İniş iletkeni olarak yapı gövdesini kullanmak?

Katılım
8 Ara 2011
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
49
Merhaba Arkadaşlar;

metal konstrüksiyon olan bir yapıda iniş iletkeni olarak bina gövdesinin kullanımının ne gibi faydaları ve zararları olur?

proje yaptırdığımız firma (aynı zamanda işin mütehatliğinide verdiğimiz firma) yıldırımdan korunma tesisatında iniş iletkeni olarak gövdesi tamamen metal olan yapının gövdesini kullanmayı öngörüyor. yakalama uçlarının yakaladığı yıldırımı bina gövdesi toprağa indirebilir mi? veya indiremesse ne gibi olumsuzluklar meydana çıkabilir?

benim pek içime sinmedi bu tasarım ve birde sizlere sorayım dedim.

sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda?
 
yapmak istemekle olmuyor. enerji ve tabi kaynaklar bakanlığınca çıkarılan resmi gazetede yayınlanan bu suretle yürürlüğe giren.
ELEKTRİK TESİSLERİ YÖNETMENLİĞİ. elektrik tesisleri , projeleri bu yönetmenliğe göre hazırlanır onaylanır ve uygulanır.
 
topraklamanın işçilik zahmeti çok ücreti de düşük diye böyle bi çözüm bulmuşlardır.
 
bu sistemim yararı ne olur zararı ne olur cevap verebilecek birisi yok galiba
 
cevap verecek çok olur yararını bilemem şartname bu

ELEKTROSTATİK ESE AKTİF PARATONER ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ

1 – Uyulması Gereken Şartnameler ve Yönetmelikler:
—NFC 17–102: “ESE Aktif Paratoner kullanılarak yapıların ve açık alanların yıldırıma karşı korunması.”
—Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: “Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği” 21.08.2001 Resmi Gazete.
—TS EN 50164–1 / Nisan 2004 “Yıldırımdan Korunma Bileşenleri ( YKB ) Bölüm 1: Bağlantı bileşenleri için kurallar.”
Tesisatlar yukarıdaki Şartname, Yönetmelik ve Standartlara uygun tesis ve montajı yapılacaktır.
2 – Elektrostatik ESE Aktif Paratoner Başlık Özellikleri:
Aktif paratoner başlığı Erken Akış Uyarılı ( ESE – Early Streamer Emission ) elektrostatik aktif paratoner olmalıdır. Aktif paratoner başlığı NF C 17–102 standartlarına uygun olmalıdır. Bu standartlara uygun olduğunu ispatlayan ICMET Laboratuarı test sertifikasına sahip olmalıdır. Bu testi yapan laboratuarın NFC 17–102 standardında tarif edilen deneyleri yapmak için akreditasyon sertifikası olmalıdır.
Yıldırım akımına dayanım testi için BET laboratuarı test raporuna sahip olmalıdır.
Aktif paratoner başlığı enerjisini sadece havada oluşan elektrostatik alan yoğunluğunun değişmelerinden almalıdır.
Aktif paratoner başlığı kimyasal korozyona uğramayacak maddeden yapılmış olmalı.
ΔT tetikleme zaman üstünlüğü NF C 17–102 standartlarında belirtilen değerlere uygun olmalıdır.
Aktif paratoner başlığının sahada monte edildiği yerde test edilmesini sağlayan, aktif paratoner başlığı için özel olarak tasarlanmış orijinal test cihazına sahip olmalıdır.
Paratoner, kimyasal korozyona uğramayacak malzemeden yapılmış olacak, yağmurdan ve kötü hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde kapalı ve kullanışlı olacaktır. Üretici firma tarafından ve T.C. Sanayi ve ticaret Bakanlığı’ndan 25 yıl çalışma garantisine sahip olacaktır. Yıldırım deşarjı esnasında aktif bölümün daha az etkilenmesini sağlayacak tertibe sahip olacaktır.
Üretici firma ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip olmalıdır.
3 – Paratoner Direği:
Paratoner direği; 2"çapında 6,0m boyunda, paratoneri emniyetle taşıyacak, her türlü hava şartlarına ve dış etkenlere karşı dayanıklı ve sağlam olacaktır. Paratoner direği yapı üstünde mümkün olan en yüksek yere tesis edilecektir. Paratoner direği 6m’den yüksekse en az üç noktadan gergi telleri ile tutturulacaktır. Çatı direği tespit kelepçeleri galvaniz çelikten yeterli kalınlıkta ve çatı tipine göre olmalıdır. Paratoner başlığı, direğe uygun bağlantı ünitesi ile bağlanacaktır.
4- İniş İletkeni:
İniş iletkeni 2x50mm² elektrolit dolu bakır olacaktır. İniş iletkeni yakınındaki bütün metal tesisat (korkuluk demiri, anten direği vs.) paratoner iniş iletkenine bağlanacaktır. Bağlantılar iniş iletkeni ile aynı malzemeden olacaktır.
İniş iletkeni mümkün olan en kısa yoldan toprağa indirilecek ve iletkene keskin bükümler yaptırılmayacaktır. İletken; düşey ve yatay yüzeyler üzerine döşendiğinde 100cm aralıklarla, düşey yüzeyler üzerine yatay biçimde döşendiğinde 50cm aralıklarla bakır iletken kroşeleri ile yüzeye tespit edilecektir. İniş iletkeninin eksiz olması gerekmektedir. Ek yapmak zorunda kalınırsa, yapılan ek yerleri termokaynakla yapılarak, mekanik veya elektrik bakımından emniyetli olması sağlanmalıdır.
 
