İnternet veri paketi hesaplaması hakkında

Ustam, belli ki farklı açılardan bakıyoruz. Sizin bakışınız da mantıksız sayılmaz. Ama upload yurtdışı da olsa sonuçta aynı operatörün abonesi bunu indirirken hesaba işleyecek. Dediğin kadar kılı kırk yaracak hesap yapacak olan bu işe girmez. Merakım, şimdiye kadar bu sayaç tek taraflıyken şimdi neden çift taraflı sayacak hale geldi. Yani evet çoğunlukla gönderiyorum/upload ama aynı veriyi indiriyorum da/download ve hesaba işliyor. Üstelik gönderirken ücret almadan çok, şimdiye kadar alınmıyordu da şimdi neden ve neye göre, neye istinaden alınıyor, keyfi bir uygulama ve politika mı? Üstelik verdiğiniz youtube örneğinde gönderim binde, milyonda bir iken indirme bin, milyon katı. Buradan para kazananlar için yapılmışsa teknoloji bu tür uploadları ayrıca ücretlendirmeye müsait. Eğer ki belirtilecek bir dayanağı varsa o zaman da kusurlu ve yanıltıcı bildirime girer tüketici açısından. Bu durum açıkça yazılmalı ve söylenmelidir. O zaman tutarlı ve kanuni bir gerekçe sunulursa, kabul eden hizmeti kullanır.
@paskomya usta da aynı anlamış, rekabetçi ücretlendirme şeklinde.

Ben olaya sadece operatör tarafından bakarak sebebini anlayama çalışıyorum. Yoksa tüketici olarak gönül isterki internet ücretleride böyle fahiş olmasın, ucuza kullanabilelim. Ayrıntılı bir araştırma yapmadım ama bu durum tüm mobil operatörlerde aynı olabilir mi?​

https://shiftdelete.net/cepten-upload-kotayi-etkilemesin-39677
Şöyle bir habere denk geldim. 2012 yılına ait.

upload download işinden pek anlama (hesap/ücret konusunda) ama yurt dışında yaşayan bir arkadaşım güzel ülkeme geldiğinde acayip şaşırmıştı. ayrıntılar tam aklımda değil ama o ülkede diyelim ki 10 gb internet kotasını bir ayda bitiremezken (yeterliyken) güzel ülkemde iki haftada tüketmiş ve hesaplamalar neye göre diye soruyordu. bildiğiniz üzere bizim burada internet daha yavaş.

Geçenlerde benzeri durum yurtdışından gelen bir kişi tarafından medyaya yansıtılmıştı ve dikkat çekmişti.

Hepsinde böyle birşey olsa önceki operatörde de olurdu.
Hizmette sınıfta kalan operatörler zam yapmada epey mahirler! Birçok yerde yok şu operatör çeker bu çekmezle halen uğraşırken..
İtiraz etmez, sesimizi çıkarmazsak kazıklar daha da uzar.

https://ttnet.speedtestcustom.com/result/84fcca50-23ef-11ef-8263-e72be7d603e2
GSM sistemlerinde upload ve download hızları eşdeğer olmak zorundadır.
Çünkü GSM de konuşma esas olmak üzere daima veri yüklenir. Yani bizler GSM de bir arkadaşla konuşurken karşılıklı veri aktarımı yaparız.
Ancak işin ters tarafı konuşma için upload miktarı (dk olarak) ücretlendirilmektedir. Karşıdan gelen data yani konuşma ücretlendirilmez.
Bu sebeple sadece internet kullanımı için GSM operatörleri hem upload hem de download için ayrı ayrı ücret talep etmektedirler.
Türkiyede internet kullanımı GSM şebekeleri için ayrı bir başbelası idi. Çünkü bir baz istasyonunu daima kullanmak, yetersiz altyapılardan dolayı sıkıntıya sokmakta idi.
İnternet kullanımında tüm altyapının tüm band genişliği kullanılır. Halbuki konuşma için belli miktar band genişliği yeterli olmaktadır.
Yanlış hatırlamıyorsam GSM sistemler için veri transfer hızı EFR sıkıştırma için yaklaşık 32kB/sn gibi idi. EDGE için ise yaklaşık 128kB/sn civarı idi.
3G ve 4.5G gibi sistemlerin gelişimi ile bir hattan 1.5MB ve daha fazla veri transferi mümkün olmuştur. Zaten bu sayede görüntülü konuşma mümkün olabilmiştir.
Ancak GSM sistemleri bu durumu kendi lehine kullanmayı çok iyi bilmektedirler. Çünkü konuşma doğrudan ücretlendirilebildiği halde internet kullanımı için hakkaniyetli bir ücretlendirme söz konusu değildir.
Bunu da bildikleri için kullanıldığı kadar internet ücretlendirilmesine FAHİŞ fiyat uygulaması yaparak kullanıcıları PAKET kullanımına yönlendirmişlerdir.
Örneğin kullandığın kadar ödeme yapmayı istediğinde MB başına belli bir ücret talep edilmektedir. Bu da toplam miktarda çok aşırı pahalıya mal olmaktadır.
Paket kullanımında ise zaten kullansan da kullanmasan da o parayı ödediğimiz için daimi bir sabit ücret ödemek zorundayız.

