İşte dünyanın en küçük pili

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,284
Puanları
1,866
Yaş
47
Git gide küçülen elektrikli aletlere piller de uyum sağlamak zorunda. İşte bu yüzden Kaliforniya'daki Sandia Milli Laboratuvarları'nda görevli araştırmacılar uzun soluklu bir çalışmaya imza attı.

Araştırmacı Jianyu Huang'ın yönettiği bir grup bilim adamı anotu saç telinin 7 binde bir kalınlığında tek bir nanotel olan lityum temelli batarya yaptı.
ANI'nin haberine göre transmisyon elektron mikroskobu (TEM) yardımıyla yapılan bu pil, laboratuvarın Entegre Nanoteknolojiler Merkezi'nde oluşturuldu.

Araştırmanın önderi Huang, bu deneyin kendilerine pili atomik ölçek çözünürlüğünde ve gerçek zamanlı olarak doldurup boşaltma imkanı verdiğini, bunun da ana mekanizmayı daha iyi anlamalarını sağladığını söyledi.

Lityum iyon pillerin (LIB) kendilerine ilham kaynağı olduğunu söyleyen Huang, buna rağmen bu pilerin enerjisinin ve güç yoğunluğunu düşük olduğunu kaydetti.

Yapılan minik batarya, 100 nanometre çapında ve 10 mikrometre yüksekliğinde kalay oksitten tek bir nanotel anottan(artı uç) oluşuyor. Ayrıca 3 milimetre yüksekliğinde lityum kobalt oksitten katot (eksi uç) ve iyonik sıvı elektrolit içeriyor.

Yüksek enerjili bu pil ile yeni nesil fişli telefon, laptop ve elektrikli aletlerde büyük ilerleme sağlanması hedefleniyor.

Bu yeni çalışma Bilim dergisi'nde yayınlandı.

Kaynak: zaman
 
sanmıyorum hiçde duymadım kalem pil yaptıgımızı türk malı kalem pil diye
 
piyasaya ilk cikan notebook yada mobil telefonlarin pil boyutlari ile gunumuzdekiler kiyaslandiginda, yakin zamanda daha da kuculecegini tahmin etmek cok da zor degil. boyle bir bulus sadece mobil hayatla sinirli kalmayip, farkli sektorlerde de kullanilacak ve cok da yaygin hale gelecektir diye dusunuyorum.

biz sadece haberleri okuyup "adamlar yapmis" deriz ve aninda kullanmaya baslariz, teknolojinin bu kadar icindeyiz. bizim de milli laboratuvarlarimiz var mi? ya da orada neler arastiriliyor, merak ediyorum.
 
biz göremiyeceğiz yakında göz ile herhalde mikroskopla bakıcağız cihazlara yakın zamanda
 
bizim laboratuvarlarda -bizleri_ nasıl dolandırırız yeni çıkan mucitleri nasıl ortadan kaldırırız bu ülkeyi mileti nasıl yıkarız gibi konular üzerinde araştırma yapılıyor ve inanın ki başarılılar.
 
bizim laboratuvarlarda -bizleri_ nasıl dolandırırız yeni çıkan mucitleri nasıl ortadan kaldırırız bu ülkeyi mileti nasıl yıkarız gibi konular üzerinde araştırma yapılıyor ve inanın ki başarılılar.


aynen hocam çok haklısın... biz anca bunu yapan mühendisleri nasıl öldürürüz nasıl ortadan kaldırırız nasıl maliyeti düşürürüz gibi hesaplar yaparız..
 
Mercimek büyüklüğünde bir microchip' e 600 dosya kağıdı (A4) bilginin sığdırılabildiğini TÜBİTAK dergisinden okumuştum. Bu okumuş olduğum çalışma da yanılmıyorsam 2 yıldan daha eskiydi. Pilde bu çalışma bence geç kalınmış bir geomektrik çalışma diye düşünüyorum. Teknolojinin ilerlemesine yetişmek zor, saç teli inceliğinde bir telin içerisine delişk açılabilirken bu büyüklükte pil yapmak pekde önemli bir çalışma gibi algılanmamalı sanırım. Yine de emek veren bu haberi siteye ekleyen arkadaşa teşekkür ederim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,219
Kullanıcılar
452,603
Son üye
MFK12123

Yeni konular

Geri
Üst