İnsanların bulunduğu alanlarda bulunan transformatörlerle ilgili?

işte bizim sorunumuz da tam olarak bu. Trafoların fabrika işletme binası içinde olanları sayın @prom adlı üyenin sorduğu şekilde yani trafo ve gerekli diğer ekipmanlar tel kafes içerisinde ve önündeki alanda aktif olarak insan geçişi olmaktadır. Yangın yönetmeliğini ben de okudum fakat yönetmelikteki söz konusu trafonun kendine ait aynı bir bina içine alındığı zaman olması gerekenleri anlatılıyor.

Konutlarda ve başka işler için kullanılan yapılarda özellikle yağlı transformatörün bulunduğu bölümler öteki yapı bölümlerinden ateşe dayanıklı ve çıkabilecek bir yangının yayılması önlenecek biçimde ayrılmalıdır. Tüm kapılar mahal dışına açılacak yönde ve çelik saçtan yapılmalıdır ve transformatörlerin iç arızalarına karşı hızla etkili olan koruma düzenleri kullanılmalıdır.
örneğin bu ibare bizim için gayet bağlayıcı görünüyor. Sanırım bizdeki bu tür trafoları ya kuru tipe çevireceğiz -ki bu çok maliyetli- ya da bulundukları yere duvar ördüreceğiz.

Bu duvar ördürme durumunda bir sorum daha olacak; Bina içinde olduğu için bu trafoların kapısının binanın iç kısmına açılması sorun teskil eder mi?

Sizi rahatsız ediyorsa,dahili tip ( şimdi kolayı çıktı : modüler tip ) yapmanızı engelleyen ne var ?Bakım rahatlığı getireceğinden ve bu konu üretimi olumlu yönden
etkileyeceğinden,yönetiminizi ikna ederek istediğiniz uygulamayı yapabilirsiniz.
söylediğiniz sisten güzelve kullanışlı dediğiniz gibi her şey daha güvenli fakat burası bir devlet kurumu ve ben bu sorunu dile getirmedim bile henüz. Çünkü getirdiğimde "ne gerek var iş çıkaracaksın para yok" tarzı cümlelerle karşılaşıyorum. Ben de bu durumda en maliyetsiz, kolay yöntemi bulmak ve elime yeterli desteği sağlayıp o şekilde öneriyi sunmak istiyorum.

yeni kurulan fabrikalarda bile, yağlı trafo halen kullanılmakta trafoların fabrika içinde olma nedenlerinden biri de yaz mevsiminde bina içi daha serin oluyor daha önce fabrikanın birinde 2 tane trafo vardı 1600ve 2000 likti trafolar dışarıda idi yazın 1500 amperde trafo sıcaklıktan dolayı kesici açıyordu şu anda içeride olan trafolar 3 senedir problem çıkartmadı daha fazla yük olmasına rağmen
yönetmelikte yasak olsaydı trafoları dışarı aldırırlardı herşey usulünce yapılıyor...
söz konusu fabrikanın nasıl çalıştığını bilemiyorum ama bizim fabrikamızda tam tersi 3-4 aylık dönemde fabrika içi aşırı derecede ısınıyor ve trafolar hiç bir yalıtım düzeni olmaksızın tel kafeslerle ortamdan ayrılmış durumda. Çoğu zaman ekstra fan tutarak soğutma işlemi sağlanmaya çalışılıyor, hiçbir havalandırması yok bina kapıları dışında. Bina kapılarını da üretimi etkilememek adına açık tutamıyoruz. Yönetmelikte yasak diye bir şey yazmıyor. Yönetmelik gerekli önlemleri alırsanız bina içine koyabilirsiniz yazıyor. Ben de tecrübeli kişilere ne yapabileceğimi sormak için bu soruyu açtım.

bu fabrikada trafolar insanların yoğun bulunduğu üretim alanlarında tel kafes içinde mi ? yoksa Elektrik ekipmanlarına ait bir alan (oda) var bu alanın içinde tel kafeste mi ? fabrika ne fabrikası ? patlayıcı sınıfı var mı ?
trafolar tel kafeste, üretimimiz şeker üzerine ve ortam sıcaklığı çok fazla. Hiç bir havalandırma yok. Üretim zamanında soğutma işlemi için ekstra fan kullanmak zorunda kalıyoruz.

