Çalışmayan vantilatör sorunu ne olabilir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Öhlins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Öhlins

Üye
Ustalarım merhaba, vantilatörüm geçen senelerde ilk açışta vınnn sesi çıkartarak çok yavaş pervaneyi çevirip sonra hızlanıp normale dönüyordu, sarıp kaldırdığım yerden bugün çıkarttım şimdi sadece bir vınnn sesi geliyor motor dönmüyor, pervaneyi vs söktüm acaba tozdan kasıyormudur diye ama öyle birşey yok, sebebi ne olabilir?

Ekli dosyalar

• 17519708620428117297893362936834.webp
    17519708620428117297893362936834.webp
    146 KB · Görüntüleme: 19
Ustalarım merhaba, vantilatörüm geçen senelerde ilk açışta vınnn sesi çıkartarak çok yavaş pervaneyi çevirip sonra hızlanıp normale dönüyordu, sarıp kaldırdığım yerden bugün çıkarttım şimdi sadece bir vınnn sesi geliyor motor dönmüyor, pervaneyi vs söktüm acaba tozdan kasıyormudur diye ama öyle birşey yok, sebebi ne olabilir?
güzel insan, ucuza kaçmak için rulman kullanmıyorlar, burç yataklarını yağlayınız ve kapasitör varsa yenileyiniz.

güzel insan, ucuza kaçmak için rulman kullanmıyorlar, burç yataklarını yağlayınız ve kapasitör varsa yenileyiniz.
Teşekkür ederim ustam, kapasitör var bir tane önce dediğiniz gibi yağlayayım sonra kapasitöre bakayım

Ekli dosyalar

• 17519737032105846096185938594354.webp
    17519737032105846096185938594354.webp
    128.7 KB · Görüntüleme: 13
Kapasitörün mevcut mekanik bağlantısına da bakın, yerindeki bağlantıları çok gevşekse sıkın, vida veya cıvatalarını. Kapasite değeri olarak kutupsuz kondansatörler içten bir değer kaybetmese bile örneğin bağlantı yerinde boşa çıkmışsa ayni kondansatör yok gibi çalışmıyor bunlar, çünkü kondansatör asenkron motorun dönmesinde fonksiyon olarak sanal bir döner alan yarattığı ve asenkron motor bu nedenle döndüğü içindir. Kolay gelsin.

Dedikleri gibi kondansatörü değiştirip yağlama sorunu çözecektir. Başlamışken bir de hava tutun toz topluyorlar malum.

Tozu ve çamurlaşmış yağı temizledim kablo bağlantılarını kontrol ettim durum aynı bir tek kondansatör kaldı onu da yenisini alırsam deneyeceğim, heralde problemi çıkartan da kondansatördür dediğiniz gibi

Tozu ve çamurlaşmış yağı temizledim kablo bağlantılarını kontrol ettim durum aynı bir tek kondansatör kaldı onu da yenisini alırsam deneyeceğim, heralde problemi çıkartan da kondansatördür dediğiniz gibi
Dostum ses var ise sorun kesinlikle milin geçtiği kısım veya rotor veyahut kapasitörden birindedir. Direkt kapasitörü değiştirip gerekli yağlamayı ve temizliği yap çalışacaktır. Rotor çok kararmış ise güzelce bir temizle ama pek bir ömür bekleme. Ses gelmiyor ise bobinin üstünde küçücük bir ısı termiği var motor 145 dereceyi geçerse kendini patlatıp elektriği kesiyor. Kontrol edip bakın çözüm bulamazsanız özelden telefon numaramı verdim. Ordan ulaşın yardımcı olayım.

Dostum ses var ise sorun kesinlikle milin geçtiği kısım veya rotor veyahut kapasitörden birindedir. Direkt kapasitörü değiştirip gerekli yağlamayı ve temizliği yap çalışacaktır. Rotor çok kararmış ise güzelce bir temizle ama pek bir ömür bekleme. Ses gelmiyor ise bobinin üstünde küçücük bir ısı termiği var motor 145 dereceyi geçerse kendini patlatıp elektriği kesiyor. Kontrol edip bakın çözüm bulamazsanız özelden telefon numaramı verdim. Ordan ulaşın yardımcı olayım.
Çok teşekkürler ustam, bugün kapasitör almaya gideceğim dediğiniz gibi onu da bir değiştirip deneyeceğim 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Ayni durum başıma gelmiş, üzerindeki kondansatörü söküp elime alıp yenisini satın almak için elektronikçinin yolunu tutmuştum. Ancak orada kapasite-metre cihazıyla bu kutupsuz kondansatörün kapasitesi ölçüldü ve tam kapasite değerinde (sağlam) çıktı. Eve gelince mil sıkışması, tozdan, kirlerlerken vantilatör mili temizlenince ayaklı 50 watt'lık vantilatör her 3 devrinde üzerindeki kutupsuz kondansatörle normal olarak dönmeye başladı. Ben de kondansatörden ilk önce şüphelenmiştim, ancak motor mili sıkışması olayı sonuç olarak çıkmış oldu.

Anacak motor mili çok rahat döndüğü halde kondansatör sanal döner alanlı 2. (yardımcı) sargıdaki görevini yine yapamıyorsa kesin suçlu odur ve bu durumda değiştirilmesi gerekir. Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
133,389
Kullanıcılar
459,264
Son üye
memduher

Yeni konular

Geri