Merhaba. Çok doğrudur, MEGEP dökümanları sürekli belirli bir seviyeden anlatıyor, forumumuzda zaten MEGEP Dökümanları arişivi kısmı (RAR dosyları şeklinde) arşivlenmiş olarak bulunuyor. Bazı siteler elektriğe ilk başlangıç konularını basit düzeyden alıp anlatabiliyor, örneğin elektrikport sitesi ve buna benzer diğer başka siteler gibi. Size başlangıçta bir ışık olabilmesi için çok kısa olabilecek tarzda bazı cevapları yine verebilmeye çalışayım:
1- Elektron sayısı amperi (akım şiddetin) ifade eder, ne kadar çok elektron sayısı varsa o kadar çok ampere karşılık gelen bir değeri vardır demektir.
2- Diyot yarıiletken, tek yönde tam geçiş kolaylığı ,ters yönde ise büyük bir direnç gösterip akımı hiç geçirmeyen (Ters yönde belirli bir voltajdan sonra bu kural bazı diyotlarda tam değişir, örneğin zenerlerde böyledir) dirençler ise akımın (elektronların) geçmesine mukavemet gösteren iki yönde de iletmeyi kusurlu (kayıplı) yapan elemanlardr.
3- Kısaca başından çok şeyler geçer. Önce santrallerde alternatör sarglarında üretilir, YG trafolarıyla yükseltilir, uzun yollar kat eder, OG ara trafoları ve AG şebeke trafoları ile prizlerimize kadar bizim evlerimize girip gelmiş olur.
4- Faz aralarında derece farkı olan ( 3 fazda 120 derece gibi) elektrikteki farklı çıkış sargıları arasındaki farklı çıkış uçlarından elde edilen farklı
Elektrik çıkışlarıdır. En çok 3 faz kullanılır, ama 6 veya 12 fazlı sistemler de vardır.
5- Toprak dünyadaki yer, yani yer toprağıdır ve sıfır potansiyelde kabul edilir. Topraklama için ona topraklama amacıyla deşarj olan tüm yükler dünya toprağında yok olur, tam sıfırlanır, bahçe ıslak bile olsa yerden ayaklarımızın temasıyla bizi bu yüzden hiç çarpamaz.
6- Statik (Sürtmeyle oluşan) elektrik olmadığı sadece akan elektrik olduğu için, ondan kesilen örneğin YG hattının küçük bir parçasında hiç elektrik kalmaz, bizi bu yüzden hiç çarpamaz.
7- O bahsettiğiniz durum sadece trafolarda (hareketli parçası bulunmayan elektrik makinelerinde) olur, giriş ve çıkış sargıları sarımları farklı ise çıkan volt/amper oranında güç (Watt, kW) değişmeyip sabit kalacak şekliyle akımın çıkış şeklinde bazı iç değişimleri olur, amper azalırken voltu artabilir, voltu azalırken amperi artabilir. İzolasyon trafolarında ise sarımlar eşit olduğundan giriş ve çıkış akımlarında değişim olmaz, sadece trafo gücü yani watt (VA, kVA) sınırlandırılmış olur. Birincisine örnek CRT TV 'lerin EHT trafosunu, Tesla bobinini, araçlardaki ateşleme bobinini, ikincisine örnek olarak kaynak makinelerinin trafolarını, punta (nokta) kaynak makinesi trafosunu, 100 watt.'lık tabanca havyaları verebiliriz.
Şebekedeki normal akımda bu amper/volt azalması normalde olmaz, ancak SMPS prensiple çalışan güç kaynaklarında ise voltaj azalınca çıkışı korumak (sabitlemek) için amper fazla, artınca yine çıkıştaki dc. akımı korumak için amper daha az olarak bu şebekeden çekilir. Bu terslik bir de onlarda vardır örneğin.
* Nötr iletkeni "tam sıfır iletkenidir" demek değildir, sadece toprakla bütünleşmiş ama bizi çarpmayan (O da toprağa göre voltajı 0 olduğu içindir) ancak diri ve çok canlı elektrik ucudur. Toprakla birleşen + veya - statik elektrik yükü ise tamamiyle 0 olmuştur, gerçekten nötr duruma geçeni ise sadece statik elektrik yükleridir. Birbirleriyle karıştırılan veya bazı tartışmalara sebep olan yanı da tam bu noktasıdır. Kolay gelsin.