Öğretmene rotasyon

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,729
Puanları
956
Yaş
41
Şu sıralar öğretmene rotasyon haberleri yayılmaya başladı. Amaç doğuda ve güney doğudaki varoş yerlere kıdemli öğretmenleri göndermek. Şu an bulunduğum ilçenin en iyi okulundayım. Hatta ve hatta ilin bile en gözde okullarından biri. Kazasız belasız 10 yılımız geçti bu meslekte.
Aslında çok heyecanlıyım. Aklımda bir şeyler canlandı. Mesela eşimle ben Mardin'in, Siirt'ın veya Diyarbakır'ın bir köyüne verseler tüm samimiyetimle koşarak giderim. Hiç de ağrıma gitmez. Çünkü köy çocukları gözümde tütüyor.
Şimdi bazı arkadaşlar 'şimdi git' diyebilirler. Hayır bu olmaz. Bu durumda sadece bu kararı ben almama ne eşim ne de ailem müsade eder. Ama zorunlu olursa hiç kimse bir şey diyemez. Bu kararı sabırsızlıkla bekliyorum. Rabbim her şeyin hayırlısını ihsan etsin. 8 yıl köylerde çalıştım. Köy çocuklarının ve velilerinin hali bir başka. Neyse .. Çok duygulandım. Kusura bakmayın, Elektrik sitesinde böyle bir konu açtım. Affedin. Saygılarımı sunuyorum ustalarım...
 
Allah yardımcınız olsun her şey hayırlı gönlünüzden geçtiği gibiolur inş. Sizinkis zorunlu kamu görevi değil gönüllü kamu hizmeti olmuş artık.
 
OECD nin hazırladığı PISA raporuna göre Türkiye 42. sırada kalarak eğitimde ne kadar içler acısı durumda olduğunu gösterdi. Son 10 yılda eğitim sistemi deneme yanılma tahtası, öğrenciler de kobay olarak kullanıldı. 5,5 yaşında çocukların okula gitmesini zorunlu tutan uygulama tam bir fiyasko oldu. 4 4 4 uygulaması da aynı şekilde.

Bana göre bir hayli kötü bir karar olur bu. Yaptıkları deneme yanılma tahtası ile böyle bir işe girişmeleri de muhtemel. Ama uzun yıllar belli bir bölgede yerleşmiş eşi özel sektörde belli bir yere gelmiş ya da kendi işini kurmuş insanların durumu vs bunları hiç ilgilendirmez tabi. Böyle bir yasa çıkarsa bunun altında istemedikleri öğretmenleri doğuya göndererek ve de gitmek istemeyenlerin de zorunlu olarak istifa etmekten başka çaresi kalmaması nedeniyle boşalacak kadrolara kendi elemenalarını koymalarıdır.
 
Eğitimde yapılan hataları -bizzat içerisinde olduğumuz için- buraya yazarsak sayfalar yetmez. Yalnızca ben köylerde çok çalıştığım için böyle bir karar çıkarsa hiç ağrıma gitmez gönül hoşnutluğuyla gider çalışırım. Bunu demek istedim.
Ama bir taraftan kabul etmeyenler, istifa edenler olur onlar da kendilerine göre haklıdırlar ona bir şey diyemem.
 
2014 yılına gircez, konuşduğumuz şey rotasyon. Eski komünizm dönenimden kalan , cumhuriyette memur yetmezliğinden yapmış olduğu zorunluluk ve şimdi bu gündeme geliyor yuh ki ne yuh. Arkadaş rotasyon ne demek ya, sen az gelişmiş yerlere (Türkiyede sırf az gelişmiş yerler doğu ve güneydoğu değil) duruma göre ücret versen sorun olur mu? Git mardinde ki öğretmene 5 bin lira ver bakalım, boş kalıyor mu oralar. İstanbul erenköyde ki öğretmen ile şırnaktaki aynı ücreti verirsen bunu rotasyonla kapatamazsın. Olay kendi görüşümüzdeki elemanları güzel yerlere koyalım, bizim gibi düşünmeyenleride en ucra yerlere sürelim ya istifa eder ya da sürünür. Ülke olarak ekonomik ucurumun çok olduğu, bana göre İstanbul dışında gerçek anlamda büyükşehirimiz olmadığı ortamda, üstelik aileye önem verdiğimiz diye bahsedilen bir ortamda rotasyon nasıl olur. Olsa olsa 4+4+4 gibi muhteşem bir iş :D olur.
 
