İnatçı Sistem Hoparlörü (Çözüldü 82. mesaj)

Millet sistem hoparlörü ile neler neler yapıyor, ben de bunu yapmak istiyorum.
Ayrıca eskiden (3 yıl önce) başka bir bilgisayarda videodakini denemiştim, işe yaramıştı. Ses karıştırıcısında Beep isimli kanal gözüküyordu. (Onun aygıt yöneticisinde sistem hoparlörü bulunduğunu bileli 5 ay bile olmadı.)
Dizüstü bilgisayarımda ise Windows 10'da PC Beep isimli kanal gözükmüyor ama Lubuntu'da gözüküyordu.
 
Beni yordunuz ... son mesajım. Verdiğiniz örnekler hep PC veya eski model laptop! HAdi laptobunuzu söküp toplayacak donanımınız yeteneğiniz yok, bir bilgisayar servisine uğrayın konuyu kısaca anlatın özet geçin, elinin altında çok eski olmayan yeni nesil laptop anakartındaki ses çıkaran donanımı - parçayı göstermesini isteyin. Verilen önerilere de kulak asmayıp uygulamayıp sadece örnekler veriyorsunuz.

Laptop ile pc arasındaki farkı biliyorsunuz değil mi, millet * yabancılar da biliyor ve laptopa computer demiyor demeyecek kadar da eğitimli. @Mr_YAMYAM Ustam Allah sabır versin.
 
Laptopu SSD ve RAM takmak için sökmüşlerdi. Laptop sökük iken sistem hoparlörünü bulmak için video kamera ile görüntüyü büyüteyim derken yanlışlıkla video çekmiştim. Anakartın görünen kısmına baktığımda bir sürü küçük boyutta parçalar vardı ve hangisinin sistem hoparlörü olduğunu anlamak neredeyse mümkün değildi.
Video burada mevcuttur.
Ayrıca laptopta sistem hoparlörü bulunduğunu fark edip buzzer mı o diye konu açtığımı bile unutmadım.
Aygıt yöneticisinde fark ettiğim aygıt buzzer mı o diye açtığım konu
Konuyu açtıktan sonra BIOS'a gir dediler ve bir hafta sonra BIOS'a girince o aygıtın buzzer olduğu hemen ortaya çıktı. Konuyu açmamdan 1,5 yıl sonra ise bip sesi çıkartıp müzik notası çaldığını bildiğim başka bir bilgisayar ile karşılaştırdım, aynı aygıt onda da vardı. Hatta YouTube'da çok eski olmayan bir laptop ile müzik notası çalan birinin videosu da mevcuttur.
Dizüstü bilgisayarı biraz daha zorlasam sistem hoparlörü müzik notası çalacak gibi görünüyor (zaten müzik notası çalıyor, tek sorun bazı işletim sistemlerinde sorun çıkarması). 1 yıldan fazla zamandır uğraşıyorum, artık bıktım.
 
Laptop ile pc arasındaki farkı biliyorsunuz değil mi, millet * yabancılar da biliyor ve laptopa computer demiyor demeyecek kadar da eğitimli.

@Mr_YAMYAM Ustam Allah sabır versin.
@by lent hocam.
Burada tek bir gerçeklik var. O da Atalarımızın sözleri ile yıllar önce açıklanmıştır.
''DELİNİN BİRİSİ KUYUYA TAŞ ATAR, 40 AKILLI ÇIKARTAMAZ''
Bir guduruk vatandaş DOS altında bazı komutlar veriyor. Bu komutlarla uyarı sesleri çıkartıyor. Sonra da diyor ki ''HAH NEFİS MÜZİKLER YAPTIM''
Bizim bilgisiz arkadaşlar da bu olayı marifetmiş gibi kendiler yapmaya kalkışıyorlar.
Böylece değerli zamanlarını boş bir uğraş uğruna harcıyorlar.
Ne yazık ki belli bir bilgi birikimi olmayan kişilere bu olayın açıklamasını yapabilmek pek mümkün görünmüyor. Çünkü yapılan bu olayın bilimsel yönlerini anlatabilmek için bazı tekniklerin bilinmesi gerekiyor ki, bu teknikler öyle birkaç satır ile anlatılabilecek konular değildir.
Sadece DOS komutlarını öğrenebilmek için bile yıllarca çalışıp mürekkep yalamak ve kalem ısırmak gereklidir takdir edersiniz.
Bizim arkadaşımız da DOS komutlarını bilmediği için yıllardır uğraşıp duruyor ne yazık ki.
Ben bir büyük olarak bu işin tekniğini anlatmaya çalışsam da arkadaşımız hala işletim sistemleri ile boğuşup gördüğü bazı şeyleri bilinçsizce ortaya atıyor.
ÖNCEKİ MESAJLARIMDA BELİRTMİŞ OLDUĞUM ÜZERE...
Sistem hoparlörü denilen donanım tamamen BIOS tarafından çalıştırılan bir aygıttır ve UYARI sesleri çıkartabilmesi için tasarlanmışlardır.
NEDEN?
Bir PC çalışırken muhtelif aksaklıklarla karşılaşabilir. Kullanıcılar bu aksaklıkları göremez veya farkında olamazlar.
Anakart üzerinde bulunan bazı sensörler anakart kontrolcüsüne bilgi gönderirler.
Bu kontrolcü sistem hoparlörü olarak bilinen ve basit anlamda bir multivibratör olarak adlandırılan BUZZER'i çalıştırırl
Bu BUZZER'ın işletim sistemleri mixer içerisinde gösterilen BEEP fonksiyonu ile hiç ilgisi yoktur.
Tamamen donanım hatalarına karşı tasarlanmış bir donanım olup, bu hata sinyallerini de sensorler üretirler.
ÖRNEKLER:
CPU OVERHEAT, CPU FAULT
RAM ERROR.
GPU ERROR. GPU FAULT
BATTERY LOW
Aklıma gelen bu gibi basit donanım hataları, tamamen üreticinin anakart tasarımı ile ilgilidir. Bazı üreticiler bu hataların duyulmasını bile istemeyebilirler. Sadece PC reset atabilir veya kapanabilir. Kullanıcı da gudurup nooluyo diyerek sağa sola bulaşırlar
Eski PC lerde az da olsa BIOS müdahalesi yapılabilmekte idi. Ancak yıllar önce BIOS ları bozan zararlı yazılımların görülmesinden sonra günümüz PC lerinde bu müdahale son derece sınırlandırılmış olup, bir donanımın çalıştırılma parametreleri bile kısıtlanmıştır.
BU BİLGİLER IŞIĞINDA...
Ben de kendi PC im de bazı müzikler ve çalışmalar yaptım. Ekran alıntısında ses olmayacağına göre, akıllı bir kullanıcı bu resme bakarak neler yaptığımı az da olsa açıklayabilecektir.

