engineer61 ' Alıntı:
Elektrikte yüksek akım ,düşük akım çarpmaz diye birşey olmaz.Elektirkte var olan gerilim çarpar akım değil bu yuzden çarpılmamiş olabilirsiniz ama o yukseklikte bir akım vucutta ki dirençle çok buyuk gerilim oluşturur diye düşünüyorum.Ayrıca FLUKE yüksek gerilim düşük akım çarpmaz dedi bence bu yanlış Yuksek gerilim hatlarında yuksek gerilim düşük akım vardır

Saygılarımla
Evet engineer61 yüksek gerilim hatlarında düşük akım vardır ama neye göre kime göre?
Sanırım YG dağıtım felsefesini tam olarak bilmiyorsunuz. Hemen anlatayım bir barajda tribünlerde üretilen ortalama 16 000 V luk enerji trafo merkezlerinde 154 000 V a çıkartılır. Sonra bu 154 000 V şehir merkezlerlerindeki şalt merkezlerine gönderilir. Orada 10 000 V a düşürülür. Sonra çoğu sokak başlarında bulunan trafo merkezlerinde 3X220= 380 V a düşürülür. Bunun sebebi uzun mesafeli iletim hatlarındaki kaybı önlemektir. Ama iletim hatlarında sizin tabirinizdeki gibi çok düşük akım yoktur. Akım olmasa yağmurlu havalarda teller arasında yada herhangi bir nesneye bu 154 000 V atlama yapmazdı. Ki çalıştığım fabrikadaki trafo beslemesi olan 10 000 V hattının periyodik olarak ölçümlerinde tespit ettiğim bir değer:
4 Faz. Herbiri full kapasite çalışırken 23 Amper. Bakın gerilim yüksek akım düşük. Neden 300-500 A değilde 23A. Neden?
Çünkü gerilim yüksek, Çünkü asıl kullandığımız akım OG trafosunun sekonder ucundan alınır. Primer ucundan 23A çekilmesi normaldir. Ben elektrikçi değilim elektronikçiyim, ilgilenen elektrikçi arkadaşlar bunun mantığını daha iyi açıklayacaklardır.
Şunu unutmayın; Akım olmazsa gerilim, gerilim olmazsa akım hiçbirşeye yaramaz.
Ayrıca ben aşağıdaki yazımı tekrar hatırlatmak ve bir noktaya dikkat çekmek istiyorum;
Yüksek gerilim
"çok az akım", alçak gerilim yüksek akım çarpmaz.
Bu noktadaki çok az akım cümlesine dikkat ediniz. Hani şu TV nin anot kısmında bulunan 15000V vardı ya aşağıda yazdığım; bugün araştırdım yaklaşık olarak 20mA civarındaymış. O akımı çıkartın bakalım 5 A e o zaman haliniz ne olacak. Ama akım 20mA çarpılmıyorsunuz. Gerilim 26V 15000A yine çarpılmıyorsunuz.
Yani Nema Problema.
Birde;
Bunun mantığı nedir? Pek bişi anlayamadım. Teori ve pratik dışı düşünüyormuşsunuz gibi geldi bana ne dersiniz?
"ama o yukseklikte bir akım vucutta ki dirençle çok buyuk gerilim oluşturur diye düşünüyorum"