Arkadaşım iniş iletkenin ayrı olması gerekiyor bu işin kuralında kanunda kitabında bu yazıyor inen iniş iletkenleride uygun topraklama kazıkları ile bina çevresinden topraklanmasını yapılması gerekiyor.hasancam79 konuyu gerekli şekilde açıkça açıklamış.
 
Sayın Hasancam79 teşekkürler açıklamalarınız için ama vermiş olduğunuz özel bir şirketin kendi ürünü için hazırlamış olduğu bir belge.

galiba bu konuyu net bir şekilde açıklayan (iniş iletkenleri, topraklama elektrod sistemi ve yakalama uçlarının nasıl olması egrektiği ve nasıl olmaması gerektiğini anlatan) bir resmi yayın yönetmelik vb birşeyde yok
 
Sayın Hasancam79 teşekkürler açıklamalarınız için ama vermiş olduğunuz özel bir şirketin kendi ürünü için hazırlamış olduğu bir belge.

galiba bu konuyu net bir şekilde açıklayan (iniş iletkenleri, topraklama elektrod sistemi ve yakalama uçlarının nasıl olması egrektiği ve nasıl olmaması gerektiğini anlatan) bir resmi yayın yönetmelik vb birşeyde yok


resmi bir şeydeğil haklıssın
ben nasıl yapılacağını bilmiyordum mantık olarak doğru geldi buna göre yaptım
demir direkiniş iletkeni olarak kullandın diyelim şimdi direğe ek yapman gerekecek nekadar fazla ekin olursa sistem okadar riske girecek
temo kaynak v.s yapsan olabilir belki

arkadaşım sen bilirsin iş yapanın sorumluğundadır risk leri göz önünde bulundur

 
Bu arada bir yanlışı düzelteyim. Paratoner yıldırımı yakalamaz. Havada oluşabilecek bir stresi, stres henüz oluşmadan toprağa vermektir.

Yoksa düşünsenize, paratonere yıldırım çarpıyor ve 2x50mm2 som bakır iletken yıldırımı toprağa akıtıyor :D Milyon volt ve toprak direncinin de 1 ohm olduğunu düşünürsek, değil bu iletkenin o derece bir akımı taşıması, toz olur :D
 
İşin ucunda projede sizin imzanız yoksa yapın istediklerini aksi halde ilk riskte sizin kelle koltukta! :( Bir işin artısı eksisinden fazlası ise ancak o zaman yapılır, yoksa mantık aranmaz!
 

Forum istatistikleri

Konular
130,338
Mesajlar
935,927
Kullanıcılar
453,629
Son üye
Mahir53

Yeni konular

Geri
Üst