Merhaba arkadaşlar;
Çöp gazından elektrik enerjisi üretme projelerinde projenin en önemli kısmı çöp sahasıdır. Çöp sahasından ne kadar verim yani yoğun metan gazı alabilirseniz o kadar çok elektrik enerjisi üretebilirsiniz. Bu nedenle çöp sahalarının düzenli depolanmış sahalar olması gerekmektedir. Bildiğim kadarıyla Bursa'daki santralin çöp sahası vahşi depolama sahası olması nedeniyle beklenen verim alınamamıştır. Aynı proplem İstanbul-Hastal Santrali'nde de yaşanmış ve santral kapasitesin çok altında çalıştırılmıştır.
Doğalgaz içersinde %90-98 oranında metangazı bulunurken, çöpgazı içersinde % 45-55 arası metangazı bulunmaktadır. Gazın içersinde oksijen oranın yüksek olması istenmemektedir. (Ortadoğu enerjinin santrallerinde bu oran % 1'in altındadır.)
Santral ömürleri doğal olarak çöp sahasının ömürlerine bağlıdır. Saha ömrü son çöpün dökülmesi ve üzerinin kapatılmasının ardından 20 ile 25 yıl arasındadır. Metan oluşması ilk 15 yıl sonunda en yüksek noktaya ulaşır ve zaman içersinde azalarak nihayete erer.
Türkiyede bu konudaki önemli santrallerden bir tanesi Ankara Mamak'tadır.
Ortadoğu Enerji'ninde çöp gazından elektrik enerjisi üretimi konusunda iki projesi vardır. Çalışmalar 2007 yılından beri sürdürülmektedir. Santraller İstanbul'da Şile-Kömürcüoda'da ve Kemerburgaz-Odayeri'nde bulunmaktadır. Santraller yıl başından bu yana elektrik üretmekle birlikte hala projeler tamamlanmamış ve yapım aşamasındadır.
Bu projeler kendi alanında Avrupa'nın en büyük projeleridir.
Proje hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse;
• Bu iki sahada da 1995 yılından beri düzenli çöp depolanmaktadır,
• Kömürcüoda çöp depolama sahası 44 hektar alanı kaplamakta ve 15 milyon ton çöp bulunmaktadır.
• Odayeri çöp depolama sahası 52 hektar alanı kaplamakta ve 32 milyon ton çöp bulunmaktadır.
• Her iki saha için toplam güç kapasitesi azami 35 MW olarak tahmin edilmiştir.
• Üretilen enerji 34,5 kV olarak enerji nakil hatlarıyla iletilmektedir.
• Bu projeler elektrik satışına ek olarak karbon emisyonu azaltımı geliri sağlamaktadır. Karbondioksitten 21 kat daha zararlı olan metan gazının karbondioksite çevirdiği için uluslararası gönüllü karbon pazarında satılabilecek "karbon kredisi" üretmektedir.
• Projelere 22 yıllık ömür biçilmiştir. 22 yıl boyunca 200 ila 400 GW-saat enerji üretmesi beklenmektedir.
• GE-Jenbacher gaz motorları kullanılmaktadır. Her bir ünite 1416 kW kapasitededir.
Bu sıralarda çöpgazından elektrik enerjisi üretme çalışmaları hızlanmıştır. Elektrik enerjisi üretimi için yakıt maliyeti bulunmaması bu santralleri cazip kılmaktadır. Ar-ge çalışmaları gerektiren zor projelerdir.