kuplaj · bir elektriksel sinyali (ya da seviyeyi) ba$ka bir noktaya baglamak (ya da aktarmak) icin yapilan baglantiya verilen teknik terim ·
xxxxxxxxx
Redüktör, bir dönme hareketinin devir-tork oranını dişliler yardımıyla değiştiren dişli sistemi. Vites kutularıyla birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanıdır. Yapısal bakımdan redüktörler, gövde içine yerleştirilmiş dişli çarklar, miller, yataklar gibi parçalardan oluşan sistemlerdir.
xxxxxxxx
Planet redüktör ya da planet dişli redüktör, yüksek tork gereksinimi ve hassasiyet ihtiyacı duyulan uygulamalar için tasarlanmış özel bir redüktör çeşididir.
Güç aktarım uygulamalarında geniş bir kullanım alanı olan planet redüktörler, parçalı yapıda üretilen bir redüktör çeşididir. Düşük hacimde yüksek tork üretimiyle tercih sebebi olan bu redüktör çeşitleri, pek çok farklı sektör ve uygulamada kullanılmaktadır. Planet redüktörlerde çark sayısı arttıkça yükün dağılımı da artacağından, tork değerlerinde de artış imkânı mevcuttur.
xxxxxxxx
şimdi yukarıdaki bilgiler eşliğinde birazcık sesli düşüneyim;
1- elimizde dijital bir mikroskop var, eğer orijinal bir mikroskopsa zaten kendi yazılımı vardır. ve de sanırım üretici firma yazılımını değiştirmene izin vermez. ben de olsam ben de vermem. zaten hassas ayar için el ile komut veriliyor değil mi?
2- eğer manuel bir mikroskobu dijitale çeviriyorsam zaten bu amcanın kendi dişli sistemini el ile ayarlıyorum ve buraya motor bağlantısı eklersem ancak uzaklık ayarı yapabilirim.
3- çözünürlüğü yüksek bir kameram var, bunu mikroskop yapayım dedim, o zamanda dişli sistemini mutlaka kullanmam gerekiyor, çünkü motor bu işi tek başına yapamaz, işte burada redüktör (yani devir düşürücü) lazım. zaten planet redüktörde aynı işe yarıyor kullanım şekli farklı.
4- bir şeyi yapmak için mühendislik becerisi sadece yazılım ile olmaz, sadece donanım ile de olmaz. komplike bir olaydır. her durumda da yardım bilgi takviyesi şarttır.
5- bir yazılımcı olarak mekaniği bilmek zorunda değilsin ama kullanmayı bilmek zorundasın.
kolay gelsin güzel insan, emeklerinin sonuçlarını bizlere bildir. bizler buradan elimizden geldiğince yardım ederiz. yaptığın şeyin görsellerini de eklersen fikir yürütmek daha kolay olabilir. bazen bir resim onlarca sözden daha çok şey anlatır.