Çöp Gazı Elektrik Santralleri

skypal

Üye
Katılım
1 Tem 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Arkadaşlar bildiğiniz üzere ülkemizde yavaş yavaş çöp gazından elektrik üreten santraller çoğalmaya başladı.Kulağa oldukça hoş geliyor.Bu nedenle bu santralleri incelemeye karar verdim.Aranızda bu konu hakkında bilgi sahibi olan veya özellikle böyle bir santralde çalışan varsa tanışmak isterim.Ayrıca bu santraller hakkındaki paylaşımları bu başlık altında toplamayı teklif ediyorum.Fantastik ve araştırmaya değer bir konu.Herkese kolaylıklar dilerim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yokmu çöpgazı elektrik santralinde çalışan arkadaşımız????
 
Bu santrallerden Bursada var bildiğim kadarıyla Türkiye'de ilk santral Aksa marka jenaratörler kullanılmış, şuan faal olmadığını zannediyorum.
 
Mamakta var diye öğrendim.Hey MAMAK' lılar nerdesiniz arkadaşlar.Tanışalım kaynaşalım..
 
Arkadaşlar ben Bursadaki santralin 11 yıllık sorumlusuydum Ancak ocak 2009 dan beri artık elektrik üretmiyoruz bir anlamda kapattık.Bende artık aynı şirkete ait Rüzgar santalinin yeni sorumlusuyum.Anlatmaya başlarsam çok uzun sürecek fakat biraz anlatayım gerekirse sorularala işi yönlendiririz.
Santral Ocak 1999 da bakanlık kabulu yapıldıktan sonra elektrik üretmeye başladı gücü 1,39 Mw 5 ad. 278 Kw lık MAN marka Gaz jeneratörümüz var.Bu güne kadar 8 Milyon Kw/h elektrik ürettik.Sizlere düşük gelebilir fakat sebepleri çoktur. Sizlere birde çöp sahamızdan bahsedeyim. Bursa'nın 25 yıl boyunca çöplerinin depolandığı Demirtaş çöp sahası 1997 Yılında Üzer killi toprak çakıl ve nebati toprak ile kapatıldı.Bu sahada 2 Milyon ton çöp vahşi olarak depolandı.Oluşan gaz Düşeyde açılan bacadan delikli borular ile çekilip Yatayda oluşurulan borularla santale getiriliyor .Bunu Emiş ve basma yapabilen kompresör vasıtasıyla jeneratörlere yakıt olarak gönderiyoruz.Metan analizörden geçerken analiz ediliyor ve %40'ın üzeinde metan,%3 'ün altında oksijen olması gerekiyor Bu şartlarda yakıt olarak kullanabiliyoruz.
 
Sn. ismailcam, Hazır bir tesis durup dururken neden kapatılır ki? Olay teknik bir sebebe mi bağlı yoksa başka sebepler mi var? Burayı biraz irdeleyebilirmiyiz özel değilse.

Bir de en fazla %3'lük oksijen oranının sebebi nedir acaba? Diyelim ki oksijen fazla çıktı analiz sonucunda. Bundan sonraki süreç nedir? (Az olması durumunda ekleyebiliriz değil mi?)

Normal olarak her santralin bir ömdü vardır. Bu çöp gazı elektrik santrallerinin ömrü de daha önceden kestirilebiliyor mu? (Yani çıkacak gaz miktarı)

Fazla soru sordum ama bu konuda bilgili ve "erbap" birisine pek sık rastlayamıyoruz...
 
Merhaba arkadaşlar;

Çöp gazından elektrik enerjisi üretme projelerinde projenin en önemli kısmı çöp sahasıdır. Çöp sahasından ne kadar verim yani yoğun metan gazı alabilirseniz o kadar çok elektrik enerjisi üretebilirsiniz. Bu nedenle çöp sahalarının düzenli depolanmış sahalar olması gerekmektedir. Bildiğim kadarıyla Bursa'daki santralin çöp sahası vahşi depolama sahası olması nedeniyle beklenen verim alınamamıştır. Aynı proplem İstanbul-Hastal Santrali'nde de yaşanmış ve santral kapasitesin çok altında çalıştırılmıştır.

Doğalgaz içersinde %90-98 oranında metangazı bulunurken, çöpgazı içersinde % 45-55 arası metangazı bulunmaktadır. Gazın içersinde oksijen oranın yüksek olması istenmemektedir. (Ortadoğu enerjinin santrallerinde bu oran % 1'in altındadır.)

Santral ömürleri doğal olarak çöp sahasının ömürlerine bağlıdır. Saha ömrü son çöpün dökülmesi ve üzerinin kapatılmasının ardından 20 ile 25 yıl arasındadır. Metan oluşması ilk 15 yıl sonunda en yüksek noktaya ulaşır ve zaman içersinde azalarak nihayete erer.

Türkiyede bu konudaki önemli santrallerden bir tanesi Ankara Mamak'tadır.

Ortadoğu Enerji'ninde çöp gazından elektrik enerjisi üretimi konusunda iki projesi vardır. Çalışmalar 2007 yılından beri sürdürülmektedir. Santraller İstanbul'da Şile-Kömürcüoda'da ve Kemerburgaz-Odayeri'nde bulunmaktadır. Santraller yıl başından bu yana elektrik üretmekle birlikte hala projeler tamamlanmamış ve yapım aşamasındadır.

Bu projeler kendi alanında Avrupa'nın en büyük projeleridir.

Proje hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse;
• Bu iki sahada da 1995 yılından beri düzenli çöp depolanmaktadır,
• Kömürcüoda çöp depolama sahası 44 hektar alanı kaplamakta ve 15 milyon ton çöp bulunmaktadır.
• Odayeri çöp depolama sahası 52 hektar alanı kaplamakta ve 32 milyon ton çöp bulunmaktadır.
• Her iki saha için toplam güç kapasitesi azami 35 MW olarak tahmin edilmiştir.
• Üretilen enerji 34,5 kV olarak enerji nakil hatlarıyla iletilmektedir.
• Bu projeler elektrik satışına ek olarak karbon emisyonu azaltımı geliri sağlamaktadır. Karbondioksitten 21 kat daha zararlı olan metan gazının karbondioksite çevirdiği için uluslararası gönüllü karbon pazarında satılabilecek "karbon kredisi" üretmektedir.
• Projelere 22 yıllık ömür biçilmiştir. 22 yıl boyunca 200 ila 400 GW-saat enerji üretmesi beklenmektedir.
• GE-Jenbacher gaz motorları kullanılmaktadır. Her bir ünite 1416 kW kapasitededir.

Bu sıralarda çöpgazından elektrik enerjisi üretme çalışmaları hızlanmıştır. Elektrik enerjisi üretimi için yakıt maliyeti bulunmaması bu santralleri cazip kılmaktadır. Ar-ge çalışmaları gerektiren zor projelerdir.
 
Arkadaşlar hiç bir makine teori ile çalışmaz Bu işin okumuş aydınları ne kadar masa başında şu kadar çöp döktüm bu kara elektrik elde ederim dese yalan olur. Bu iş te belediyeler çöp sahasını sadece çöpün berteraf edilmesi noktasında yaklaşırsa çöp sahasının elektrik üretimi ileriki yıllarda sıkıntı oluşturuyor. Belediyeler ilk önce Sahayı oluşururken bu çöp sahasını bir sanayi yatırımı edasıyla oluşturması gerekiyor.Bu işte küçük ayrıntılar 10 laraca yıl kaybettirir.Biz Bursada hatalar yaptık çünkü ilk biz yaptık ve bu konudan anlayan hiç kimse yoktu tamamen yabancı sistem ve ekipman sağlayıcılarının Türkiye şatlarını iyi fizibilite etmeden kendi şartlarını ,adapte etmeden uygulamayı başlatmaları bize çok sıkıntılar yaşattı.Evet senin sistemin orada çalıştı burada ne kadar çalışır irdelenmedi ve 10 yılımızı kaybettik.Artık firmalar Karbon salınımından da elektriktende çok güzel paralar kazanıyorf akat bizler yeni sitemleri Türkiye,ye getirdiğimizde henüz kurumlar buna hazır değildi çok zorluklar yaşadık mesela geçmiş zaman yılını tam hatırlayamadım elektrik satış fiyatımızın bir düzeni yoktu eski para birimiyle 80 binlaradan satarken bir öğreniyosunuz sizin tarifenizi değiştiriyorlar ve 20 bin lira sizin satış fiyatınız diyorlar.Yenilebilir enerji sistemleri şimdi ayrı tutuluyor.Şimdi herşey derli toplu ve yatırımlar teşvik alıyor.Umarım eski hatalarımızdan ders alırız.

Sn Genç arkadaş Oksijen Çöp sahası içindeki bakteri üremesi ile ters orantılıdır. Oksijen miktarı sizin Çöp sahanızın Atmosfer ile ne kadar irtibatlı olduğunu Gaz taşıma sisteminizin ne kadar izoleli olduğunun belirtisidir. Oksijeniniz arttıkca sisteminizi kontrol etmelisiniz.Biz sanralimizi kapattık zaten üretim miktarlarımız çok düşmüş ve 10 yıllık sözleşmemiz bitmiş durumda idi yeni yatırım kararı da alınmayınca piyasanın ilk oyuncusu diğer enerji dallarında işine devam etmektedir.Çöp miktarı ve kalitesi Ölçümlerdeki gazın debisi Çöpgazının içindeki gaz oranları bize bir ışık veriyor.
 

Ekli dosyalar

  • tara0001.jpg
    92.4 KB · Görüntüleme: 127
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…