Üçgen Yıldız, Üçgen Üçgen Bağlantı

Emrah

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
842
Puanları
131
merhaba arkadaşlar;
Transformatörlerde, primeri ve sekonderi üçgen baglı transformatörler neden bu şekilde yapılır ve nerelerde kullanılır. Sonuç itibariyle üçgen yıldız baglı trafoların sekonder yıldız noktası topraga bağlanadığından sistemde 220 volt elde edilebilir, fakat aynı durun üçgen üçgende olmaz dolayısı ile bu trafolar neden bu şekilde üretilir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Evt, bazı trafoların sekonderi, üçgen-üçgen bağlı, bazılarının yıldız-üçgen bunun nedeni nedir, ayrıca bu bağlantıda faz farkı ne anlama geliyor. 15 derece, olduğunu duydum.
 
üçgen bağlı trafolar, genelde , iletim hatlarında kullanılır. Tedaş, üretım santrallarından, tüketım mahallerine kadar olan hatlarda iletim üçgen bağlı trafolar ile yapılır. Tüketıcının kullanım yerlerındekı trafolar, prımeri (girişi)üçgen bağlı, çıkışı (sekonderi) yıldız bağlıdır. Bunları da faz /nötr kullanma imkanımız doğar..
 
zeybek'de bahsetmiş.
Üçgen bağlantı, nötr hattı istenmeyen yerlerde kullanılır.
Üçgen bağlantının büyük güçlerde ve düşük gerilimde, yıldız bağlantının ise küçük güçlerde ve yüksek gerilimde
kullanılması avantajlıdır.

Yıldız bağlantıda sargı gerilimi hat geriliminden 1.73 oranında düşük olduğundan yalıtım açısından daha avantajlı olur.

Üçgen bağlantıda şebekenin her iki fazı bir sargıya uygulanır. Her bir sargı, şebekenin faz arası gerilimi ile beslendiğinden sargıların hem girişini hem de çıkışını aynı derecede yalıtmak gereklidir. Bu sebeple çok yüksek gerilimlerde ( 154 – 380 kV ) tercih edilmez .
Sargılara giren akımlar, şebeke akımından 1.73 oranında daha düşük olduğundan sargılarda kullanılan tel kesiti daha düşük olacaktır. Bununla birlikte sargıları enerjileyen gerilim yüksek olduğundan sipir sayısı da 1.73 kat yüksek olacaktır. Bu da trafo gövdesinin daha büyük olmasına sebep olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • Üç Fazlı Transformatörler.rar
    1.1 MB · Görüntüleme: 1,278
Peki arkadaşlar üçgen üçgen baglı trafolar,iletim hatlarında nötür istenmeyen yerlerde kullanılır demişsiniz.Çok makul bir açıklama,aynı şey üçgen yıldız trafoda olsa ve yıldız noktası topraklanmasa aynı işlevi görmezmi,yada ne gibi bir sorun açıga çıkar..
 
blacktoot ' Alıntı:
...aynı şey üçgen yıldız trafoda olsa ve yıldız noktası topraklanmasa aynı işlevi görmezmi,yada ne gibi bir sorun açıga çıkar..

Bahsettiğiniz: Yıldız Noktası Yalıtılmış Şebeke

Bu tip şebekelerde, faz-toprak teması anında, sağlam fazların topraka karşı gerilimleri 1,73 (karekök 3) katı kadar artar. Yani faz-toprak değeri (220V), faz-faz değeri kadar olur (380V).

Aşağıdaki dokümanda teknik veriler ve hesapları da var. İncelemenizi öneririm. Faydası olur...
 

