Şantiye Panosu İçin Malzeme Listesi.

Klemens kapagi mudahale ledi yaniyordur. TEDAS yetkilileri tarafindan silinmedikce ekranda kalir diye hatirliyorum. Ya da bir ay sonra kendiliginden sonuyor da olabilir. MAKEL e danisabilirsiniz .
Pano ici baglantilarinizi trifaze prizler icin 4 mm2 lik ve 6 mm2 lik, monofaze baglantilariniz icin ise 2.5 mm2 lik kullanailirsiniz , pek bir sey tutmaz.
TEDAS ekipleri gelemden sayaci enerjilemeseydiniz daha iyi olurdu, ya da sayacin tum baglantilarini iyice yaptiktan sonra klemens kapagini bir daha acmadan enerjileseydiniz keske...Bu arada sayaci enerji altinda mi baglantisi, tam canladiramadim...
Varsa elinizde bu aboneliginize ait eski bir fatura, yollayiniz, abonelik gucunuzu, reaktiften %90 odeyip odemediginizi vs ogreniriz.
 
teşekkür ederim cevabınıza. şu an elektrik bağlantısı yapılmadı, enerji verilmedi. eski fatura şu an yok çünkü bahçedeki eve bırakıyordum. birkaç gün içinde elime geçerse ya da bulamasam bile ilk faturada tekrar yazarım konuşuruz. ben tabii bilemiyorum ayrıntısını o yüzden o bilgiler de faydalı olur. teşekkür ederim.
 
tekrar merhaba, panoyu montajlattım. ama aklımda soru işaretleri kaldı. elektrikçi çırağını yolladı, yapılan işte aklıma takılan yanlar var. yardımcı olabilir misiniz. elektrik idaresi gelmeden düzelttiririm eğer hatalı ise, daha parasını da vermedim yarın bırakacağım.

ilk olarak benim bildiğim otomatlara ve kaçak akım korumaya şebeke alttan girer(2-4-6 ayaklar), üst ayaklar ise(1-3-5) yüke bağlanır. ama çocuk tüm otomatları ve kaçak akım korumayı üstten şebeke girişi alttan da prizlere yön verdi. bu hatalı sanırım, bunu düzelttirmeli miyim. bu şekilde sorun yaşar mıyım, hem otomatlar hem de kaçak akım koruma için.

ikinci olarak panoda 4 tane priz var ve onlar için de her birine ayrı otomat aldım daha sağlıklı olsun diye, yani 4 tane de otomat var. ama iki priz trifaze iki priz de monofaze. şimdi çocuk trifazeleri zaten RST olacak şekilde bağladı, burası tamam, şebekeden gelen her bir faz bir faz girişine. ama monofazelerin ikisini de birinci faza bağladı. bu şekilde hem saate hem de 3*63 amper kaçak akım koruma ve 3*63 amper k otomata fazla yük binmez mi. daha mantıklısı monofazelerin her birini farklı fazlara bağlamak olmaz mı. yoksa trifaze saatlerde illa ki monofaze prizlerin tümü kural gereği ilk çıkışa mı bağlanır. yanlış değil midir bu.

son sormak istediğim aynı zamanda kendi öğrenmek istediğim bir konu ama onu da panoda gördüm hatalı olabilir diye burada sorayım. önce elemanları bağladığı sırayı söyleyeyim, şebeke girişten 3*63 amper k otomat, oradan trifaze saate, ondan çıkan 3*63 amper 30mA kaçak akım korumaya, ondan çıkanlar otomat sigorta grubuna oradan da prizlere dağıttı. sanırım bu bağlantı sırası doğru. şimdi çocuk nötrü şebekeden kaçak akım korumaya kadar fazlarla yanyana çekti, ondan sonra otomat sigorta grubuna sadece fazlar bağlandı, bu arada nötr kablosu kaçak akım korumada bekliyor. ardından tüm fazları dağıttıktan sonra prizlerdeki tüm nötrleri birbirine bağladı ve çerçeve gibi 4 prizin altından dönen bakır kablonun diğer ucunu götürüp kaçak akım korumanın diğer nötr ayağına bağladı. şimdi nötrü bu bağlama şekli uygun mu. mesela bu şekilde sanki prizler kısadevre olur gibi geliyor bana. eğer sorularıma cevap verebilirseniz çok sevinirim. içime sinmedi bir türlü bu iş. ayrıca toprak hattını da 2.5mm2 ile çekti , sorun olur mu acaba. tekrar teşekkür ederim.
 
sayın juniorx, sigortaların bağlantısında üstten giriş yapıp alttan dağıtım yapılmasında bi problem yoktur, aynı şekilde kaçakakımında aynı. monofaze priz dağıtımının ise her prizin fazını farklı fazlardan alsaydı daha iyiydi. nötr bağlantısında .kaçak akımın çıkışından prizlerin nötr üne dağıtım yapmış. normal
 
soycul ' Alıntı:
........monofaze priz dağıtımının ise her prizin fazını farklı fazlardan alsaydı daha iyiydi........
bunu şöyle öğrendim; yüklerin fazlara dağıtılması daha iyi olsada nötr hattının kesilmesi yükleri faz nötr yerine fazlar arası gerilime maruz bırakabilirmiş.(220 yerine 380 volt gibi) bunu önlemek için fazların nötr hatlarını ayrı tutmak gerekirmiş. bunu açıklayabilir misiniz.
 
