Öncelikle cihazınızın Marka/Modelinizi, veriyorsa hata kodunu, ve inverterını nerede kullandığınızı yazarsanız daha ayrıntılı cevap yazabilirim.
1.IGBT ve KÖPRÜ diyot kontrolü için;
Ölçü aletini diyot kademesine alarak, ölçü aletinin Siyah probunu (Com ucunu) İnverterın + ucuna temas ettirerek kırmızı probunuzla R(L1), S(L2), T(L3) U,V,W uçlarına temas ettirerek R,S,T de 0.600 ila 0.700 arası bir değer göreceksiniz. (Marka/Modele göre değişebilir) U,V,W uçlarında 0.300 ila 0.500 arası bir değer göreceksiniz. Burada probları cihazın bağlantı uçlarına iyice temas ettirdiğinizden emin olunuz.U,V,W uçlarında Kısa devre ve hiç değer göstermemesi durumunda IGBT'niz bozulmuştur. Tamir etme imkanınız yoktur. Tamir eden kişiler elbet vardır ama iyi bir randıman alamazsınız. Küçük kW lı cihazlarda IGBT niz modül halinde değildir. (INVT 0.4kW, 0.75Kw) R,S,T üzerinde kısa devre (0.000) veya hiç değer okumayamazsanız cihazın köprü diyodu yani RECTIFIER'i bozulmuştur. Tamir edemezsiniz satın alınması gerekir. Bu işlemleri cihazın - ucuna ölçü aletin Kırmızı probunu temas ettirerek, siyah prob ile R,S,T ve U,V,W bağlantı uçlarına temas ettirerek cihazın - yönden kontrolünü yapmış olursunuz. + yönden ve - yönden kontrol etmeniz gerekmektedir.
2. Drive board/Power board; Kimi markalar drive board kimi markalar power board diye adlandırır. Kart üzerindeki diyot ve transistörlerinizin sağlamlığını kontrol ediniz. Transformatörünüz yanmış olabilir. Şarz direncini kontrol ediniz. Çok düşük bir direnç göstermesi gerekiyor(kısa devre değil) . Eğer üzerinde direnç değeri yazmıyorsa.
3.Control board(Kontrol kartı) arızası;
Kontrol kartı enerjilenir fakat parametre girişi yapamıyorsanız epprom u arızalı olabilir. Kontrol kartındaki arızalar gözle görülebilir, yanık devre elemanlarını değiştirmeniz yeterli olabilir.FUJİ marka inverterların 1.5kW a kadar ki modellerinde kondansatör bloğunun şişmesi kontrol kartını veya power board unu kırabilir.Gözle göremeyebilirsiniz bu kırığı.
Ayrıca;
Uzun bir süre (1.5 - 2 yıl gibi) kullanılmayan ufak güçteki (0.4kW, 0.75kW) inverterların kondansatörleri kuruyabilir.
Bazı cihazların ekranları RS485 ile kontrol kartına bağlıdır bu kablonun ek yerlerinde temassızlık olabilir.
Cihazınızın IGBT ve KÖPRÜ diyotu sağlamdır fakat cihazınızın U,V,W yani çıkış alamazsanız power board üzerinde bulunan optolarınızı kontrol ediniz. Ya bütün çıkışların optoları arızalıdır bu durumda çıkış alamazsınız yada 1 veya 2 tanesi arızalıdır. İnverterın kaldırdığı motor yalpalar düzgün dönmez.
İnvertera ilk enerji vermeniz durumunda büyük cihazlarda kontaktör çeker çekmiyorsa şarz direncini, kondansatör bloğunu, power boardunuzu ve kontaktörünüzü kontrol ediniz.
Cihazınız çalışıyor fakat hata kodu veriyorsa cihazla birlikte gelen user manual veya internetten pdf olarak bulabileceğiniz user manual den hata kodunun açıklamasına bakın. Marka lara göre hata kodları değişmektedir. Bazen cihazınızın çalışmaması parametrik olabilir.
İnverterınız çalışıyor 40-45Herz lere geldiğinde hataya geçiyorsa kontaktörünüz arızalıdır. Dc bara voltajınız düşük hatası verir.
Cihazınıza zırt pırt enerji vermeyin, her enerji vermeden önce 10 dk kondansatörlerinin boşalmasını bekleyin.
Dip not olarak eğer gerekli ekipmanınız yoksa hiç tamire kalkışmayın dahada kötü duruma sokabilirsiniz cihazı.