Ekli dosyalar

  • Elektrik Tesislerinde Topraklamalar.rar
    992.3 KB · Görüntüleme: 87
"Peki arkadaşlar üçgen üçgen baglı trafolar,iletim hatlarında nötür istenmeyen yerlerde kullanılır demişsiniz.Çok makul bir açıklama,aynı şey üçgen yıldız trafoda olsa ve yıldız noktası topraklanmasa aynı işlevi görmezmi,yada ne gibi bir sorun açıga çıkar.. "
"genç arkadaş" toprak kısa devresi için olası faz-toprak geriliminin yükselmesinden söz etmiş. Benim de aklıma harmonikler geldi. Bir taraf üçgen bağlı ise bu trafta harmonikler sirkülasyon akımı şeklinde devreleri tamamlayıp akabilirler. Ama diğer taraf yıldız noktası yalıtılmış, yani nötr hattı olmayan bir bağlama sistemiyse harmonikler şebekede ve trafo sargılarında akamayacaklarından manyetik alana geçerler. Bu alana geçen harmonik bileşenleri devrelerinin kazandan ve trafo yağından devrelerini tamamlarlar. Buna cebri mıknatıslanma deniyor. Tabi bu da trafo yağının, kazanın aşırı ısınmasına neden olur. Trafo yağının ısınması kısaca delinme dayanımını düşürür, trafo yağının ömrünü azaltır.
 
"Peki arkadaşlar üçgen üçgen baglı trafolar,iletim hatlarında nötür istenmeyen yerlerde kullanılır demişsiniz.Çok makul bir açıklama,aynı şey üçgen yıldız trafoda olsa ve yıldız noktası topraklanmasa aynı işlevi görmezmi,yada ne gibi bir sorun açıga çıkar.. "
Özür dilerim, unutmuşum; eğer iki taraftaki sargılar da üçgen bağlı olursa harmonik akımları sargılardan şebekeye geçmeden sirkülasyon akımları şeklinde devrelerini tamamlarlar. Yok eğer bir taraf üçgen, diğer tarafta yıldız noktası yalıtılmış nötr hattı yok ise harmonik akımları sargıların yıldız noktasında yığılırlar, şebekeye de geçemezler, trafo sargılarında da dolaşamazlar. Alana geçerler.Ancak manyetik çekirdeklerinden devrelerini kapatamayacaklarından trafo yağı ve kazandan devrelerini tamamlarlar.
Bir de hatırladığım kadarıyla (yanlışım varsa lütfen uyarın), üçgen-üçgen bağlamanın bir avantajı da dengesiz yüklenmelerde amper-sarım sayısının mıknatıslanma akımını hesaba katmazsak her bir trafo bacağı için sıfır olmasıdır. Oysa bir tarafı üçgen bağlı, diğer tarafı yıldız noktası yalıtılmış nötr hatsız bağlamalarda dengesiz yüklenmelerde bacaklada amper-sarım sayısı sıfırdan farklı olacağından yukarıda sözünü ettiğim sorunlar yaşanacaktır (Trafo kabına ve yağına geçme).
 
ben bu olaya biraz basitce gireceğim
üçgen/yıldız bağlantı
yani üretici tarfı üçgen tüketici tarafı yıldız bir bağlantının en büyük sebebi
tükediclerin dengesizliklerinin üreticiiye yansımasının önlemektir.
geleim nör meselesine yıldız notkası topraklananmayan devrelerde faz toprak arzısını koruma elemanları
görmez.
ha birde üçgen devrede faz toprak arzası nasıl görülüyor
rezeviyer gerilim rolesi sayende görülürn
bir de seinn ralarındaki faz acıcı mezuna
fazlar arsındaki acı farkkı alternatörlerin yapısından kaynaklanır basitce
alternatör 360 derece dağiresel olduğundan 306/3 3 faz olduğundan 120 drece faz farkı vardır.
bu 120 dereceklif faz farfı işi büytürsen kök 3 vs lere ulaşırsın
 
değerli arkadaşlar, kullanıcı tarafta tr yıdız noktası toprağa bağlanmaz veya arıza olarak topraktan ayrılmış ise, tr arızalarında yüksek gerilimin segondere atlaması, atmosferik havadan etkilenecek olması çok büyük tehlike arz edecektir.hepinize saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,691
Kullanıcılar
452,685
Son üye
rahmandogan

Yeni konular

Geri
Üst