İnvertörlü Devrede Motor Bağlantıları Nasıl Olmalı

bukadar teknik bir konu rastgele usta işi yapılamaz. Sürücünün çıkış gerilimi ile motor çalışma gerilimi aynı olacak şekilde bağlanır. Buda üçgen bağlanmaya göredir çoğunlukla. Herzaman motor çalışma gerilimine bakılmalı! Sürücünün girişine göre motor bağlantısı yapılamaz!
Gereksiz moment kayıpları verimsiz çalışmalar oalcaktır aksi taktirde. Ben bağladım çalışıyor diyemeyiz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar sorunun cevabını zaten verilmiş ""Motor etiketinde motorun çalışacagı gerilim ne ise ona göre baglanır.""" motorun etiketinde yazılıdır kaç voltta ne şekilde bağlanacağı. eğer motor voltajınız farklı ise bile hız kontrol cihazının çıkış gerilimini parametrelerinden değiştirebilirsiniz.
 
Sürücü baglanırken sürücü giriş voltajı ve motor etıkıetını goz onune alınır ıkı secenek sabıttır. Surucu  gırısı 220 ıse motor etıketıne bakarsın 220 de motor ne baglanıyorsa baglantısını yaparsın 380de de aynı olay geçerlidir. Genellıkle 220 de üçgen 380 yıldız baglanıyor motor.Bugune kadar baya makıne topladım motorları bu sekıl baglandım hiç bir sorunla karsılasmadım.Bazı özel durumlarda oluyor tabıkı 220 beslemede yıldız baglantıda oluyor.Bu yuzden motor etıkıetıne bakmayı unutmayınız.İyi çalışmalar
 
sevgili ışıkotomasyon isimli arkadaşım madem yanlış demişsin o zaman 220 V ile beslenmiş bir invertöre bağlı motoru yıldız bağla bikaç gün içinde olacakları seyret(tabi çekilen akıma göre değişir bikaç saatede düşebilir) arkadaşlar söylenenlere aldanmayın 220v ile beslenen bir invertöre bağlanacak motor kesinlikle üçgen bağlanacaktır.
 
Sn djkursun yukarıda daha önce yazdığım cevap var onu bir daha okursanız ne dediğimi anlarsınız.Beslemesi 220 v olan invertör yıldız baglanır diye bir ifade kullanmadım.Ben bağlantı yaparken motor etiketine bakarım)) dileyen dilediği gibi baglamakta özgürdür. Herkese iyi çalışmalar.
 
arkadaşlar;
inverteri kaldıralım.Size bir soru sorulsa,soranın yaşadığı ülkeyi bilemseniz,kullanacağımı motoru bilmeseniz.Soru şu;
Elimde 3 fazlı asenkron motor var.Nasıl bağlayacağım?
evet ben sorayım 3 fazlı asenkron motor nasıl bağlanır.
DJ kursun arkadaşımız kısmen haklı.Genelde öyledir.Ama isikotomasyon arkadaşımız bence bilimsel olarak daha haklı.
İnverter önemli değil.İnverter sadece frekansı değiştirir.Tek faz girişliler 220 volt 3 faz çıkarır,3 faz girişliler 380 volt 3 faz çıkarır (genelde).mesela motorunuz 380 volt üçgen bir motorsa sargı başına 220 volt düşer.siz bu motoru tek fazlı inverterle üçgen de bağlasanız yıldız da bağlasanız yanar
Sonuçta inverterin çıkışı belli yazıyor üzerinde.Motorunkine de bakarsınız.uygun bağlantıyı yaparsınız.
Uygun bağlantıda şunu unutmamak lazımdır,motora yıldız bağlı iken vereceğiniz gerilimde sargı başına gerilim/1,73 (karekök 3) volt düşer.
 
invertörle çalışan motorlarda özellikle dişlili motorlarda ,motor bağlantısı yıldız yapılır. invertörün amacı motoru düşük akımla kaldırıp yol almasını sağlamaktır.buda yıldız bağlantı ile orantılıdır.sonuçta invertör le çalışacak motoru üçgen bağlarsan değişen tek şey ekrandaki hassas kalkışı motor üzerinde göremezsin.invertöre ne söylersen motor öyle gider .
 
sayın aydın-34
Bu konuda size katılmam mümkün değil.motorun bağlantısı yukarıda arkadaşlarımızın da anlattığı gibi,sürücünün çıkış gerilimine ve motorun çalışma gerilimine bağlıdır.
380 volt yıldız ile çalışan bir motoru , tek faz giriş ,üç faz çıkışlı bir sürücüye bağlarsanız,sürücünün çıkışı 220 volt olacaktır.bu motoru yıldız bağlarsanız sargı başına 127 volt kadar bir gerilim düşecektir.Dolayısı ile çektiği akım artacaktır ve motor yanacaktır.Böyle bir durumda motoru üçgen bağlamalısınız.
Ama aynı motor 3 faz giriş 3 faz çıkışlı bir sürücüde kullanılacaksa,çıkış 380 volt olacağından yıldız bağlamalısınız.Bu sefer de bu motoru üçgen bağlarsanız yakarsınız.
Sürücü aslında motorun akımını ayarlamaz.Frekansını ayarlar.Zaten motor sürücülerine frekans konvertörü de denir.Tabii kalkışta düşük frekansla,dolayısı ile düşük devirde motoru kaldırarak kakış anında aşırı akım çekmesi önlenmiş olur.
Kolay gelsin
 
Ne alaka yol almak?Bu kadar basit bir konuda bile yanlış ve farklı onlarca cevap geldi,ya yazanlar okumadan yazıyor,yada yanlışlarını dogru gibi görüyor.Motor etiketi ne ise odur bunun başka dogrusu ne allah aşkınıza.Konuyu bilmeyen arkadaşlar burda okuduklarınında hiç faydalanamayacaklar.Konunun cevabı kesin dogru verildikten sonra ilgili moderatör arkadaşın konuyu kapatması bilgi kirliligini önleyecektir.Saygılarımla
 
yazan arkadaş diyorki; invertörle çalıştıracağım motoru yıldızmı üçgenmi bağlamalıyım.motorların etiketlerinde kontaktör ile çalıştırmak için bilgi verilmiştir.380 v. için.invertörle çalıştırmak için bilgi yoktur.siz invertörü nasıl bağlarsanız bağlayın o motorda kayıp oluşmaz.konuyu açan arkadaş 220 giriş 380 çıkış diye bir ibarede bulunmamış.bulunmadığına göre 380 giriş 380 çıkıştır.akımla değilde frekansla yol alıyormuş.**** frekans düştüğü zaman motara giden akımın düşmüyor yanı öylemiiiiiiiii.**********

Düzenleme elektronikmuh:
Lütfen kullandığınız usluba ve türkçeyi kullanma özenine dikkat ediniz!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…