İkinci ev yapımı spindle projem.

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,986
Puanları
1,506
Yaş
48
Çin'den aldığım motor ve sürücü hala elime ulaşmadı. İşin kötüsü makinemde şu an kullanabileceğim bir motor yok elimde. Çin'den gelen motoru beklerken yeni bir motor yapayım dedim. Bu sefer farklı tasarım bir öncekinden farklı. En büyük farklılık 7204 rulmanlarda. Bu rulmanlar spindle motorlarda kullanılan "Angular contact bearing" ismiyle anılan rulmanlar. İçindeki bilye sayısı bildiğimiz rulmanlardakinden daha az ama daha büyük. Rulman tek tarafa yük bindirecek şekilde tasarlandığı için bilyenin temas ettiği taraf daha kalın. Diğer taraf hiç kullanılmadığı için daha ince. O tarafta sadece rulmanın dağılmasını önleyecek kadar eğim var. Bilye sayısı daha az olduğu için sürtünme daha az. Dolayısıyla daha geç ısınıyor. Bu rulmanlardan pens tarafında 2 tane, diğer tarafta 1 tane kullandım. Preload oluşturması için 2 adet dalgalı rulman yayı kullandım. Yaptığım bir önceki motorda kullandığım normal rulmanlardan olsa gerek titreşim çok fazlaydı fakat bunda tam devirde bile neredeyse hiç titreşim yok. Sesi de çok daha ince çıkıyor.

Bir önceki projede kullandığım fırçasız motoru buna taşıdım. Motor 24v ile çalışıyor ve 3050 watt güç üretiyor. Volt/RPM 1050. Yani volt başına 1050 devir sağlıyor. 24v ile çarparsak 25200 devir ediyor.

Motorun milini pens tutucusuna bağlamak için bir önceki projede yaptığım gibi tek yönlü 12mm rulman kullandım.

Motorun ana gövdesi paslanmaz çelik. Bu kısma su soğutması için ceket yapacağım. Yani motor henüz bitmedi. Fırçasız motordan gövdeye bir hortumla suyu taşıyacağım ve tek seferde hem motoru hem de rulmanları soğutacağım.

Motor bitince sırada 2 adet 12mm alüminyumdan montaj aparatı işlemek olacak ama makinemde motor olmadığı için bunu nerede yaptıracağımı bilmiyorum. En kötü ihtimalle lazer kesim yapan bir yere giderim.

IMG_2843.jpg

IMG_2844.jpg

IMG_2845.jpg

IMG_2846.jpg

IMG_2847.jpg

IMG_2848.jpg
 
Yönleri doğru. Alttan ve üstten bastırıyormuş gibi düşün.
 
Çok güzel duruyor. Merak ettiğim konu yağlamayı nasıl hallettiniz?
 
Rulman gresi kullandım. Yag kecesiyle de sizmasini önledim.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
 
Abi sen aşmışın artık senin için yeni bir konu başlıgı açılması lazım ( spindell motorlar ) diye cnc bölümü seni paklamaz artık :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,825
Mesajlar
920,795
Kullanıcılar
450,913
Son üye
boshesap

Yeni konular

Geri
Üst