ısı ile hızı ayarlayabilecek fan motoru varmı?

alfa romeo

Beyinci Ali Usta
Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
2,514
Puanları
206
Yaş
67
Bir uygulama için ,ısıyı baz alarak belli bir sıcaklıkta düşük devirde ısı yükselirse hız da yükselecek standart bir ısıda ,atıyorum 37 dereceda calışmayı durduracak.38 derecede en düşük seviyede çalışacak bir fan motoruna ihtiyacım var mono faze de olur trifazede .Hazır bulma şansım varmı kullanmış kimse varmı ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ben işi ucuzundan olsun diye bir pt 100 lü elektronik termostad çift setli şimdi çoğunda var set ve alarm kontağı ve tabiki motor sürücüye tatbik edilen 3-4 kademe sabit hız ayarıyla çalıştırma, aslında bir üniversal kontrolörle sürücünün (wiper ) pot orta ucuna bağlanarakda kademesiz analog ayar da yapılabilir kolay gelsin
 
benim aklıma gelen analog çıkışlı bir sıcaklık sensörü ile fan sürücüsü (konverter) tabi bununla birlikte araya yine analog çevirici koyup bununla da çalışma aralıklarını belirlemek lazım.
diğer seçenek ise set edilen sıcaklık değerlerinde birer çıkış veren bir düzenek (birden fazla termostat, yada set edilebilen birden fazla çıkışlı sıcaklık kontrol rölesi) ile fan sürücüsüne dijital girişler yapmak. bu dijital girişlere atanan frekans değerlerinde motoru değişik hızlarda çalıştırabilirsiniz.
bunlar tam çözüm sağlamazsa bile en azından fikir edinmiş olursunuz.
 
üstadım,sadece fan mı arıyorsunuz,yoksa kumanda devresi ile mi?
Sadece fan arıyorsanız,bizim ups lerde ebm papst marka fanlar var.ve dediğiniz gibi ısıya göre devir sayısı ayarlanabiliyor.
Ama sayısal rakamlar verdiğinize göre,kontrolcüsü ile birlikte arıyorsunuzudur diye tahmin ediyorum.
yine klimaların dış ünitesinde de bu dediğiniz sistem kullanılıyor.Sanırım şu firmada işinize yarayacak bir şeyler vardır,ama emin değilim
Johnson Controls Inc. | Turkish
 
yanıtların ceşitliligi yapılabilirligini ortaya koyuyor farklı alanlarda kullanmış arkadaşlar oldugunu anlıyorum benim yapmak istedigim bir fan motoru nun arkasına tako veya enkoder yerleştireyim tda 1085 frekans bölücü hız kontrol entegresi ile bir triyakı sürerek hız kontrolünü yapayım devir ayarı kademesine pot yerine ısı sensörü yerleştireyim PT100 veya PT1000 sensör bilgisine verecegim referans direnci ile PT 100 alt üst sınırlarını sabitleyerek mini ucuz yollu dimmer kontrol yapayım ama bu da yarım Hp motoru kontrol etsin .
hiç deneyen varmı 1/3Hp de benzer bir hız kontrol yapmıştım ama kondansatör vuruntu sesi yapıyordu fanda ses de benim için önemli bir unsur .
 
4-20 ma çıkışı olan 1 tane sıcaklık kontrol cihazı vede 4-20 ma girişi olan surucu sizin işinizi rahatlıkla gorur
 
en sade çözüm bu , fakat maliyetli olmaz mı? ama en sağlıklısı da bu ; sonuçta sıcaklık reglajı yapılacak

Bencede en sağlıklı yöntem bu sürücü parametreleriyle ayar yaparak motoru rahatlıkla kontrol edebilirsin(termostat cıkışın 0-10V ta olabilir)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,896
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Geri
Üst