Eğer primlerini doğru bir şekilde verirlerse bir aylık yurt dışı çalışmasıyla maaşının 3 katını kazanırsın. Benim daha önce çalıştığım firmada senin gibi arkadaşları montaja ve testlere gönderiyorduk. Yurt dışına giden teknisyen uçağa biner binmez 200 Euro'yu cebe koyuyordu. Kaldığı her gün için yine 200 Euro para alıyordu fakat bizim firma %60ını alıyor, %40ını teknisyene veriyordu. Ayrıca teknisyen maaşları da oldukça düşüktü, bu yüzden teknisyenler yurtiçi ve yurtdışına gitmek için can atıyordu. Tabi bizde bir aylık iş olmuyordu. Genellikle bir aylık işler için 5-6 teknisyen gönderiyorduk iş erken bitsin diye veya iki-üç günlük işler oluyordu. Senin hem maaşın dolgun hem de sürekli sahada çalışacağın için maddi açıdan getirisi yüksek.
Ayrıca sahada çalışacağın için eften püften bahanelerle çalışmayabilirsin. Örneğin açık havada çalışacaksan ve hava yağmurluysa işi daha önce anlaşılan günde bitirebileceğini düşünüyorsan o günkü yapacağın testleri erteleyebilirsin. Çalışma saatlerin esnek olabilir yani. Aynı zamanda test için çağıran firma seni güzel yerlerde misafir edecek. Bazı firmalar yemeğini, sigaranı da karşılayacak. Bununla birlikde çalıştığın şehire dönünce ertesi gün izinli sayılacaksın. Ha bi de şu var; her gittiğin ülkeden alışveriş yapabileceksin(iPhone, Samsung falan
) Tabi saha şartlarına göre kir pas içinde de kalabilirsin sahada çalıştığın günlerde.
Eğer benim çalıştığım firmada anlattıklarım gibi bir işse maddi anlamda çok çok rahat edeceksin ve istediğin kadar çalışacaksın.
Bütün bunların yanında düzenli bir hayatın olmayacak. Evliysen eşini, çocuklarını göremeyeceksin mesela. Düğün, dernek varsa bazılarına işinden dolayı katılamayacaksın. Gerekli durumlarda bayramlarda çalışman istenecek.
KPSS'den atanıp öğretmen olman durumunda 1800 lira maaş alacaksın, bunun yanında ek ders ücretin olacak. Toplamda maksimum 2500 lira para kazanacaksın. Haftanın 5 günü maksimum 40 saat çalışacaksın. 3 ay yaz tatilin olacak. Bayram tatilin olacak. Her akşam okuldan gelince aileni göreceksin. İşin garanti olacak, batma, çıkma, kriz, işten atılma gibi durumlar yok.
Kısaca özetlersem, bir taraftan aylık yaklaşık olarak 1750-5000 TL arası değişen bir maaşın olacak, bayram seyran çalışacaksın, belirli bir iş çıkış saatin ve düzenli bir hayatın olmayacak. Diğer taraftan aylık maksimum 2500 TL para alacaksın, sürekli tatilin olacak, işten çıkış saatin belli olacak.
Son olarak bir de şöyle bir şey söyleyeyim; KPSS'den çok yüksek bir puan alamazsan yani evine en yakın okulu tercih edemezsen atanmak için mecburen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki okulları tercih edeceksin. 5 yıl zorunlu görev yüzünden çok farklı bir şehirde çalışacaksın.
Sonuç olarak her şey KPSS'de yapacaklarına bağlı. Eğer KPSS'de çok iyi yapacağına inanıyorsan ve benim gibi yatmayı seviyorsan teklifi düşünmeden reddet. Eğer, zaten KPSS'den pek bir şey yapamam ben, bir sürü rakibim var, şansım çok düşük diyorsan özel sektörü düşün derim ben.