tekrar merhaba, panoyu montajlattım. ama aklımda soru işaretleri kaldı. elektrikçi çırağını yolladı, yapılan işte aklıma takılan yanlar var. yardımcı olabilir misiniz.
Elektrik idaresi gelmeden düzelttiririm eğer hatalı ise, daha parasını da vermedim yarın bırakacağım.
ilk olarak benim bildiğim otomatlara ve kaçak akım korumaya şebeke alttan girer(2-4-6 ayaklar), üst ayaklar ise(1-3-5) yüke bağlanır. ama çocuk tüm otomatları ve kaçak akım korumayı üstten şebeke girişi alttan da prizlere yön verdi. bu hatalı sanırım, bunu düzelttirmeli miyim. bu şekilde sorun yaşar mıyım, hem otomatlar hem de kaçak akım koruma için.
ikinci olarak panoda 4 tane priz var ve onlar için de her birine ayrı otomat aldım daha sağlıklı olsun diye, yani 4 tane de otomat var. ama iki priz trifaze iki priz de monofaze. şimdi çocuk trifazeleri zaten RST olacak şekilde bağladı, burası tamam, şebekeden gelen her bir faz bir faz girişine. ama monofazelerin ikisini de birinci faza bağladı. bu şekilde hem saate hem de 3*63 amper kaçak akım koruma ve 3*63 amper k otomata fazla yük binmez mi. daha mantıklısı monofazelerin her birini farklı fazlara bağlamak olmaz mı. yoksa trifaze saatlerde illa ki monofaze prizlerin tümü kural gereği ilk çıkışa mı bağlanır. yanlış değil midir bu.
son sormak istediğim aynı zamanda kendi öğrenmek istediğim bir konu ama onu da panoda gördüm hatalı olabilir diye burada sorayım. önce elemanları bağladığı sırayı söyleyeyim, şebeke girişten 3*63 amper k otomat, oradan trifaze saate, ondan çıkan 3*63 amper 30mA kaçak akım korumaya, ondan çıkanlar otomat
Sigorta grubuna oradan da prizlere dağıttı. sanırım bu bağlantı sırası doğru. şimdi çocuk nötrü şebekeden kaçak akım korumaya kadar fazlarla yanyana çekti, ondan sonra otomat sigorta grubuna sadece fazlar bağlandı, bu arada nötr kablosu kaçak akım korumada bekliyor. ardından tüm fazları dağıttıktan sonra prizlerdeki tüm nötrleri birbirine bağladı ve çerçeve gibi 4 prizin altından dönen bakır kablonun diğer ucunu götürüp kaçak akım korumanın diğer nötr ayağına bağladı. şimdi nötrü bu bağlama şekli uygun mu. mesela bu şekilde sanki prizler kısadevre olur gibi geliyor bana. eğer sorularıma cevap verebilirseniz çok sevinirim. içime sinmedi bir türlü bu iş. ayrıca toprak hattını da 2.5mm2 ile çekti , sorun olur mu acaba. tekrar teşekkür ederim.