Aslinda cok buyuk bir detay degil bu. Ama monofaze cihazlarimizin faz-faz 380 vola maruz kalmamasi icin notr hatlarini ayri tutmak dogrudur. Fakat bunun iki monofaze cihazi da ayni fazdan beslemeyle alakasi yoktur. Ayni fazdan da besleseniz , ayri fazlardan da besleseniz, iki ayri faz hatti ve iki ayri notr hatti kullanabilirsiniz.
 
ama bunun mantığı nasıl. yani nasıl olur da nötr hatlarını ayrı tutunca iki faza maruz kalmaz. çünkü eğer nötr hattında bir kesinti vs. olursa zaten bara üzerinden yine fazlar arası gerilime maruz kalmaz mı. anlamadığım şey bir tesisatta nasıl ayrı nötr hattı olabiliyor. dediğim gibi çıkışta hepsi birleştiğine göre.. ?

bir de anlayamadığım bu konu ile ilgili MEGEP'in sitesinde hangi dokümanı okumalıyım. link ilk sayfayı gösteriyor, hepsi 6 tane, sayfa altından diğerlerine ulaşılıyor; http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/elektrik elektronik/elektronik.htm orada bir sürü doküman koymuşlar, çok faydalı. biri mutlaka bu takıldığım konuyu açıklar diye düşünüyorum.
 
hicbirsey ' Alıntı:
Aslinda cok buyuk bir detay degil bu. Ama monofaze cihazlarimizin faz-faz 380 vola maruz kalmamasi icin notr hatlarini ayri tutmak dogrudur. Fakat bunun iki monofaze cihazi da ayni fazdan beslemeyle alakasi yoktur. Ayni fazdan da besleseniz , ayri fazlardan da besleseniz, iki ayri faz hatti ve iki ayri notr hatti kullanabilirsiniz.
bunu biraz daha açıklayabilir misiniz lütfen. şimdi 380 volta maruz kalmaması için nötr hattını ayırsak da sonuçta çıkışta birleşmiyorlar mı. yani nötrleri ayırsak bile fazlar farklı olduktan sonra bara üzerinde birleşiyorlar ve yine de 380'e maruz kalması gerekmez mi? galiba ben bu tesisatı kafamda canlandıramıyorum bir türlü. acaba iki farklı besleme şeklini basit bir çizim ile gösterebilir misiniz rica etsem.
 
ben end. elektronik mezunuyum. şatiyelerde tecrübem yok ancak şu anda bir şantiyede çalışıyorum yeni bir blok yapılıyor. 3 noktaya pano koymama talep ediliyor. benden onceki usta etanj kutularını tahtaya cakarak yapmış bense saglıklı ayaklı şantiye panoları dusunuyorum.saha içinde panoların yeri değişebildiği için önceki usta 4*6 ile enerjiyi getirmiş. daha sonra bir trifaze fişle diğer panoya aktarmış panoların saga sola kalıp direkleri arasında hareket ede bilmesi icin saglıklı bi cozum sanrım bu. bende bu sekilde 3 pano yapmak istiyorum bir adet ana pano 2 adette uzantısı . uzantılarda 3 trifaze 3 monofaze priz olsa yeterli. daha onceki ana panoda 3 adet 25A 30ma kaçak akım 1 adet c63 sigorta ve bir adette siemens 5sq23(amperini okuyamadım) sigorta var. daha iyi bir pano tasarımı onerebilirmisiniz bana ? ayrıca panoyu toplamak icin malzeme arastırıyorum pullar yuzukler yuzuk penseleri derken hazırlatıp almayı dahi dusundum. ancak oldukca yuksek fiyatlar cıkıyor .

ana pano olarak

<br><br>http://www.elektrikmarket.com.tr/Ersoy-1326-1-Ayakli-sant-Pan-4-Trf-4-Monfaze-Prizli-Top-Notr-Barali-Harici-Ayakli-400x1210x170mm_5558.html#0<br><br> bu panoyu

uzantılar içinse <br><br>http://www.elektrikmarket.com.tr/Ersoy-1511-4-Ayakli-sant-Pan-3-Trf-3-Monfaze-Prizli-Top-Notr-Barali--400x1125x300mm_5556.html#0<br><br>
bu panoyu uygun gordum ama hangi sigota-kaçak akım kullancagımı degerinin ne oldugunu bilmiyorum. bu konuda bana yardımcı olursanız cok sevinirim . şimdiden teşekkurler yardımlarınız icin.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,121
Mesajlar
933,315
Kullanıcılar
453,192
Son üye
saskınn

Yeni konular

Geri
Üst