İnverter Çıkışına 1 den Fazla Motor

Şemeda gözüken olay soruyu soran arkadaşın olayından farklıdır,zaten yönetici de farklı olduğunu açıklamıştır.Central Drive olarak geçer bir CNC makinada kullanmıştım.Almanların yaptığı sistemi bozmadan revize ettim ama arkadaşın bahsettiği olay da olur ve çalışırç.sen takmışsın sürücü kullanılan sistemde motor üçgen bağlanıra
 
arkadaşlar ben zaten birden fazla motor çalıştırabileceğimi biliyorum.benim sormak istediğim inverter çıkışından yıldız üçgen bağlarsam ne olur.?
 
Arkadaşım,
Sorularınızdan birisi , daha doğrusu ikincisi, invertörü devamlı startta tutup, kontaktörle yol vermekdi. Invertörü devamlı startta tutdugunuzda, eger ınvertör cıkıısnda, 10, 15, 20 vs gibi bir frekans değerine ulaşmıssa ve sız bu anda kontaktörü kapatırsanız, ınvertör korumaya gecebilir, ımalatcılar, cıkısda kontaktör baglanmasını da tavsiye etmemektedirler. Tabii, motorları ayrı ayrı calıstıracak olursanız o zaman başka..Eger ıkı motoru aynı anda calıstırıyorsanız ve olusacak devir farklılıkları, ürettiğiniz mazmede sorun cıkarmıyorsa, her motoru ayrı ayrı akım degerlerınde, motor koruyucu şalterle korumanızı tavsıye ederım, imkan varsa da, motor sargılarına PTC, Termistiör türü bir ısı kontrolörü taktırmanız yerinde olur..
 
motorları etiketindeki gerilim değerlerine göre yıldız-üçgen bağlaman gerekir.
 
arkadaşlar ben zaten birden fazla motor çalıştırabileceğimi biliyorum.benim sormak istediğim inverter çıkışından yıldız üçgen bağlarsam ne olur.?

bu durumda cihaz muhtemelen ıgbt patlayarak sorunlu duruma gecer ıgbt her ne kadar koruma devrelerıne sahip olsalar dahi ani çekilen pik akımlarına dayanamazlar cünkü koruma devrelerde oluşan zaman gecikmeleri (mikrokontrollu sistemler ) olduğundan işlev görmezler.kısacası bu şekilde çalıştıramazsınız
 
Yıldız üçgen çalışacak motorun üçgende çektiği akım ve sabit motorun akımının toplamı inverter kapasitesini aşmıyorsa bağlayabilirsiniz,tabi bu motorlar için ayrı ayrı koruma gerekli,yıdız üçgen motor un üçgene geçerken oluşturduğu darbe akımı inverterin alarma geçmesine sebep olabilir,bu akım çok yüksekse problem yaratabilir.Burada en önemli nokta kullanacağınız konfigürasyon,mesela bazı inverter lar çıkışında yük yoksa alarma geçiyor bunuda göz önünde bulundurmak gerekiyor.Bence bir devre tasarlayın,inverter girişindede kontaktör olsun,hangi motora start verilirse önce o motorun kontaktörü sonra inverter ın kontaktörü çeksin.Motor sayısına gelince birbirine eşit motorlar inverter çıkışına bağlanabilir,biz 90kw inverterla 6 adet motor kullanıyoruz,cihaz çıkışında her motor için ayrı termik var.Şu noktayada değinmeden edemeyeğim,eğer inverter 220v. beslemeli ise kullanılan motor kesinlikle üçgen bağlanır,sebebi her sargı gurubuna 220v. uygulamaktır,3 fazlı beslenen inverter larda motor yıldızda üçgende bağlanabilir.
 
eğer invertör 1 fazlı ise motoru üçgen bağlarsın ama 3 fazlı ise o zaman da motororun etiketine bakarsın yıldız yada ücgen bağlanabilr 1 invertöre dilediğin kadar motor bağlayabilirsin motorların yarısını üçgen yarısınıda yıldız da bağlayabilrsin (etiketine göre) motor kw ları invertörün kw tını geçmesin yeter.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
peki birden fazla motor bağlandığığnda motor hızları farklı olacak yani iki motorda aynı hızda döencek sonra iki motorun kumandaları nasıl olacak ayrı ayrı birde hangi motorun etiket değerlerini inverter girilecek inverter aşırı akım çektiği zaman inverter hangi değerlere göre akımı hesaplayıp motoru koruyacak sistem çalışabilir fakat risklı biesistem bence
 
Merhaba arkadaşım 1 adet invertöre çıkış akımına göre motor baglamanda sakınca yok ;

Yıldız/üçgen yol verme ihtiyacında yok , kullandığın invertörün hangi marka olursa olsun hareket halinde hızlanma ivme paremetreleri vardır.
bu paremetrelerini dogru ayarlarsan 1 veya 2 motor çalışma anında devreye girmesini istediğinde sanki yeniden yükleniyormus gibi algılayacağından sorun yaşamazsın . Ama en saglıklı şekli senin uygulaman için 55 kw invertör ayarlarını 22,5 kw olarak ayarla 2 adet kontaktör kullanmanda sakınca yok istersen ileri/geri olarak ta çalıştıra bilirsin ama bunu yaparken ikisinide ileri/geri yapmalısın. kontaktör çıkışına 1 adet 15 kw motor koruma 1 adet 7,5 kw motor korumayı koymalısın çünkü invertör 2 si çalışırken motorunu ve kendini korur 22,5 kw göre 7,5 kw motor tek çalışırken korumaz aşırı akım çeksede algılamaz kardeş .

Uygulamanın içeriğini bilmemekle birlikte kanaatım tüm yaptığım çoklu invertörle motor kontrolünde kontaktör asla kullanmadım, yanlızca ana giriş için sistem kontaktörü kullandım.

invertör çıkışına kontaktör koymanın sakıncası :
1 fazın geçirmemesi durumunda invertörün IGBT modülü ve sürme modülü hasar görebiliyor. bunun sebebide büyük invertör kullanıldıgında motor üzerine giden fazların biri eksik gelsede bobin ucundan beri geri dönüş oldugundan dolayı invertör fazlar arasındaki dengesizlik olarak algılayarak sistemi daha güçlü sürmeye çalışmakta

iyi çalışmalar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…