İndiksiyon

Katılım
2 Eyl 2006
Mesajlar
89
Puanları
1
Yaş
41
İndİksİyon Bİlgİsİ Olan Varmi
trafo 24dcv Kisa SÜrede YÜksek Isi
ve Kullanim Alanlari Nereler
 
indiksiyon yoluyla demir eritildiğini biliyorum bi fabrikada gördüm, 1500 kw ile 2,5 ton demir eritiyolardı
 
evet makinanın çalışa şekli nasıl acaba kısa sürede yüksek ısıya nasıl geliyor farklı sektörlerde bende
gümüş eritme işinde görmüştüm 1400 derece
 
Yüksek Frekanslı İndüksiyon Isıtma Sistemleri

Teknolojik düzeyi yüksek ülkeler tarafından yıllardır kullanılmakta olan indüksiyon ısıtma sistemleri, ürün kalitesinin yüksek olması sebebiyle tercih nedeni olmuştur.
Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler, yüksek akım ve gerilim altında çalışabilen IGBT modellerinin geliştirilmesi neticesinde, indüksiyon ocak tasarım ve kullanımını kolaylaştırmış ve daha sağlıklı ve uzun ömürlü cihazların üretimine imkan sağlamıştır. Kontrolu karmaşık olmakla beraber, doğru tasarımla yüksek hız ve verim elde edilebilmektedir.

Temel olarak iki tipte indüksiyon sistemi yapılmaktadır.
1- Seri Rezonans Devreli
2- Paralel Rezonans Devreli

Sistemin Genel Yapısı
Öncelikle şebekeden alınan A.C gerilim köprü diyotlarla D.C gerilime çevrilir. Daha sonra micro işlemcili kontrol ünitesinin denetiminde köprü çıkışlı inverter ünitesindeki transistörler anahtarlanır. Bu anahtarlamın doğru yapılabilmesi için ünitenin rezonans bölgesi çok hassas ölçülmeli ve anahtarlama frekansı bu doğrultuda belirlenmelidir. Sistemin Paralel yada Seri Rezonansla çalıştırılması çıkış kondansatör ve bobininin bağlantı şekline göre değiştirilmektedir. Uygulama Alanına göre birkaç Hz den başlayıp 800 KHz lere kadar çıkılabilmektedir. En iyi verim için sistem rezonans frekansında çalıştırlmalıdır. Bu sayede düşük ısıtma maliyetleri oluşmaktadır.

Başlıca Kullanım Alanları

1- Metallerin temassız ısıtılması gereken her durum
2- Dövme ( Tavlama )
3- Isıl işlem
4- Takoz Isıtma
5- Pota eritme ocakları
6- Kaynak
7- Plastik hortum ve Alüminyum folyo kaplama.
8- Ambalaj ve gıda şişelerinde Plastik kapak yapıştırma.

İndüksiyon Isıtma Sistemlerinin Avantajları

1- Aşırı yüklenme.
2- Bobin Kısa Devre Koruması
3- Aşırı su sıcaklık koruması.
4- Düşük basınç su koruması.
5- Kolay kullanımı ve Ekonomik fiyatı.
6- Hafif ve taşınabilir olması. Her yerde kullanım imkanı sunması.
7- Düşük ısıtma maliyetleri
8- Başlatma ve kapatma enerji kaybı olmaması.
9- Kontrollu ve düzenli ısıtma.
10- Üretim hatalarında azalma
11- Çok kısa başlatma ve durdurma
12- Hata oranının azalması, daha az gürültü ve cürüfsüz yüzey
13- Bakım Gerektirmemesi.
14- Üretim Kapasitesinin artması

Gereksinimleri

1- Şebeke Voltajı 220V(180-260), 380V
(345-415)
2- Su Soğutma Ünitesi. (Kapalı Devre ve
Demineralize Su)
 
teşekkurler faydalı oldu biz de alüminyum külçeleri 400 dereceye çıkarmak için kullanyoz.30-35 saniyede ulaşıyor bu sıcaklıga.
Verdiğin bilgilerin daha detaylısı varsa ekleyebilirsen yararlanabiliriz.
İyi çalişmalar
 
Arkadaşlar size basit bir örnek vermek istiyorum aklınızda bir fikir oluşması için. Hepimiz çocukluğumuzda bir kağıdın üzerine demir tozu koyup altında bir mıknatısı gezdirerek demir tozları ile oynamışızdır. İşte indiksiyon ısıtma mantığı bu prensibe benzer biz saniyede 4-5 kere mıknatısı oynatırız. Fakat bunu saniyede 1000-2000... defa yapabilseydik demir tozları birbirine sürterek ısınır ve kağıt yanardı.
İşte bir metali elektro mıknatısların içine koyup saniyede birkaç bin defa mıknatısın +,- kutuplarını yer değiştiriyorlar (Frekans sizin hayalinize kalmış Elektronik olarak kaç HZ olabilir?). metalin içindeki atomlar (aslında domenler) birbirine sürterek ısınıyor.
Aklmda nereden kaldıysa endüktif ve kapasitif ısıtma var endüktif metal malzemeler için kapasitif metal olmayanlar için (mikrodalga fırında tavuk pişer) Bu tip sistemlerde ısınma ortadan başlar. 1,5 ton kapasiteli bir fırının kompanzasyonunu yapmıştık. (16 sene önce) çoook teknik bir işti. O fırının gücü 250kW frekansı 1400-2000HZ idi.........
 
edremit tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler bende tam mantık olarak çözememiştim konuyu ama demir tozları örneğinle tam olarak anladım aydınlandım emeğine sağlık
 
axesis ' Alıntı:
Biz bu sistemlerin imalatını yapıyoruz şu anda türkiyedeki en yüksek imalat teknolojisine sahibiz şunu söyliyim onlarca yıllık mühendislik deneyimi olmayan hiçbirkimse olaya girmesin olay hem mekanik hem Elektronik hemde yazılımsal bilgi istiyor. 100 000 dolarım köşede duruyr ve arge ye aktarıp bir delilik yapacam diyorsanız girin bu işe derim yoksa amatör birşey değil sonu hüsran olur .. Her tülü kontrol devresi için bizimle irtibata geçebilirsiniz ..




Bu işi tek bilen siz değilsiniz bu konuda çalışan çok firma var ayrıca burası bir forum reklam yeri değil eğer bir türk firması iseniz ve ürünlerinize güveniyorsanız bizimle irtibata geçiniz ürünlerinizi ana sayfada ücretsiz olarak tanıtabiliriz
 
axesis iyi güzel söylüyorsunda bu forumda yardım etmiyecek sen ne işin var eger kendi reklamını yapıyorsan buraya yaptıklarınla ilgili referans alabileceğimiz örnekler ver teşekkürler.
 
ARKDASLARR iskenderunn demırr ve celıkk anonımm sırketınde gormustummm
ısıll ıslemde kullanılıyorrr frekansla baglantılıı ayrıcaa guclerıne gorede sınıflandırılıyorlarr.malzemeye ısıll ıslemm uygulayarakkk yumusamasıı eya sertlesmesıne yardımcıı oluyorrr
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,685
Kullanıcılar
452,682
Son üye
ugurcankut1

Yeni konular

Geri
Üst