örneğin bu ibare bizim için gayet bağlayıcı görünüyor. Sanırım bizdeki bu tür trafoları ya kuru tipe çevireceğiz -ki bu çok maliyetli- ya da bulundukları yere duvar ördüreceğiz.

Bu duvar ördürme durumunda bir sorum daha olacak; Bina içinde olduğu için bu trafoların kapısının binanın iç kısmına açılması sorun teskil eder mi?

Trafoya ait bölmeye müdahaleyi dışarıdan yapmanız gerekir, fabrika alanına, üretim alanına kapı açarak riski arttırmaya gerek yok. Aslında bütün yönetmelikler mantık dahilinde. Yağlı tip trafonun patlamasına o yağın yanarak ateş topları şeklinde saçılarak verdiği zarara şahit olmayan birinin bunu tezahür etmesi biraz zor tabiki. İşletmenin Elektrik mühendisi o işletmenin yüksek gerilim işletme sorumlusudur. Alacağı her türlü tedbir insan canını koruduğu gibi hukukende patronuyla kendisini kurtaracak olan önlemlerdir.
Patronunuza fizibilite raporu yapıp mevcut trafoyu satıp kuru tip trafo aldığınızda cebinden çıkacak parayı ve trafo bakımlarının azalacağı için bu masrafın şukadar sürede kendini amorte edeceğini belirtirseniz kolaylıkla ikna etmiş olursunuz sizde rahat edersiniz. H izolasyon sınıfı kuru tip bir trafo ile de ısınma derdiniz sona ermiş olur.

Yağlı tip Transformatör kullanımında yapmanız gerekenleri yönetmelik açıkca belirtmiş;

KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ !

Yanabilen gereçler

Madde 22- Yanabilen gereçler, yangın ve duman tehlikesi oluşturmayacak biçimde düzenlenerek ya da yanmayan bir örtü ile kaplanarak kullanılabilir. Elektrik tesisleri içinde tesise bitişik konut vb. gibi bölümler dışında, ağaçtan yapılmış gereç kullanılmaz.

Konutlarda ve başka işler için kullanılan yapılarda özellikle yağlı transformatörün bulunduğu bölümler öteki yapı bölümlerinden ateşe dayanıklı ve çıkabilecek bir yangının yayılması önlenecek biçimde ayrılmalıdır. Tüm kapılar mahal dışına açılacak yönde ve çelik saçtan yapılmalıdır ve transformatörlerin iç arızalarına karşı hızla etkili olan koruma düzenleri kullanılmalıdır.

trafo kapılarının binanın iç kısmına açılması şu an yeterli olmayan havalandırmanızın daha da olumsuz olmasına yol açacağı gibi sorununuzu daha da karmaşık bir hale getirebilir. Zaten Sn. YaşlıUzman ben mesajı yazarken bunun yönetmeliğe aykırı olduğunu yazdı.
Aslında sizi çok iyi anlıyorum malesef işletme ömrü dolmadan böyle büyük çaplı mimari revizyonlar yapılamıyor.

30 yil once kurulmus bir fabrika ve ben buraya gecen sene geldim ilk is tecrubemdi bazi seylere yeni yeni el atabiliyorum. Bu zamana kadar kafami cok kurcalayan bir durumdu. Iki tane bu alanla ilgili gerekli belgelere sahip muhendisler var benden cok daha tecrubeli. Kimler gelmis kimler gecmis, simdi ben tecrubesiz biri olarak bazi seyleri duzeltmek istedigimde biraz on yargıyla yaklasiliyor. Biraz fazla sesim cikmaya basladi bu ara sesimi kesmeseler bari :p

Yardimlariniz icin hepinize teşekkür ederim. Bu bilgiler ışığında calismalarimi surdurecegim. Iyi pazarlar..

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri