Üniversite öğrencisinden temel elektrik soruları !!!

enjektör

Üye
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
29
Onlisans Elektrik okuyuyorum ama derslere ilgisizlikten hic bir sey bilmiyorum simdi eksiliklerimi kapatmak istiyorum ve calisiyorum ama aklimda sorular var yardimci olursaniz sevinirim.
1-)İletkenlerdeki elektronlar in sayisi neyi ifade ediyor
2-) Direnç ve diyot arasindaki fark nedir ikisi akima zorluk cikarmiyor mu
3-) Barajlarda alternatör ile uretilen elektirik evde prize gelene kadar basindan neler nasil gecer
4-) Faz nedir ne icin kullanilir
5-) Topraklama nedir evde topraklama varsa binanin altindan topraga mi veriliyor akim o halde eger bahce tarzi islak bi yere akim veriliyorsa elektrik carpmaz mi bizi
6-) Alternatörden uretilen elektrigi iletirken düşünün ki bir anda elektrigi kesmeden iletkenden bir parca kestik , o parça da elektrik neden kalmaz
7-) Akim artarken nasil voltaj azalir yada o artarken diger neden azalir.
TesekkurleR simdiden
 
İnternetten ogrenmeye calisiyorum ama internette her ögretici ogrenciyi belli bir duzeyde varsayarak anlatiyor boylelikle anlayamiyorum
 
Yok mu yardim edecek
 
ama arkadaşım daha normal bir konuşmada anlalaşamıyoruz teknik konuşmada nasıl anlaşacağız
şimdi senin kalbini kırmak istemem ama sen zorluyorsun
şimdi yer değiştirelim seninle ? empati yapalım ??
ben derse hiç gitmeyeyim ilgisiz olayım , ya bilgisayar oyunu oynayayım,yada king oynayayım, ne bilim işte öle şeyler sonra ders lazım olsun sıkışayım hemen internete yazayım herkeste bana anlatmak için javs gibi atlasın. seninde EN KIYMETLİ ŞEYİN ZAMAN OLSUN !!!!!! sende o zamanını bana ayır ?
varımı böyle bir dünya .. sence?
yetişmiş eleman öğrenmiş eleman sektörümüzde ciddi bir sorun biz bu sorunun neresinden tutabiliriiz nasıl insanlara yardım edebiliriz? nasıl sektördeki sıkıntıyı giderebiliriziin kaygısını veriyoruz ? sektörün yarısı iraklılarla , suriyelerlerle dolu ? neden ? çünki onlar çalışıyor .? biz napıyoruz ? haytalık . buradan sakın olaki iraklıların suriyelilerin çalışmasını eleştirdiğim yadırgadığım anlaşılmasın .. ÇÜNKİ BİR İNSANIN EMEĞİNİ SATARAK ONUNLA ONURLU BİR ŞEKİLDE ONURLU YAŞAMAYA ÇALIŞMASI DÜNYANIN EN KUTSAL ŞEYİ.. dini, dili ,ırkı rengi, ne olursa olsun bunun konuyla alakası yok tabikide.

öğrenmek istiyorsan emek harcıyacaksın çaba harcıyacaksın zaman harcıyaksın.. bak para harcamana gerek yok. ama en değerli şeyimiz zamanımızı sana ayırmamız için bize en azından 1 sebep göstereceksin
sen bize bir adım atacaksın biz sana100 atarız .. bizden yardım istiyorsan bizim koşulumuz bu . ha sana uymazsa gene eyvallah . bildiğin gibi devam et .
ha armut piş ağzıma düş diye düşünüyorsan armut ağacının altına yatacaksın ağzını açacaksın armut düşerse düşer . düşmezse şansına oda .
bu olayı sakın şahsınla alakalı düşünme ... senin şahsında çoğu türk gencine yazdım ..anlayan anlar anlamayana daha ne diyim ben?
 
Başlık içeriğin özeti niteliğinde olmalıdır

Bu sebepten "BEN BİR CAHİLİM" konulu başlığınız daha uygun şekilde düzenlendi. Dikkat edelim lütfen...
 
Merhaba. 1999'da evime gelen çok samimi bir ziraat müh. arkadaşım (Gemerek/Sivas'lı) kütüphanedeki teknik kitaplarımı sıralı olarak görünce ;
- Bana bir tane çok incesinden bir kitap ver (Veya hemen tavsiye et!) tüm bu kütüphanendeki kitapların hepsi senin gibi benim de kafama hemen girmiş olsun:) Böyle bir kolaylığı bana hemen yap, çünkü genel bilgim (Kültürüm) hiç yeterli değil" demişti. Sizin talebiniz de bana ayni bunu çağrıştırdı. Yani tek bir hap (veya kitap) olsun, ama bunun içinde süper bilgiyi içeren özel bir tablet veya özel hap olsun, her derde deva gelsin. Armut piş, ağzıma düş! hesabı..

Çünkü sorduğunuz bu sorular neredeyse kontrolkalemi formundaki tüm yazıların anafikri olarak olarak çok uzun zamanda çıkabilecek sonuç cevapları şeklindedir, hiç kimsenin zamanı veya gücü bunları bir çırpıda tam olarak da cevaplamaya yetmeyecektir, zaten yetemez ve bu işe ayıracak yeterli zamanı hiçbir zaman olamaz.

