çevre aydınlatma hesabı ??

Aydınlatma hesabındaki ilk ve en önemli adım; aydınlatma yapılacak yerde ihtiyaç olan aydınlatma düzeyi miktarıdır birimide Lux'tur.
Dış ortamda,Kış günlerinde parlak güneş altında yol düzlemideki aydınlatma düzeyi 10.000Lux'tür, yaz günü güneş altında ise 100.000Lux seviyelerindedir. Ay ışığında aydınlatma düzeyi 0,2Lux civarındadır sokak ve cadde aydınlatmalarında yol güvenliği açısından aydınlatma düzeyinin 40Lux değerine yakın olması gerekir.
Hedefimiz yüzeyde 40Lux değerini yakalamak değişkenlerimiz ise belli direk boyu,ampul cinsi,ampul gücü, direkler arası mesafe, yol genişliği,yolun tek tarafından mı iki tarafındandamı aydınlatma yapılıyor. Bu değişkenler ışığında hazırlanmış hazır tablolar vardır. örnek vermek gerekirse; yol genişliği 10m, direk boyu 6m, direkler arası mesafe 25m, yolun çift tarafından atlamalı aydınlatma yapılacak ise 250W civa buharlı aydınlatma armatürü ile 38Lux aydınlatma düzeyi sağlanır. Değişken çok olduğundan buna ait cetvel sayısıda fazladır.
Kapalı alanlarda kirlilik faktörü tavan,zemin,duvar boya rengi armatürler arası mesafe, armatür yüksekliği,ampul ışık akısı gibi değişkenler vardır. Bunlara aitte hesap cetvelleri vardır. Önemli olan işin ilk adımı ihtiyaç duyulan aydınlatma düzeyinin belirlenmesidir bununla ilgilide cetveller mevcuttur. Örneğin Laboratuvarlar 400-800Lux , sınıflar 300-400Lux cafeler 200-250Lux v.b
Hesap yöntemi ve ilgili cetveller pelsanın ürün kataloğunda mevcut internet sitesindende ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum. Saygılarımla...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
hakan abi siteye yeni üye oldum verdiğin proje ve bilgiler için çok teşekkür ederim.
 
bana dış aydınlatma hesapı ile ilgili formul gerekli nasıl temin ederim bilen var mı acaba
 
rakani arkadaşıma katılıyorum bu tür ortamlarda net bir veri elde etmen biraz zordur burda önemli olan müşteriyi piskolojik olarak tatmin etmendir.Aydınlatma teknik bir işsede psikolojik tarafıda vardır.
 
Arkadaşlar bu konuyla iligi biraz daha bilgi verirseniz sevinirim ...
 
teknikadam hocam
çizdiğiniz bu projelerden herhangi biri için ayd. düzeyi , topraklama hesabı, kompanzasyon v.b. hesaplamarı verirseniz sevinirim
teşekkürler.
ben bunlardan birini örnek uygulama olarak okulda hocaya vercem.
projeler için ayrıca teşekkürler .
 
sayın akcbaba,

Dıalux adlı programı kullanmanı tavsiye ederim.Aydınlatma tasarımında kullanılan bu programın kullanımı cok basit ve hızlı bır sekılde dızayn yapmanı saglıyor.Bır yol aydınlatmasını cok rahat bır sekılde yapabılırsın mesela.
Programı su sıteden ındırebılırsın ; DIALux
aynı sıtede turkce kullanma kılavuzuda var.
Kolay gelsın...
 
eğer sizden istenen normal bir aydınlatma ise tecrübelerinize ve cevre koşullarına göre bir aydıtlama hesabı yapabirlirsiniz, ama işin profesyonel yapılmasını istiyorsanız, aydınlatma hesap formülleri vardır, teknik aydınlatma kitaplarından bu formül hesaplarını ve cetvellerini bulabilirsiziniz, yine bir çok firma bu formüllerden yaralanarak programlar yapmışlardır, lamp, relüxs gibi firmalar mevcuttur ama programları her isteyene veriyorlarmı bilmiyorum. bu şekilde bir hesap çıkarılabilir ( kullanılan armatür veya lambanın teknik dökümalarında genelde etkin mesafesi yazar), bu bilgilerden yaralanılarak bir mühendislik hesabı ile aydınlatma hesabı çıkartılır, gerekli lamba adeti bulunabilir.
 
yollar cadde ve otobanlarda sdandardı her direk 50 mt aralıklarla konur yönetmelikte böyledir
aydınlatma tasarımı ve proje uygulamaları kitabımıza bakarsak kapalı alan çevre site vb gibi yerlerde ışık şiddetine göre aydınlatma yapılmasını ön görmektedir örneğin bi sitenin çevre aydınlatmasını yapıcaksanız kullanıcağınız direğin boyuna ve armatürün ışık yayma şiddetine göre mesafelerini ve yerlerini tecrübenizi konuşturarak en uygun şekilde aydınlatma sağlamalısınız altını çiziyorum aydınlatmayı öyle bi şekilde güzel yapmalısınızki uygulamanız bittikten sonra hiç bi fikir ve akıl kusur bulamasın ozaman standardı yakalamış olursunuz
kısacası tecrübe ve zekanızı oraya dökmelisiniz.
 
Arkadaşlar ledli çevre aydınlatma yapmayı düşünüyorum. Lümen hesabı direk mesafeleri, gerilim düşümü hesapları ile ilgili elinde dökümanı olna paylaşabilirse çok sevinirim. DC 24V ile besleyeceğim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,704
Mesajlar
929,105
Kullanıcılar
452,408
Son üye
octaiceri

Yeni konular

Geri
Üst