Son düzenleme:
Ben şunu taktir ettim ki yeni atamalar yerine meslekte yıllarını geçirmiş kişileri bu rotasyona tabi tutacaklarmış. Olması gereken en başından beri bu. Yeni atanan öğretmenlere doğu hizmeti şartı koyuyor devlet. Tamam hiçbir itirazım yok. Gitsin görsün görevini tamamlasın ama 4 yıl gibi bir süre söz konusu bu bence biraz fazla. Nasıl oluyor şu an, hocam gelmiş 50 yaşına emekliliği geleli yıllar geçmiş ama devlete alışmış bir kere emekliliği reddedip tabiri caizse sırtını vermiş devlete devam ediyor. Bu da neye yol açıyor hevesli genç öğretmenlerin atama beklemesine kadronun dolu görünmesine en güzel en verimli çağlarını KPSS illetine 50 kere hazırlanarak geçirmesine meslekten soğumasına diye devam eder.... Gelelim doğu hizmeti mecburiyetine dediğim gibi destekliyorum ancak yeni mezun bir öğretmen tecrübesi yok öğrenciyle nasıl iletişim kuracağını yalnızca teorik derslerden öğrenmiş ve gönderiyoruz bu insanları en zorlu koşullarda öğretmenlik yapmaya sonuç yine aynı meslekten soğuma doğuya öcü gözüyle bakma vs. Gönderelim emekliliği gelen öğrenciye nasıl yaklaşmasını bilen tecrübeli bilgili öğretmenleri doğuya iki sonuçla karşılaşalım

1) Bir kısmı zaten reddedip emekliliğini ister kadro açılır yeni öğretmenlerin tayin şansı artar.
2) Doğuya daha da faydalı öğretmenler gider oradaki öğrenciler ihtiyaçları doğrultusunda daha iyi eğitim ve öğretim alır.

Bir öğretmen çocuğu ve eşi olarak yazdım bunları.
 
Zorunlu rotasyonun nesi takdir olunur anlamadım gitti. Eşiniz 50 yaşında çocuklarda üniversiteye giderken yada üniversiteye hazırlanıyorken, kendi düzeninizi kurmuşken , eşinize haydi biri desin mardine git, bakalım o zaman nasıl olacak dimi???? 50 yaşında çoktan emekliliğini kazanmış kişiler keyfinden devlete sırtını dayamanın aşkından çalışmak durumundadırlar yoksa zar zor geçinmekle alakası yok tabii ki, hoş şimdi emeklilik yaşı 65 oldu,buna ne diyelim?
 
Özel sektörle karşılaştırıldığında son derece makul bence. Emekli olan öğretmenler dershanelerde ya da özel okullarda çok daha iyi maaşlarla ders verebilirler. Ancak tabii ki tam gün ve yorucu tempoda o yüzden de tercih edilmiyor devlete göre. Gelelim özel sektöre siz üst düzey yöneticiler ve patronlar dışında hiç 50 yaş üzeri çalışan gördünüz mü? Kesin görmüşsünüzdür ama istisnadır çünkü özel sektör 45 dedikten sonra adam tutmamaya çalışır elinde. Özelde bu varken devlette neden olmasın? Tamam olmasın ama en azından bu tür görevler verilerek değerlendirilsin diyorum ben. Yine özel sektörde daha iyi iş imkanı, çıkarılma, kadro küçülmesi vs. sebeplerle insanlar işlerinden oluyor ve gerekirse şehir değiştirmek pahasına olsun hem de 30'lu yaşlarında iş arıyorlar. Kendiniz demişsiniz üniversite çağında çocuğu olan aile diye 50-55 yaşlarındayken üniversite çağındaki bir çocuk mu yoksa 30-35 yaşlarındayken kundaktaki ya da ilkokuldaki bir çocuk mu aile için daha büyük sorumluluktur? Bunlar benim düşüncelerimdir. İkili tartışma şekline dönüşmesini hiç istemem böyle bir platformda zaten. Düşüncenize saygı duyuyorum ancak aynı yönde düşünmüyoruz.
 
Saygı değer arkadaşım; zorunlu rotasyon insan haklarına aykırı bir durum, hiç bir şekilde medeni bir hayatta bu düşünülmez. Zaten bu rotasyon olayının en büyük amacı, belli yaştakileri emekliliğe zorlayıp, atama sayısını çoğaltmak, geçici çözüm ama bu çözümün getirdiği sorunlarda cabası. Malesef empati kuramıyoruz. Büyük ihtimal eşiniz yeni atandı yada atanmak üzere ki yorumlardan o anlaşılıyor. Benimde abim öğretmen , öğretmen camiasından uzak değilim. Bugün sizin lehinize geldiği olay, ilerde çok daha başınızı ağrıtacak. Türkiye oldukça garip zamanlardan geçiyor, büyük ihitmal çok sıkıntılı dönemlere girecez. Her gün garip bişey duymaktan midem bulandı, Türk ırkının dahi olmadığını söyleyen yaşam formlarının nefes aldığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu garipliklerde zorunlu rotasyon eklenmesinin üstüne.Üstelik birde olayın can güvenliği boyutu var, şu an üstü örtülmüş bu volkanda patlayabilir. Zorunlu rotasyondan önce devletimin bunları çözmesi gerek, tabii bu çözümde sevr mantığıda olmamalı.
 
Ustalarım dikkat ederseniz bu uygulama İYİ veya KÖTÜ demedim. Gitmek istemeyenler de kendilerine göre haklıdır dedim. Lafım yanlış anlaşılmasın. Ben köylerde çok çalıştıgım için köy çocuklarının ve velilerinin yeri benim yanımda ayrıdır. Yine gidip yine yaparım.
Ama ben gönül hoşluğuyla giderim; fakat 'Şu an neden gitmiyorsun?' diyenlere de sebebimi yukarıda belirttim. Lütfen konuşurken laflarımıza dikkat edersek iyi olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,652
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri
Üst