İlgili konuları MEGEP arşivinden seçerek kendinize PC'nizde HDD'de bir özel arşiv oluşturacaksınız, hergün belirli bir paketi çalışarak zaman içinde bu soruların cevabını zaten kendiniz kolayca bulmuş olacaksınız. Kendiniz için veya cevabını çok bulmak istediğiniz tüm bu sorular için en etkili veya yeterli olanı sadece bu yol olacaktır. Kolay gelsin.
 
İlginiz icin tesekkur ederim
elbette arastirmadan olmaz olamaz
Ama dedigik gibi piyasadakiler hep bir birikim varsayiyor megep dahil buna bu yuzden buraya yazdim
Bakmam gereken kaynaklar arasinda megep i zikretmeniz sevindirdi beni megep incelerim biraz daha
Yadaa sizin baska link kitap kaynak tavsiyeniz varsa sevinurim
 
Merhaba. Çok doğrudur, MEGEP dökümanları sürekli belirli bir seviyeden anlatıyor, forumumuzda zaten MEGEP Dökümanları arişivi kısmı (RAR dosyları şeklinde) arşivlenmiş olarak bulunuyor. Bazı siteler elektriğe ilk başlangıç konularını basit düzeyden alıp anlatabiliyor, örneğin elektrikport sitesi ve buna benzer diğer başka siteler gibi. Size başlangıçta bir ışık olabilmesi için çok kısa olabilecek tarzda bazı cevapları yine verebilmeye çalışayım:
1- Elektron sayısı amperi (akım şiddetin) ifade eder, ne kadar çok elektron sayısı varsa o kadar çok ampere karşılık gelen bir değeri vardır demektir.
2- Diyot yarıiletken, tek yönde tam geçiş kolaylığı ,ters yönde ise büyük bir direnç gösterip akımı hiç geçirmeyen (Ters yönde belirli bir voltajdan sonra bu kural bazı diyotlarda tam değişir, örneğin zenerlerde böyledir) dirençler ise akımın (elektronların) geçmesine mukavemet gösteren iki yönde de iletmeyi kusurlu (kayıplı) yapan elemanlardr.
3- Kısaca başından çok şeyler geçer. Önce santrallerde alternatör sarglarında üretilir, YG trafolarıyla yükseltilir, uzun yollar kat eder, OG ara trafoları ve AG şebeke trafoları ile prizlerimize kadar bizim evlerimize girip gelmiş olur.
4- Faz aralarında derece farkı olan ( 3 fazda 120 derece gibi) elektrikteki farklı çıkış sargıları arasındaki farklı çıkış uçlarından elde edilen farklı Elektrik çıkışlarıdır. En çok 3 faz kullanılır, ama 6 veya 12 fazlı sistemler de vardır.
5- Toprak dünyadaki yer, yani yer toprağıdır ve sıfır potansiyelde kabul edilir. Topraklama için ona topraklama amacıyla deşarj olan tüm yükler dünya toprağında yok olur, tam sıfırlanır, bahçe ıslak bile olsa yerden ayaklarımızın temasıyla bizi bu yüzden hiç çarpamaz.
6- Statik (Sürtmeyle oluşan) elektrik olmadığı sadece akan elektrik olduğu için, ondan kesilen örneğin YG hattının küçük bir parçasında hiç elektrik kalmaz, bizi bu yüzden hiç çarpamaz.
7- O bahsettiğiniz durum sadece trafolarda (hareketli parçası bulunmayan elektrik makinelerinde) olur, giriş ve çıkış sargıları sarımları farklı ise çıkan volt/amper oranında güç (Watt, kW) değişmeyip sabit kalacak şekliyle akımın çıkış şeklinde bazı iç değişimleri olur, amper azalırken voltu artabilir, voltu azalırken amperi artabilir. İzolasyon trafolarında ise sarımlar eşit olduğundan giriş ve çıkış akımlarında değişim olmaz, sadece trafo gücü yani watt (VA, kVA) sınırlandırılmış olur. Birincisine örnek CRT TV 'lerin EHT trafosunu, Tesla bobinini, araçlardaki ateşleme bobinini, ikincisine örnek olarak kaynak makinelerinin trafolarını, punta (nokta) kaynak makinesi trafosunu, 100 watt.'lık tabanca havyaları verebiliriz.

Şebekedeki normal akımda bu amper/volt azalması normalde olmaz, ancak SMPS prensiple çalışan güç kaynaklarında ise voltaj azalınca çıkışı korumak (sabitlemek) için amper fazla, artınca yine çıkıştaki dc. akımı korumak için amper daha az olarak bu şebekeden çekilir. Bu terslik bir de onlarda vardır örneğin.

* Nötr iletkeni "tam sıfır iletkenidir" demek değildir, sadece toprakla bütünleşmiş ama bizi çarpmayan (O da toprağa göre voltajı 0 olduğu içindir) ancak diri ve çok canlı elektrik ucudur. Toprakla birleşen + veya - statik elektrik yükü ise tamamiyle 0 olmuştur, gerçekten nötr duruma geçeni ise sadece statik elektrik yükleridir. Birbirleriyle karıştırılan veya bazı tartışmalara sebep olan yanı da tam bu noktasıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,674
Kullanıcılar
452,675
Son üye
xzscorpionn

Yeni konular

Geri
Üst