Tavsiyem sizler de bu resme bakarak yaratıcı birşeyler yapmaya çalışmanız, en önemlisi de anlamaya çalışmanızdır.
 
Bu iş için 2 yıl önce yarım yamalak müzik bilgim ile C++ kullanarak bir program (J Balvin Willy William Mi Gente şarkısının notalarını çalan bir program) yazdım. Bu program (yarım yamalak da olsa) halen bende duruyor. Tek sorun notanın (bip sesinin) işletim sisteminde sistem hoparlörüne gönderilmemesi. Onun dışında bip sesi çıkarıyor. Ayrıca Lubuntu kurulum menüsü açılrken ve kurulum menüsündeyken sorunsuzca bip sesi çıkarıyor. Videosu mevcuttur (video bana aittir)
Neredeyse 1,5 yıldır uğraşıyorum, artık bıktım.
 
. Tek sorun notanın (bip sesinin) işletim sisteminde sistem hoparlörüne gönderilmemesi.
Neredeyse 1,5 yıldır uğraşıyorum, artık bıktım.
Kendi ağzınla itiraf etmişsin.
İşletim sisteminin aracılığı ile BIOS'un çalışmasına müdahale edemezsin.
Sistem hoparlörü ise doğrudan BIOS tarafından kontrol edilir. İşletim sisteminin bu hoparlörle uzaktan yakından ilgisi yoktur.
Ancak işletim sisteminde ASSEMBLER ile BIOS hata komutları gönderebilirsin.
Her hata komutunda BUZZER cıbbırı cıb yaparak ses çıkartır. Sen de bu sesleri dinleyerek keyfedersin
Şimdi google amcaya girerek DOS komutları nedir. ASSEMBLER nedir gibi araştırmalar yap.
Bu dediklerimi tam olarak anlayabilirsen sistem hoparlöründe dilediğin müziği çalabilirsin.
 
Bu tür videoları şikayet etmeli miyim? Ayrıca TikTok'ta ve YouTube'da bununla ilgili kendime ait videoları yayından kaldırmalı mıyım?
 
Şikayet edemezsin. Ne sebeple şikayet edeceksin ki. Telif hakları ile ilgili kanıtın yok.
Sadece seyretmeyeceksin.
Çünkü bu tür videoların çoğuları tıklanma sayılarına göre para kazanıyorlar.
 
Silmesen de olur.
You tube da yalan bilgilere aldırış etmezler. Senin videoların yalan yanlış bile olsa telif haklarına aykırı değilse kalabilir. Ancak seni seyredenler seni ciddiye almazlar.
Ciddiye alınan videolar, teknik anlatımlı videolardır.
Ancak teknik anlatım bile olsa tescilli bir metni okuyup ta kendinin iddiaları gibi anlatamazsın.
Örneğin bir PDF dökümanında yazan teknik dökümanları kendinin fikirleri gibi sunamazsın. Ya kaynak belirtmelisin, ya da ilgili telif hakkı sahibinden izin almalısın.
Örnek benim bir video.
Bu videoada test için kısa bir müzik eseri yayınlanmıştır.
Bu müzik eseri doğrudan radyo yayınından alınmış olup içeriği (veya telif hakları) belirsizdir.
Dolayısı ile bir vatandaş çıkıp ta benim müzik eserimi orda yayınlamışsın haa diyemez.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…