İşe alım sürecinde MAAŞ SORULMASI ve uslubu..

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,187
Puanları
181
Yaş
39
İkidir katıldığım öğrenci aktivitelerinde, öğrencilerin ilk sorusu "Maaş ne kadar?" .
Viko gezisinde soruldu, biraz önce Mercedes Bnz e de gelen ilk soru bu oldu :)
Ya adam belki 5000 veriyor ama asgari ücretli gösteriyor, Adamı niye bunaltıyorsunuz :)

Uzmanlar iş görüşmesinde maaş sormayın diyor, neye çalıştığınızı bilmemeniz de olmaz...
Siz birini işe alırken , adam size ilk biri maaşı sorsa ne düşünürsünüz?

Özetle uslubu ne olmalı sizce...
 
Kardeşim işe alım sürecinde bir takım formlar dolduruyorsun orada eski çalıştıgın yerlerdeki tecrübe ne kadar maas aldığın ve net maas beklentisi gibi yerler vardır zaten sen onları doldurunca sirket sana verebileceği maası sunar
 
..
Siz birini işe alırken , adam size ilk biri maaşı sorsa ne düşünürsünüz?...

Hiç iş görüşmem olmadı ama ilk soracağım , benden ne bekliyorsunuz
İkinci soracağım , bana karşılığında ne vereceksin , olurdu.
Uzmanları boş ver , kendine güveni olan biri gibi içinden geldiği gibi davran.
Seni anlayıp değerlendiremediyse miktir et öyle iş yerini.
5 verip 3 diyeni de miktir et küçük kafalı iş verenin küçük kapasiteli yeridir eselemezsin , en azından hırsızdır uzak dur.
Hoş ne işçilerde var onlarda hırsız patron arkasını döndüğü anda ...

Çok zor konu tabii aslında iş veren açısından da işçi açısından da.
Günümüzde insanlar göründüğü gibi olmuyor maalesef.

Lakin az konuşmak sadece sorulana cevap vermek kendini tanıtırken yeteri kadar anlatmak uzatmamak ama asla tevazulu olmamak ( neysen o ) düzgün giyinmek saygılı davranmak elini ayağını koyacağı yeri şekli bilmek ve asla göz temasını kaybetmemek önerilen şeylerden.
 
Unutmayın ki işini bilen bir ustanın maaş bilgisi de vardır.Gençliğimde maaş konuşmadan işbaşı yaptığım bir-iki firmada ay sonu asgari ücret aldığım oldu.Bunedenle bende işin ne olduğunu öğrendikten sonra istediğim maaşı söylerim
 
Yeni nesil maaşı sorar ağa kızmayın. İnsanların her türlü bilgisi artık ceplerinde. Doktora gitmeden önce hastalığımız az çok tahmin edebilir hale gelindi. Bu devirde çalışma şartları ve koşullarına göre insanlar hareket edecektir. Zaman hızlandı. Yeni nesil açık sözlü zaman kaybetmek istemiyor. ABD de iş ilanlarında vereceğin ücreti net olarak belirtmek zorundasın. Bizde ise ama sakın sorma ayıp, yok kötü gözle bakarlar falan filanla bu engellenmeye çalışılıyor. Bu nesile zamanla maaşın da artar yalanlarını yediremezsiniz.

Öyle iş görüşmeleri var ki, 4. görüşme oluyor daha alacağın ücreti bilmiyorsun. Bunun tek açıklaması var, şirket kötü niyetlidir. Allah göstermesin haftada 6 gün iş ve komik bir maaşla çalışacak durumum olsa, özel ders veririm yada ufak bir yer açar iyi kötü geçimime bakarım en azından kafam rahat olur. Şu an mesai saati dışında hobi olarak yaptığım işte bile asgari ücrete yakın para kazanabiliyorum.

Neticede maaşı soracaklar ve akıllarında o firma ile ilgili bilgi olacaktır. İsmi ne kadar büyük olursa olsun, çalışana verdiği değer ücrete de yansır.
 
Sayın Yelek 87,

Aynen dediğiniz gibi. ABD de iş ilanlarında verilecek ücret aralığı net bellidir. Bizde maalesef kurumsal geçinen firmalarda bile tam bir ikiyüzlülük hali mevcut. Ben bunun nedenini işverenin kurnazlığında görüyorum. Yani işveren sana 4000TL vermeye dünden razı ve kafasına bunu koymuştur. Buna rağmen hala senden maaş beklentini soruyorsa bunun nedeni belki bu eleman 2000TL ye çalışmaya razı ise neden 4000TL ödeyeyim beklentisidir.

Bir de bizim bu kurumsal firmaların bu rakamı açık seçik açıklayamamasının bir nedeni de aynı kurum içinde aynı işi yapan elemanlara farklı maaş uygulaması yapmasıdır.

otomasyon mühendisi için gazeteye 5000TL için ilan verirsen ve şirketinde 2000TL çalışan adam varsa bu adam aldığı maaşa isyan eder, etmelidir de. Zaten bu ikiyüzlü politikalardan dolayı pekçok şirkette maaş kişiye özeldir ve açıklanması kesin bir dille yasaklanır. Kimse kimsenin maaşını bilmez.

Daha yakın zamanda bana gelen iş teklifini aşağıya kopyalıyorum. Adam açık açık yılda 120-130bin USD maaş %20 bonus diye açık açık yazmış. Doğrusu da bu.

Bu arada 5000TL maaş verip maaşı asgari ücret üzerinden göstermek bildiğin suçtur. Bunun acısını da ücretli emekli olduğunda başkaları 3500TL alırken kendisi asgari ücrete talim ettiğinde, komik bir kıdem tazmınatı aldığında farkeder ama iş işten geçmiştir.

"The second job title is a Transformer Expert. The salary range would be 120k-130k + 20% bonus, again based on prior experience. "
 

Forum istatistikleri

Konular
128,882
Mesajlar
921,311
Kullanıcılar
451,026
Son üye
prfeem

Yeni konular

Geri
Üst