi???
 
bunlar endüktif sensörler için biraz büyük bunlar daha çok ara mesafesi daha fazla olan yerlerde yani el dedktörleri olanlardan
 
arkadaşlar bu şemalrın parça listeleri ve detayı var mı varsa paylaşılmasını rica ederim
 
mert11 ' Alıntı:
arkadaşlar bu şemalrın parça listeleri ve detayı var mı varsa paylaşılmasını rica ederim
Arkadaşım bu işi yapan firmalar gizli tutmaktadır bunları bu egitim amaçlıdır yani çok iyi bir netice almanız zor.kısa mesafeden iş görür.Amaç bu sensörlerin hangi mantıkla çalıştıgını ögtetmek
 
sayn uln 2003 arkadaşım eğer bu dedektörlerden anlıyorsan bana özel mesajla msn ni ver görüşelim
 
Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim ben bu bilgileri buraya ticari amaçlı olarak koymadım o yardımcı olmuş isem ne mutlu.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,906
Mesajlar
931,210
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m
Geri
Üst