Çamaşır Makinesi Motoru - Harici Bağlantı Sorunu

Herkese merhaba.

Konuyu tam olarak nereye açmam gerektiğine anlayamadığım için bu başlık altında açıyorum. Yanlış yere açtıysam özür dilerim.

Elimde, 2017 model Vestel marka çamaşır makinesinden sökmüş olduğum fırçalı bir motor bulunmakta. 9 adet kablosu var. Uzun bir uğraş sonrası bir adet common, iki adet de düşük ve yüksek devir olmak üzere sargı çıkışı olduğunu keşfettim. Bir çıkıştan enerji verildiğinde ani kalkış yapıyor, diğerinde ise daha yavaş bir eğri izliyor.

Bir projem için kullanacağım ve yüksek tork gerekmekte. Bunun için Çin malı olan, takometre kontrollü sürücü satın aldım. Takometre çıkışlarını sürücünün olması gereken yerine bağladım. Düşük hız sargısı ile bir fırça kablosunu köprüledim ve comon uç ile diğer fırça kablosunu da devrenin güç girişine bağladım.

Lakin devrenin düğmesi bile açık değilken, fişe takar takmaz 220V direkt bağlantı yapılmış gibi çalışmakta. Sürücünün hiçbir etkisi olmuyor.

Bu, sürücünün bir arızası olduğu anlamına mı geliyor yoksa sürücü yalnızca tek sargılı motorlar ile mi uyumlu olarak çalışıyor? Ayrıca sürücü fişten çıkarıldıktan sonra uzun bir süre boyunca enerji depolamaya devam ediyor. Motor güç çıkışlarına dokunduğum zaman şiddetli şoka neden oluyor.

Bu hususta bilgisi olan kişilerin yardımlarını beklemekteyim. Teşekkürler.

Merhaba @Metin Samet Uygur motor, sürücü etiket bilgilerini ve motorun bağlantı uçlarının görsellerini paylaşabilir misin?
Elbette.

IMG_20250711_203918.webpIMG_20250721_194916.webpScreenshot_2025-07-24-12-05-33-285_com.miui.gallery.webp

Baştaki beyazlar ısı algılayıcının kabloları. Siyah olan ile fırçayı köprüleyip, düz yeşil ile geride kalan fırça kablosundan enerji verildiğinde aniden kalkış yapıyor. Aynısını kahverengi ile yapınca yavaş kalkış yaparak hızlanıyor. Bunlar, devre daha kapalı iken oluyor.

Yellow ve Blue/Green girişlerine takometreyi, Red ve Black girişlerine ise köprülenmiş kablo ile düz yeşil olanı bağladım.

Takometrenin sağlamlığını kontrol ettinizmi
Devre açık değilken motor direkt olarak enerjilendiği için bu ihtimali hiç düşünmedim açıkçası. Ondan önce devrede bir sorun olduğunu ya da yanlış bir bağlantının buna neden olabileceği ihtimali üzerinde durmuştum. Ya da çift hız sargılı motor ile bir ihtimal uyumsuz olduğu hususunda.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri