- Katılım
- 28 Tem 2021
- Mesajlar
- 31
- Puanları
- 1
Merhaba, kafamı karıştıran bir konu var. İndüksiyon bobininde uygulanan akımın frekansı yüksekken mi yoksa düşükken mi ısıtma gücü daha yüksek olur? Mantığı ile açıklar mısınız lütfen.
Isıtma gücü açısından değil malzemede derinlere (çekirdeğe kadar) işlemede, bu sertleştirmenin derinlere işleme derinliğiyle uygulanan frekans ters orantılıdır. Frekans çok yüksek uygulanmışsa ve biz sadece yüzey sertleştirmesi yapıyorsak bizim işimize yarayacaktır, bu sertleştirme işlemi sadece yüzeyde kalacaktır. Frekans iyice düştüğünde ise (50 HZ'e kadar) tüm malzemeyi içine alan bir sertleştirme işlemi eddy-current (burgaç) akımlarıyla söz konusu olabilecektir. Yani bizim amacımız 1- yüzeysel veya 2- derine nüfus edebilmek şeklinde ayrı amaçlar içinse uygulanan frekansı da buna en uygun seçmiş olmalıyız.Merhaba, kafamı karıştıran bir konu var. İndüksiyon bobininde uygulanan akımın frekansı yüksekken mi yoksa düşükken mi ısıtma gücü daha yüksek olur? Mantığı ile açıklar mısınız lütfen.
Peki bu indüksiyon bobini sadece metaller üzerinde mi etkili. Yoksa tüm iletkenlerde mi etkili. Bir videoda görmüştüm anlatan kişi elini bobinin içerisine soktuğunda hiçbir zarar vermiyordu ancak bildiğiniz üzere insan vücudu da iletken.
Merhaba bir indüksiyon bobini süreceğim ve ona kapasitör bağlayacağım rezonansa sokmak için.Yüksek frekans genel olarak bakır, alüminyüm, altın gibi materyalleri ısıtmak için, yada çeliği yüzeysel olarak (nitrasyon) ısıtmak istenildiğinde malzemenin cinsine, çapına ve ısınma süresine göre seçiliyor. Düşük frekans ise çelik sulama, eritme ocakları, sıcak geçme vs. gibi işlemlerde tercih ediliyor yüksek frekansta tepki hızlıdır, düşük frekans hızlı bir ısıtma süresi için yüksek güç ister. Örneğin 50x50x50 bir küp hava çeliğini 30sn gibi bir sürede kor haline getirebilmek için 10khz. lik rezonansta ortalama 40-50kw gibi bir güce ihtiyacınız olur.