İnverter tasarımı

<SmT>

Üye
Katılım
27 Eki 2013
Mesajlar
7
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,
SPWM tekniği kullanarak inverter tasarımı yapmaya çalışıyorum. Matlab da (Simulink) hazırladığım devrede herhangi bir sıkıntı oluşmadan istediğim gibi bir çıktı aldım. Yani mosfet çıkışlarından +-12V aralığında 50Hz lik bir sinyal üretmeyi başardım. Çıktıları aşağıdaki gibidir.



SPWM'i Pic ile ürettiğim için proteus programı kullanıyorum ve burada SPWM sinyalini ürete bildim. Ama H-köprüsünün deki mosfetlerin çıkışlarında sıkıntı yaşıyorum. +-12 V yerine sürekli pozitif bir gerilim veriyor

Kullandığım H köprüsü :


Pic den aldığım SPWM şekli :


Ve hatalı olan mosfet çıkışlarım :


Üst mosfetler de 10ms lik aralıklar ile verilen SPWM sinyali vardır. Alt mosfetler de ise 10ms aralıklı kare dalga sinyali vardır. Ama beklendiği gibi 10ms +12V, 10ms -12V luk bir çıkış elde edemiyorum. Sürekli +12V çıkış var.

Çözüm yolunu bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
Fetleri bu şekilde dağıt değiş desem.
 
Ben 4 adet N kanal mosfet ve 2 farklı tetikleme sinyalini kullanmıştım. Ama gönderdiğiniz şemaya uygun birşey yaptım. Sonuç daha ilginç çıktı DC bir gerilim elde ettim. Şematik ve çıktısı
 
4n kullanınca tek sinyalle bir taraf açık duruma gelir, 2n 2p kullan sonuç hüsran değildir.
 
Cok tecrubem olmasada teorik bilgimle destek vermeye calisayim. Iki konuya deginecegim.

1 mosfetlerin gate uclarini surulmedigi zamanlarda iletimde kalmamasi icin saseye uygun degerde bir direnc ile pull down yapmanizda fayda var.

2 simulasyonda pic in cikisindaki spwm sinyalini goruyorsunuz. Ayni sinyali ir2112 cikisinda gorebiliyor musunuz?

3 bazen proteus bazi kurallari var sayip kafasina gore duzgun calismayabiliyor. Eger imkaniniz var ise bu devreyi bir projeboard uzerine kurup degerleri osiloskopla goruntulemeniz olcmeniz daha saglikli olacaktir.

Projeniz cok guzel bir calisma. Ilgi ile takip ediyor olacagim.

Kolay gelsin.
 
Ha atladım simde motor yok mu neden direnç?
 
Sanirim sadece simulasyon. Direnc sunni yuk durumunda. Ilk basta onemli olan sinyal sekli. Spwm tam olarak alindiktan sonra gercek yukle denemeler yapilacak diye dusunuyorum.
 
Bugün elimde ki malzemeler ile devreyi kurdum. Fakat H köprüsü için yeterli mosfetim yoktu. Bu yüzden opto kullandım. 1 adet 4N25 ve IRFZ44N ile çıkışlardan istediğim sonuçları alabiliyor muyum diye kontrol ettim. serkan_48 ilk önce gate ile toprak arasına direnç atmadan denedim ve source çıkışında kondansatörün dolma yada boşalmasında kine benzer sinyaller çıktı. Ama sonra dediğiniz gibi 330 ohm luk bir direnç attım ve istediğim sinyaller çıktı.

4N25 nin 1 nolu bacağına gelen sinyal. Yani dolaylı olarak PIC den çıkan sinyali bu şekilde elde ettim.


Mosfetin source bacağından aldığım sinyal


Ama bunlar tabiki de yetersiz. En kısa zamanda malzemeleri toplayıp devreyi tam olarak kuracağım. Fakat bu çıktıları simulasyon üzerinde de desteklemem lazım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…