Son düzenleme:
Upload'ın yüksek olması özel kullanım alanı olmadıkça sıradan kullanıcıyı etkilemez. Ancak bir sunucunun başka bir yere yedeklenmesi gibi durumlarda söz konusu olur.
Halen ısrarla gönderilen verinin alan tarafından hesabının ödemesi yapıldığından, iki defa diye bir durumun söz konusu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Öyle olsaydı konuştuğumuzda telefon edene yazdığı gibi telefon edilene de ücret yansımalıydı. Bu da tek konuşma çift ücretlendirmeye girerdi. Bu durum yurtdışı dolaşım/roaming işleminde farklı ülkelerin şebeke/altyapılarından kaynaklanan kiralar olarak karşı tarafa da yansıtılır. Bu durumun konumuzla alakası yok. Başka bir örnek de kargonun ücretinin hem göndericiye hem de alıcıya fatura edilmesi gibi absürt bir duruma benzer. Teamüllere ve aşına olunanın haricinde bir uygulama yapılıyorsa mantıklı ve kabul edilebilir bir açıklaması ve dayanağı olmalı diye düşünüyorum.
Şu an ki vodafone dl: 28.3, ul: 13.9 Mbps

Halen ısrarla gönderilen verinin alan tarafından hesabının ödemesi yapıldığından, iki defa diye bir durumun söz konusu olmaması gerektiğini düşünüyorum
Yukarda bu konuda ekleme yapmıştım. (sonradan düzenleme)
İnternet kullanımı Türkiye'de GSM şebekeleri için doğru şekilde ücretlendirilemiyor. Çünkü internet üzerinden konuşma yapmak da mümkün. Örneğin SKYPI
GSM operatörleri bunu bildikleri için internet kullanımına özel kısıtlama getirmişlerdir. Eğer GSM üzerinden internet kullanımı adil ücretlendirme yapılsa idi bugün çoğu kişi sadece cepten internet kullanır, çok masraf etmeden iletişimi halledebilirlerdi.

Eklemenizi yazdığımdan sonra gördüm.
Zamanında dial-up/çevirmeli internet (145) zamanında Siemens'in belli cep telefonu modellerinin GPRS desteği üzerinden sınırsız ya da çevirmeliye göre çok daha esnek internet kullanımı bazıları tarafından keşfedilmişti ve kullanılıyordu. Tabi operatörler alt yapılarına zamanla taksimetre takmayı başardılar ve önlemini aldılar. Zaten o zamanlar kullanım sayısı ve kapasitesi de çok seyrekti.
Benim dikkatimi çeken sadece bir operatörün neden bu çift taraflı ücretlendirmeyi kullandığıdır? Ya da yoğun upload yapmadığımızdan fark edemiyoruz denilebilir belki. O zaman da bu sadece Türkcell'de mi fark ediliyor ve şikayetler o yönde. Hat kullanılıyorsa ücreti ödeniyor. Kıyak geçtikleri bir durum hiç olmadı. Sadece 2000 yılların başında ya da biraz öncesinde telefonu GPRS desteği olanlara mevcut muslukları açmışlardı. O da kısmalarını sağlayacak alt yapıları olmamasındandı.

Fahiş fiyat demişken Türk Telekom altyapısı kullanan Bimcell'in 3GB veri paketli 500dk + sms paketimin zamanında elli küsür lirayken, paket aşımında veri için 1Gb'ı 950 TL'ye geliyordu diye hesaplamıştım. Ticaret Bakanlığına, BTK'ya şikayet etsem de değişen birşey olmadı. Belli ki Ankara'da dokunulamayan adamları var!!!

Benim dikkatimi çeken sadece bir operatörün neden bu çift taraflı ücretlendirmeyi kullandığıdır?
Önceden tüm operatörler çift taraflı olarak ücretlendirirlerdi. Biliyorum çünkü tüm operatörleri test etmiş ve fiyat almıştım.
Günümüzde sadece bir operatör EV için GSM üzerinden internet sağlıyorsa, bunu ev interneti gibi yapılandırmış olabilir. Bu durum sadece o operatöre özel uygulama olabilir.
Eğer sadece türkcell firması eski hali ile yani alma ve gönderme için de kullanım ücreti talep ediyorsa diğerlerini bilemiyorum.
Kesin olmamakla birlikte şu an kullanmakta olduğum Türk telekom GSM interneti için de upload ve download dahil ödeme yapmaktayım.
6 aylık 50GB kullanım bedeli ise 1250TL gibi yanılmıyorsam.

En son almış olduğum paket 20GB Tcell GSM 1 aylık 250TL dir.
İki sim kart ile dönüşümlü olarak interneti idare edeyorum.

Burada esas olan bir paketi kullansam da kullanmasam da ücretini ödemiş olmamdır. Kullanmasan bile o paket biter.
Bence esas adaletsizlik bu.
Halbuki her 1GB kullanım için (elektrikte olduğu gibi) belli bir meblağ isteseler o zaman daha adil kullanım olacaktır. Tabii bu 1GB lık kullanım elektrikteki kW gibi birim olmalı.
Ama aylık sınırlama yapıldığı için hem data aşımında fahiş fiyat, hem de toplam verilen data miktarı için fahiş fiyat ile ne yazık ki adil bir kullanım mümkün olmamaktadır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…